Experter: Sverige agerade för sent

2021 05 09

Sverige var för långsamma med åtgärder mot viruset – inte bara förra våren utan även i höstas.

Det var beskedet när professor Jan Albert och Karin Modig, docent i epidemiologi vid Karolinska institutet, summerade Sveriges hantering av pandemin i SVT.

– Vi var väldigt oförberedda. Varje vecka som vi hade skjutit på det hade vi vunnit väldigt mycket, sa Jan Albert i Agenda. Han fick medhåll av docent Karin Modig.

– Jag tror att det var flera saker som gick fel för oss i våras. Vi agerade för sent när det gäller smittspridningen ute i samhället. Man kanske skulle ha agerat tidigare med karantän för resande och annat, säger Karin Modig som anser att Sverige var sena med åtgärder också i höstas.

– Återigen var man sena på bollen – folkhälsomyndigheten, politiker, de som ska gå ut och tala om att nu är det dags att strama åt. Man levde i sensommarens glada dagar lite för länge, säger hon.

Jan Albert framhöll att Anders Tegnells prognos i augusti om relativt låg smittspridning under hösten var fel.

– Jag tror att det kan ha betytt att både de själva, myndigheter och politiker, men också allmänheten inte förstod att nu drar det i gång igen, precis som det gjorde i andra europeiska länder fast några veckor tidigare, förklarar Jan Albert.

ANALYS

Det är av yttersta vikt att Sveriges regering och Folkhälsomyndigheten är självkritiska och klargör vilka saker Sverige gjorde dåligt – och bra – så att vi är mycket bättre förberedda nästa gång en pandemi slår in mot Sverige. Att vi misslyckades under våren är en sak – men det är ännu allvarligare att Sverige även under hösten var för sena med åtgärder trots att myndigheterna visste om hur illa det gick under våren.

[forminator_poll id="3084"]

UPPGIFTER: Droppen för Elon Musk – techmiljardären har fått nog

Elon Musk förbereder ett avslut på sitt uppdrag för den amerikanska regeringen.

2025 04 22

Techmiljardären fick i början av året ansvar för den tillfälliga effektivitetsmyndigheten Doge vars syfte är att kapa statsutgifter i USA.

Arbetet har hyllats av många Trumpanhängare, men också kritiserats våldsamt av motståndare.

Nu har huvudpersonen fått nog, uppger Washington Post.

– Miljardären är redo att lämna eftersom han är trött på att ta emot vad han ser som en mängd otäcka och oetiska attacker från den politiska vänstern, skriver tidningen med hänvisning till en källa med insyn.

Oklart när

Det är oklart exakt när Musk väntas lämna Vita huset. Hans status som särskilt statsanställd uppges upphöra i slutet av nästa månad. 

Redan i början av april rapporterade Politico om att Musk är på väg bort. 

Vita husets pressekreterare Karoline Leavitt kallade då rapporten för “skräp” och hänvisade till att Musk har ett avtal på 130 dagar som just särskilt statsanställd, vilket går ut vid månadsskiftet maj-juni.

Omtalad e-post har ignorerats

Ett av Musks mest uppmärksammade drag var när alla statsanställda beordrades redovisa fem prestationer varje vecka per mejl. 

Att strunta i ordern skulle leda till sparken, löd hotet, vilket VIta huset senare backade från.

Men enligt WP, som talat med ett dussintal chefer och anställda i USA:s regering, har tjänstemän vägrat att följa direktivet helt och hållet.

– Många federala arbetare som fortfarande svarar på meddelandet skickar antingen ut lätt modifierade versioner varje vecka – eller behandlar det hela som ett skämt, till exempel genom att skicka in svar på ett främmande språk, uppger tidningen.

"Historisk framgång"

Vita huset och Elon Musk har inte kommenterat uppgifterna.

Doge väntas dock fortsätta leva vidare även utan techmiljardärens ledning.

– Ingen kan säga att Doge inte har nått en historisk mängd framgång. Resultaten talar för sig själva, säger en högt uppsatt tjänsteman till WP.

LÄS MER: Trump går till attack – börsen störtdyker

Foto: Gage Skidmore

Text: Redaktionen


Regeringen går fram med nytt förbud: “Helt i strid med svenska värderingar”

2025 04 22

Regeringspartierna och Sverigedemokraterna är överens.

Nu ska flera omtalade övergrepp kriminaliseras genom en ny lag.

Det meddelar de fyra Tidöpartierna på tisdagen.

Bland annat ska det uttryckligen bli olagligt med så kallade oskuldskontroller. 

– Den här sortens övergrepp förekommer i Sverige, men det händer också att flickor och kvinnor som bor i Sverige genomgår oskuldskontroller och oskuldsingrepp i utlandet, framhåller justitieminister Gunnar Strömmer (M) i en debattartikel i Aftonbladet tillsammans med representanter från L, SD och KD.

Enligt Tidöpartierna finns det sannolikt dessutom ett stort mörkertal. 

– Det handlar om djupt integritetskränkande kontroller av flickors och kvinnors sexualitet, ofta under hård press från omgivningen. Det här står helt i strid med de grundläggande värderingar som vi har i Sverige, understryker politikerna.

Ska kunna dömas även vid samtycke

Förutom oskuldskontroller ska även det som kallas för oskuldsintyg och oskuldsingrepp omfattas av de nya lagarna.

Genom att kriminalisera sådana här grova övergrepp stärker vi på ett mycket konkret sätt skyddet för den personliga integriteten för de flickor och kvinnor som lever i en hederskontext, skriver Gunnar Strömmer.

Enligt förslaget ska den som utför en oskuldskontroll eller ett oskuldsingrepp kunna dömas till fängelse i högst ett år. Böter eller fängelse i högst sex månader ska gälla för den som utfärdar ett oskuldsintyg.

En person ska kunna dömas för brottet även om det finns samtycke från flickan eller kvinnan.

Utretts i flera år

Frågan om oskuldskontroller har varit på tapeten i flera år.

Redan 2021 påkallade den dåvarande S-regeringen problemet. Ett drygt år senare tillsatte den nuvarande regeringen en statlig utredning om att göra oskuldskontroller och oskuldsintyg olagligt.

– Den här typen av kontroller av flickors och kvinnors sexualitet är oaccept­abla. Det är därför angeläget att kunna ingripa mot personer som utför oskulds­kontroller, oskulds­intyg och oskulds­operationer, sade Gunnar Strömmer när utredningen tillsattes.

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 december 2025.

LÄS MER:

Kräver ökat stöd – för ekonomiskt utsatta: “Inte bara för mat”

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen