JUST NU: Chockhöjning – så mycket dyrare blir midsommarmaten
2022 06 20
Räkna med att maten på midsommar kostar betydligt mer än i år än tidigare.
Uppemot 12 procent.
Så stor ökning av priset på midsommarmaten kan du förvänta dig i år jämfört med 2021, rapporterar Svenska Dagbladet.
Högre än snittinflationen
Det är banken SEB som sammanställt siffrorna och som konstaterar att de är betydligt högre än snittinflationen – som i maj låg på ungefär sju procent i Sverige.
– Det är stor skillnad, säger Marcus Widén, ekonom på SEB, till tidningen.
Kaffe blir dyrast
Den största prischocken avser det som kanske ofta kommer efter själva huvudrätten – kaffet. Priset på kaffe har nämligen stigit med nästan 40 procent enligt SEB och Statistiska centralbyrån.
Det är den största prisökningen på 30 år och överlägsen etta bland det livsmedel som ökat i pris.
På listan följs följs kaffet bland annat av prisstegringar på potatis (16 procent), hårdost (15 procent) och färska bär (12 procent), skriver SvD.
Goda nyheter – sillen klarar sig
Mitt i all förtvivlan över prisökningar finns dock goda nyheter inför midsommarfirandet – allt har nämligen inte ökat. Heliga inslag som till exempel sill och brännvin har knappt stigit alls. Även öl och glass har klarat sig.
– Satsa på sillen och nubben, är därför Marcus Widéns råd och tillägger:
– Om man tycker att maten har blivit lite för dyr, sätt på en extra stor kastrull potatis.
Drabbat svenska hushåll
I Sverige har prishöjningar generellt drabbat de svenska hushållen hårt – inte bara när det gäller mat. Höjd ränta och ökade bränslekostnader slår också mot befolkningen.
SEB har därför även räknat på hur inflationen påverkar svenskarnas plånböcker i stort.
Förlorar en månadslön
Enligt banken förlorar svenska hushåll i runda slängar en månadslön om året på grund av den senaste tidens prishöjningar, uppger Sveriges Radio.
SEB har räknat på en genomsnittlig familj med medellön där banken inkluderar två barn, en bil och en medelstor villa, där den sammanlagda inkomsten – efter skatt och barnbidrag – för en sådan familj enligt SEB blir 65 000 kronor i månaden.
Många utanför ramen
Det ska dock noteras att ett stort antal svenskar inte faller inom den ram som SEB utgår från, men enligt banken är den trots allt “hyfsat normal”, uppger SR.
När ökade utgifter för bland annat bensin, boende på grund av ränta, mat och energi räknas ihop hamnar slutnotan på 63 000 kronor i månaden – det vill säga nästan exakt lika mycket som exempelfamiljens månadsinkomst.
“Tajtare tider”
– Det kommer att bli lite tajtare tider, och då brukar man i första hand att prioritera bort det som är av lyxstatus. Till exempel restaurang- och biobesök och resor. Men att det blir en åtstramning för hushållen när man ska klara sig på elva månadslöner istället för tolv, det är ju alldeles uppenbart, säger Jens Magnusson, chefsekonom på SEB och ansvarig för uträkningen, till radion.
Foto: M. Kristenson resp D. Biscuso
Text: Redaktionen