Två diktaturer inleder militärt samarbete

2022 06 12

Socialistdiktaturen Venezuela inleder militärt samarbete med islamistdiktaturen Iran .

Trots att de ligger långt ifrån varandra på den traditionella höger-vänsterskalan så har de ändå funnit tyckte för varandra i enlighet med teorin att höger-vänsterskalan i själva verket är en oval cirkel där de båda extremkanterna möts i diktaturens absurda vingslag.

Ryssland och Turkiet

Venezuelas diktator Nicolas Maduro har flugit till Iran som för övrigt är ett av få länder där Venezuelas ledare fortfarande är välkommen. Diktaturerna Ryssland och Turkiet är två andra länder som välkomnar Maduro.

Förtrycker sin befolkning

Maduro och Irans diktatoriska president Ebrahim Raisi har enats om ett 20-årigt samarbetsavtal som förutom militärt samarbete även inkluderar energi, turism och finanssektorn, rapporterar France 24.

– Detta visar beslutsamheten för utveckling mellan de båda länderna, säger Irans ledare.

Både Venezuela och Iran pressas av amerikanskt initierade sanktioner och till bakgrunden hör att båda länderna förtrycker sina befolkningar och vägrar att genomföra demokratiska val.

Politik och ekonomi

De båda diktaturerna beslutade även att inleda samarbete inom en rad andra områden.

– Politik, kultur, ekonomi och olja, meddelar den iranska diktaturens nyhetsbyrå.

Venezuelas diktator var på glatt humör.

– Vi har viktiga samarbetsprojekt mellan Iran och Venezuela inom energisektorn, petrokemi, olja, gas och raffinaderier, framhöll Maduro som leder landet med världens största kända oljetillgångar, enligt France 24.

Direktflyg inleds

För att uppmuntra turism mellan länder ska direktflyg starta mellan de båda huvudstäderna Caracas och Teheran den 18 juli.

Något de båda ländernas ledare dock ”glömt” berätta för pressen var alla anledningar att inte resa till respektive land.

Skyhög brottslighet

Brottsligheten i Venezuela är skyhög och landet har en av de högsta mordfrekvenserna i världen. Väpnade rån, kidnappningar och våldsbrott är vanligt förekommande i landet rapporterar brittiska UD som varnar sin egen befolkning inför eventuella resor till socialistdiktaturen.

Iran är om möjligt ännu värre – i alla fall när det gäller mänskliga rättigheter och behandlingen av kvinnor och oliktänkande.

Turkiet och Algeriet

Landets ledning utryckte dock samhörighet med Venezuela med anledning av USA-sanktionerna.

– Venezuela har hanterat svåra år men folkets, ledningens och landets presidents beslutsamhet har varit att motstå sanktionerna, sa islamistdiktaturens religiösa diktator.

– Det visar att motstånd fungerar och tvingar fienden tillbaka, sa diktatorn utan att presentera något hållbart underlag.

Förutom Iran besöker Maduro under sin resa även Turkiet och Algeriet.

Foto: Nicolas Maduro Government

Text: Redaktionen


Nytt förbud på många arbetsplatser – två miljoner svenskar berörs

2024 10 31

Möjligheten att jobba hemifrån förbjuds nu i snabb takt.

Förändringen drivs på i många svenska företag i flera branscher.

Ett sådant förbud påverkar potentiellt två miljoner svenskar som under årets andra kvartal jobbade på distans.

Branschorganisationen Sveriges ingenjörer är kritisk. Ingenjörer är en av de yrkesgrupper där flest arbetar på distans, över 70 procent.

– En snabb och ogenomtänkt begränsning av distansarbetet kan få stora negativa konsekvenser. Ingen vinner på att backa in i framtiden, säger Johan Kreicbergs, chefsekonom på Sveriges Ingenjörer, i en kommentar.

Ser flera risker

Enligt organisationen har var fjärde fackklubb redan skärpt kraven på kontorsnärvaro under det senaste året.

Många företag som ännu inte agerat planerar att göra det inom kort.

