HÅRD KRITIK: – Liknar M och KD vid Donald Trump

2022 06 04

– Ulf Kristersson går än en gång i Jimmie Åkessons ledband.

Det anser förra statsministern Stefan Löfven (S) som nu riktar hård kritik mot de fyra högerpartierna Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalernas misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S).

Populistiskt och oansvarigt

– Det är tre månader – 100 dagar – kvar till det ordinarie riksdagsvalet. Det pågår ett krig i vårt närområde. Vi är i ett känsligt läge med Sveriges ansökan om medlemskap i Nato, som vi skickat in tillsammans med Finland, framhåller Stefan Löfven.

– Att i det läget använda misstroendeförklaring som ett taktiskt och populistiskt utspel är fullständigt oansvarigt, betonar han.

Blivit del av politiskt strategi

Socialdemokraternas tidigare partiledare understryker att misstroendeförklaring är det skarpaste parlamentariska vapnet som en opposition har.

– Tolv gånger har det lett till omröstning sedan 1980 och av dessa tolv har elva väckts av de borgerliga, en av Socialdemokraterna.  

– Sju av de borgerligas har initierats sedan 2015 så uppenbarligen är det något som har blivit en del av högerns politiska strategi snarare än ett skarpt verktyg att använda med förnuft, anser Stefan Löfven (S).

Riskerar devalvera riksdagen

Han konstaterar att även om det inte finns några formella krav som reglerar när man har möjlighet att använda misstroendeförklaringen så agerar högerpartierna olämpligt.

– Om det blir ett vardagligt partipolitiskt verktyg, så kommer dess betydelse att urholkas och parlamentet riskerar att devalveras.

– Det är inte det landet behöver överhuvudtaget och absolut inte nu, understryker Stefan Löfven.

Går i Åkessons ledband

– Ulf Kristersson går än en gång i Jimmie Åkessons ledband. Samma sak hände förra året vid denna tid och då mot mig.  

– Efter att de vunnit omröstningen som dessa två och resten av högern då glädjerusigt förklarade som en stor seger, så förklarade ”oppositionsledaren” att han inte ville ställa upp i en omröstning som statsminister – han hade inget själv att komma med.

Ett spektakel

– Nu spelas ett liknade spektakel upp igen; högern vill rikta misstroende mot landets justitieminister, framhåller Stefan Löfven (S).

– När statsministern då helt korrekt förklarar att, eftersom regeringen alltid fattar kollektiva beslut, så innebär det ett misstroende mot hela regeringen – ja då säger de som utlöser händelsen att det är hennes ansvar.

M och KD låter som Trump

Stefan Löfven liknar Moderaterna och Kristdemokraterna vid Donald Trump och USA:s högerparti.

– Detta låter så bekant för den som följer hur Trump och hökarna i Republikanerna låter.

– När vi nu hör hur en del av högerns representanter uttrycker sig i nedlåtande ton så tror jag dessvärre att det här bara är början på något mycket värre, framhåller Löfven.

Den tidigare S-ledaren och statsministern är orolig för att Sverige kan hamna i ett allvarligt läge om det hela eskalerar.

Skadar Sveriges demokrati

– Ska vi följa den vägen så skadeskjuts demokratin också här i Sverige. Det bästa sättet att undvika det är det vi nu ser i opinionsmätningarna: ett starkt förtroende för vår statsminister Magdalena Andersson, framhåller Stefan Löfven på Facebook.

Det har ännu inte kommit någon respons på hög nivå från högerpartiernas sida på Stefans Löfvens kritik.

Arkivfoto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Trump vill döpa om Persiska viken – namnförslaget väcker stor ilska

2025 05 07

USA:s president planerar att tillkännage en namnändring under sitt kommande besök i Saudiarabien – något som väcker starka reaktioner från Iran.

USA:s president Donald Trump planerar att under sitt kommande statsbesök i Saudiarabien nästa vecka meddela att USA officiellt kommer att börja kalla Persiska viken för "Arabiska viken". Det uppger två amerikanska tjänstemän, enligt The Guardian. 

Förslaget väcker omedelbart starka reaktioner från Iran. 

Irans vice utrikesminister Abbas Araghchi skriver på plattformen X att försöket att ändra det etablerade namnet är ett uttryck för fientlighet mot det iranska folket.

– Politiskt motiverade försök att ändra det historiskt etablerade namnet på Persiska viken tyder på fientliga avsikter gentemot Iran och dess folk, och fördöms bestämt, framhåller Araghchi.

Ingen juridisk eller geografisk legitimitet

Han tillägger att namngivningen inte är en fråga om nationellt ägande, utan om gemensam respekt för mänsklighetens arv. 

Enligt honom saknar Trumps förslag både juridisk och geografisk legitimitet och riskerar att väcka stark vrede bland iranier oavsett politisk uppfattning, både i Iran, USA och globalt.

Historiska namnval

Namnet "Persiska viken" har använts internationellt sedan 1500-talet. Men flera arabländer har länge förespråkat att vattendraget istället ska benämnas "Arabiska viken", medan Iran fortsatt värna om sin historiska koppling till benämningen. 

Vita huset har hittills inte kommenterat uppgifterna, och de två amerikanska tjänstemännen har endast uttalat sig anonymt om ärendet. 

Förslaget kommer bara månader efter att Trump meddelat att USA ska börja kalla Mexikanska golfen för Amerikanska golfen. 

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Jättesmäll för Vänsterpartiet

2025 05 07

Anklagelser om antisemitism hotar att sätta stopp för Vänsterpartiets ambition att ingå i en framtida regering.

Vänsterpartiets ledning uttrycker oro för att anklagelser om antisemitism kan sabotera möjligheten att ingå i en framtida socialdemokratisk regering.

Det framgår av ett internt dokument som tagits fram inför partistyrelsens beslut om att frånta riksdagsledamoten Lorena Delgado Varas hennes uppdrag i partiet, uppger Dagens Nyheter.

Bilddelning väckte stark intern kritik

Det var den 3 maj som Vänsterpartiets partistyrelse samlades och enades om att Delgado Varas måste lämna sina uppdrag inom partiet. Beslutet motiverades bland annat med att hon delat en bild i sociala medier som anses ha antisemitisk innebörd. 

–  Synen på riksdagsledamoten Lorena Delgado Varas och hennes aktiviteter i sociala medier har skapat en djup spricka i Vänsterpartiet, rapporterar SVT med hänvisning till källor med insyn. 

Delgado Varas har meddelat att hon inte tänker lämna vare sig sin riksdagsplats eller partiet. Hon kallar bilddelningen för ett misstag och förnekar att hon haft några antisemitiska avsikter. 

VU varnar för att partiets trovärdighet hotas

Inför mötet tog Vänsterpartiets verkställande utskott (VU) fram ett detaljerat beslutsunderlag. 

I dokumentet varnas det för att Socialdemokraterna nu kan komma att använda situationen för att markera mot Vänsterpartiet. Detta kan i praktiken innebära att S väljer att stänga dörren för ett framtida regeringssamarbete med V – något som vore ett allvarligt bakslag för partiets strategi. 

Dadgostar: "Vi behöver sitta i regering" 

Vänsterpartiet har vid flera tillfällen slagit fast att målet är att ta plats i en framtida regering. 

 – Vi behöver sitta i regering så att Sverige kan byggas starkt igen, har Nooshi Dadgostar tidigare sagt till Aftonbladet. 

Men nu kan alltså regeringsdrömmen gå i kras. Ett tungt bakslag för partiet som aldrig ingått i en svensk regering. 

Foto: Agnes Stuber

Text: Redaktionen