JUST NU: SOS Alarm stressas av högt tryck – så många samtal är falsklarm
2022 06 23
Trycket ökar under sommaren och framför allt midsommar.
Många människor älskar sommarsolen och att vistas utomhus under semestern. Samtidigt ökar också antalet som behöver akut hjälp, rapporterar SVT.
– När det är varmt är det mycket folk ute. Man kanske är ute i skogen och är inte så van vid det, man ramlar och skadar sig på något sätt. Man badar och det kanske händer något eller eldar i naturen, vilket inte är så bra när det här så här varmt, säger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm, till kanalen.
650 000 fickringningar
Förra året ringdes 3,4 miljoner samtal till SOS Alarms operatörer. Men en ofantlig mängd av dessa var så kallade falsklarm och ringdes i onödan.
En tredjedel av samtalen tillhör den kategorin, enligt Skoglund. Och ungefär 650 000 samtal var så kallade fickringningar, alltså samtal som skett av misstag.
21 sekunders väntetid
Förutom att falsklarm och felringningar innebär ett stresspåslag och en högre arbetsbelastning för operatörerna riskerar även de som verkligen behöver hjälp att hamna i kläm.
SOS Alarm har ett avtal med staten att den genomsnittliga svarstiden ska ligga på åtta sekunder. Men just nu är det så mycket som 21 sekunder, erfar SVT.
– Den är alldeles för lång. Och det kommer inte att bli bättre under sommaren om det fortsätter vara så här bra väder. En varm midsommar bäddar för rekord i antal samtal någonsin. Man kan säkert behöva vänta i minuter, särskilt runt midnatt, säger Björn Skoglund.
Dömdes för falsklarm
Att ringa till SOS Alarm i onödan kan även få rättsliga konsekvenser. Förra året dömdes en då 37-årig man vid Malmö tingsrätt för att ha falsklarmat vid totalt 33 tillfällen.
– Det här är en viktig markering att 37-åringen fälls till ansvar. Det är oacceptabelt att tära på samhällets akutverksamhet som den här mannen gjort. Falsklarmning kan innebära en akut fara för liv och hälsa, uppgav Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö, i ett pressmeddelande.
Hittade på mord och bilbränder
Mannen hade bland annat ringt och lämnat falska uppgifter om bland annat bilbränder, trafikolyckor, mord och bombhot.
– Falsklarmning är oerhört allvarligt eftersom det drabbar människor som är i verklig fara. Falsklarmen har inneburit stora insatser när det gäller allt från att hantera de inkommande falska 112-samtalen, för de utryckande styrkorna och för det efterföljande utredningsarbetet. Genom ett nära samarbete med polisen i region syd, ambulanssjukvården och räddningstjänsten har vi kunnat bistå åklagaren med bevisning för en fällande dom i målet, berättade Ronald Krantz, tidigare platschef på SOS Alarm i Malmö, i samma pressmeddelande.
Foto: O. Saeed
Text: Redaktionen