JUST NU: Nytt fall av apkoppor – vaccinbeslut nära
2022 06 14
Ett fall av apkoppor har konstaterats i Halland.
Det uppger regionen i ett pressmeddelande.
Personen är smittad utomlands och är inte inlagd på sjukhus.
FHM har analyserat
– Smittspårning pågår, men det finns i nuläget inget som talar för någon spridning kring detta fall. Det är på Folkhälsomyndighetens laboratorium som analysen sker och i dag kom beskedet om att ett fall hittats i Halland, skriver region Halland i ett pressmeddelande.
– Vi hade förväntat oss att det skulle komma fall förr eller senare, så det var inte helt oväntat, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo.
Regeringens beslut
– Infektion med apkoppor är enligt smittskyddslagen en allmänfarlig och smittspårningspliktig sjukdom, fastslår Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.
Regeringen har under tisdagen gett myndigheten i uppdrag att ta fram en nationell plan för hur en eventuell vaccinationsplan mot apkoppor skulle gå till, rapporterar DN.
Ingen allmän vaccination
Det rör sig inte om en vaccinationsplan för hela befolkningen. Endast vissa individer kommer eventuellt att erbjudas en möjlighet att vaccinera sig, erfar DN.
– Sverige ska ha god beredskap och vidtar de åtgärder som krävs för att effektivt motverka fortsatt spridning av apkoppsviruset, skriver socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.
Regeringen bekräftar att Sverige kommer att i det EU-gemensamma inköpet av vaccin mot apkoppsvirus. Totalt rör det sig om 110 000 doser som kommer fördelas mellan länderna.
Fakta apkoppor
- Apkoppor, monkeypox, är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus.
- Den vanligaste smittvägen är från djur till människa, men apkoppor kan i ovanliga fall överföras vid nära kontakt mellan människor.
- Sjukdomen förekommer i västra och centrala Afrika.
- De vanligaste sjukdomssymtomen vid apkoppor är feber, svullna lymfkörtlar, allmän sjukdomskänsla samt hudutslag med blåsor. Hos de europeiska fallen har hudproblemen ofta rapporterats vara lokaliserade till könsorgan, ljumskar och huden runt analöppningen.
- Källa: Folkhälsomyndigheten
Foto: Folkhälsomyndigheten
Text: Redaktionen