JUST NU: Sista stora väljarmätningen inför valet
2022 06 02
SCB har publicerat sin sista stora väljarmätning inför valet 2022.
Det är den sista partisympatiundersökningen som Statistiska Centralbyrån publicerar innan svenskarna går till valurnorna i september.
Stort lyft
Socialdemokraterna går starkt framåt sedan SCB:s senaste mätning i november. Regeringspartiet ökar med 4,2 procentenheter. Från 29,1 till 33,3 procent.
Magdalena Andersson (S) parti ser därmed ut att gå mot ett starkt valresultat.
– Det är en ökning för Socialdemokraterna med 4,2 procentenheter sedan mätningen i november, och en ökning med 5,0 procentenheter jämfört med valresultatet 2018, säger Mikaela Järnbert, statistiker på SCB i ett pressmeddelande.
Närmar sig spärren
Liberalerna har länge betraktats som Sveriges krisparti nummer ett. Men efter nytillsatte partiledaren Johan Pehrsons intåg kan L återigen blicka uppåt.
Partiet är fortfarande under riksdagsspärren, men närmar sig fyraprocentspärren. L ökar från 2,5 till 3,4 procent i majs mätning.
Även Miljöpartiet har kämpat för att ta sig över spärren. Det kan bli svårt. MP backar med 0,6 procentenheter. Från 3,9 till 3,3 procent.
De tappar stöd
Förutom Miljöpartiet noterar flera andra partier ett minskat väljarstöd i SCB:s nya mätning.
Bland annat sjunker väljarstödet för SD från 18,6 till 17,0 procent.
– Stödet för Moderaterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet minskar jämfört med den senaste mätningen. Förändringarna i väljarstödet är statistiskt säkerställda för alla riksdagspartier utom Kristdemokraterna, säger Mikaela Järnbert, statistiker på SCB.
Maj November
Mätningen är genomförd 28 april – 25 maj.
Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.
Text: Redaktionen