Det visar Sveriges ingenjörers enkätundersökning som omfattar 476 fackklubbar och akademikerföreningar på arbetsplatser i hela Sverige.

– De företag som begränsar möjligheterna till distansarbete kommer få svårare att behålla sin nyckelpersonal, säger Johan Kreicbergs.

– Det finns också en risk för att den geografiska rörligheten på arbetsmarknaden minskar. Ökad kontorsnärvaro kommer också ha negativa konsekvenser för klimatet genom den ökade bilpendlingen.

"Allvarliga konsekvenser"

Sveriges ingenjörer pekar på att ett förbud mot att jobba hemifrån kan få “allvarliga konsekvenser”.

Man hänvisar bland annat till en studie från Stanfords universitet som visar att begränsningar i distansarbete inte leder till bättre lönsamhet för företagen.

Dessutom ser organisationen risker med försämrad arbetsmiljö, större personalomsättning, ökade utsläpp från bilpendling och utökad geografisk rörlighet.

– Det finns ingen tvekan om att distansarbete går att kombinera med en extrem innovationsförmåga. Vad som passar bäst att utföra på kontoret respektive på distans kan variera mellan företag, arbetsuppgifter och individer. Det är viktigt att vi gemensamt mellan individ, fack och arbetsgivare försöker mejsla ut lösningar som passar bäst på respektive företag, säger Johan Kreicbergs.

Foto: Magnet Me

Text: Redaktionen


Klädkedja i konkurs – hade 27 butiker i Sverige

2024 10 31

Under sina glansdagar hade kedjan hela 27 klädbutiker i landet.

Men nu tycks framgångssagan definitivt vara till ända.

Efter ett par år av krisrubriker kastar nu klädkedjan Family House in handduken och går i konkurs, rapporterar flera medier.

– Jag ska annonsera ut rörelsen till försäljning, säger konkursförvaltaren Björn Christoffersson till Smålands-Tidningen.

Möttes av lapp i dörren

Det är det andra konkursbeskedet på fyra år för den klassiska kedjan.

Senast skedde det i januari 2021 då man ansökte om konkurs för sju av sina då 17 kvarvarande butiker. 

Vid det tillfället berodde det på pandemins effekter, men man räddades i sista stund av den tidigare ägaren Jan Karlsson som sedan sålde vidare bolaget till Vinditio Retail of Sweden – som i sin tur ägs av Spigan AB och JG Company Sweden AB.

I dagarna har dock kunder mötts av lappar i dörren till de åtta butiker som nu finns kvar. På lapparna står det att man håller stäng på grund av konkurs.

Beskedet gäller bland annat butikerna i Habo, Hultsfred, Tidaholm, Växjö, Osby, Eksjö och Åtvidaberg.

Hade tänkt att satsa

Det är moderbolaget Vinditio Retail of Sweden som lämnat in ansökan om konkurs.

Nyheten kommer efter att Family House, trots de senaste årens motgångar, framhållit att man är redo för att expandera och satsa på nytt, enligt Market.

När Family Houses butik i Alvesta stängde i somras lovade nuvarande ägare Mikael Ask att trenden inte skulle fortsätta.

– Det här är den sista vi lägger ner nu, sade han till Smålandsposten vid tillfället.

Försöker sälja vidare 

Någon mer konkret förklaring till konkursbeskedet har Family House ännu inte gett.

På lapparna som satts upp på butikernas dörrar står det bara att “mer information kommer”:

Enligt Björn Christoffersson är det viktigaste just nu att få igång verksamheten och hitta en köpare.

– Det verkar vara ett rätt så stort intresse för butikerna, säger konkursförvaltaren.

Family House grundades i Växjö 2006 och växte snabbt.

Pandemin, Rysslands krig mot Ukraina och lågkonjunkturen har dock av lokala medier pekats ut som faktorer som fällt klädkedjan.

Dålig lönsamhet var exempelvis förklaringen till att butiken i Alvesta stängde i somras.

Foto: A. Beliaikin

Text: Redaktionen