VAL 2022: Säger nej till högerns försvarsförslag

2022 05 31

M, SD, KD och L vill att Sveriges försvarsbudget ska uppgå till två procent av landets BNP 2025.

Ett förslag som Centerpartiet dömer ut.

– Vi vill också ha två procent, men det måste också vara genomförbart. Det de föreslår nu är faktiskt oseriöst. Till och med Försvarsmakten har sagt nej till det här upplägget. Nu startar vi försvarsberedningen i höst och då får man se på det här efter hand, säger Lars Thomsson (C), suppleant i försvarsutskottet, till SR Ekot.

Högerns förslag

Regeringen har tidigare beslutat att Sveriges försvarsbudget ska nå Nato-standard, det vill säga två procent av BNP 2028.

I ett gemensamt förslag vände sig M, SD, KD, och L mot regeringens tidslinje. De vill snabba på processen.

– Vår uppfattning är att det går att uppnå 2-procentsmålet redan 2025. Det underlag som Försvarsmakten inkommit med på uppdrag av regeringen utgår ifrån det försvarsbeslut och den inriktning som beslutades 2020. Det vill säga, Försvarsmakten har inte haft förutsättningar att ta höjd för en ny säkerhetspolitiska analys och en eventuell ny inriktning som kan bli resultatet av den, betonade partiernas försvarspolitiska talespersoner i SvD i samband med att deras gemensamma förslag presenterades.

Saknar majoritet

Men efter Centerpartiets nej saknar oppositionens förslag majoritet i riksdagen.

C har tidigare velat se en ökad försvarsbudget till 2025.

Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson och förste vice partiordförande för Moderaterna, kritiserar Centerpartiets beslut.

– Den 2 mars föreslår C att försvarsanslagen ska öka till 2% av BNP till 2025. Den 31 maj säger de att samma förslag är oseriöst. Allt tydligare att S bestämmer vad C ska tycka. Dåligt för försvaret. Dåligt för Sverige, skriver hon på Twitter.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Bokningarna har femdubblats – svenska turister har ny favoritstad

2024 12 27

Inför årets nyårsfirande vill svenskarna utomlands.

Det visar nyligen släppt bokningsstatistik från resebyrån Ticket som vittnar om ökad efterfrågan på såväl solresor som storstadsresor.

Ny favoritstad

Svenskfavoriten Gran Canaria, Kanarieöarna, är fortfarande ohotad etta på resebyråns topplista över de tio mest populära destinationerna.

Men samtidigt har ett nytt resmål dundrat in på listan – och det med besked.

Nykomlingen Amsterdam har nämligen fått ett rejält uppsving och jämfört med perioden inför nyår förra året har bokningarna femdubblats.

– Nyår är en tid då många vill både fira och resa, och det märks i bokningsstatistiken, säger Toyoneh Jah, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket.

Egyptisk badort ökar kraftigt

Förutom Amsterdam finns det två andra städer som tagit sig in på årets topplista: italienska Milano och egyptiska Hurghada.

Den senare är en badort som “lockar med solsäkert väder och avkoppling”, enligt Ticket, och bokningarna har ökat över 100 procent jämfört med ifjol.

Populära resmål över nyår är också Berlin, London, Teneriffa, Prag och Malaga.

– En tydlig trend är att svenskarna söker en blandning av storstadsupplevelser och solsäkra destinationer för att fira in det nya året. Många har valt att resa till närliggande resmål, vilket visar på en fortsatt preferens för lättillgängliga och prisvärda alternativ, säger Tiyoneh Jah.

Följer höstens trend

Att just Amsterdam seglat upp som en nyårsfavorit följer en trend från i höstas.

Redan i september hade resandet till staden ökat med över 100 procent det senaste året.

– Amsterdam utmärker sig särskilt som årets raket, med mer än dubbelt så många bokningar, framhöll Ticket vid tillfället.
Tiyoneh Jah  konstaterar att det finns flera anledningar till det ökade intresset för Nederländernas huvudstad.

– Amsterdam är verkligen på uppgång. Vi såg redan ett ökat intresse under sommaren och den trenden håller nu i sig. Staden erbjuder en mix av kort flygtid, vackra kanaler, trendiga caféer och en livlig stadspuls – vilket gör den till en lockande destination, säger hon.

Mest bokade resmålen över nyår 

  1. Gran Canaria, Kanarieöarna (1)
  2. Amsterdam, Nederländerna (NY)  
  3. Paris, Frankrike (6)  
  4. Hurghada, Egypten (NY)  
  5. Berlin, Tyskland (2)  
  6. London, Storbritannien (3)  
  7. Teneriffa, Kanarieöarna (10)  
  8. Prag, Tjeckien (4)  
  9. Malaga, Spanien (8)  
  10. Milano, Italien (NY)  

Källa: Ticket. Statistiken avser resor med avresa mellan 25/12 och 31/12 och hemresa mellan 1/1 och 4/1.  Siffran inom parentes anger placeringen för motsvarande period förra året.

Foto: D. Dudov resp SAS Group

Text: Redaktionen


SMHI: Besvärligt väder drar in över Sverige

2024 12 28

Ett lågtryck drar snart in över landet.

Under den senaste tiden har det varit förhållandevis milt väder.

Det har varit något kallare i norra Sverige men i stort har det varit en ganska varm julperiod.

Nu drar dock ett lågtryck in över landet - och det medför vad SMHI beskriver som besvärligt väder.

Redan i morgon

Redan i morgon söndag kommer lågtrycket till norra Skandinavien.

I Götaland väntas på en del platser regn och i norra och mellersta Norrland kan snöfall passera, däremellan mest uppehåll och en del klara områden.

Först framåt nästa vecka ser det ut att bli ordentligt kyligt och snöigt.

“Besvärligt väder”

SMHI förklarar.

– I nästa vecka sveper kallare luft ner över stora delar av Sverige. Över Norrland och norra Svealand etablerar sig kalluften. I gränsen mellan den kalla och den milda luften väntas lågtryck dra in över södra Sverige lagom till nyårsafton. 

– Det ser i Götaland och Svealand ut att kunna medföra ganska besvärligt väder med både snö, regn och blåst, men detaljerna kring utvecklingen är fortfarande osäkra. I nuläget ser gränsen mellan snö och regn ut att gå någonstans över norra Götaland.

Så börjar 2025

Det nya året kommer enligt SMHI inledas med kall luft över hela landet och framåt första helgen i januari ser minusgraderna även ut att nå ner till landets sydspets.

I dag lördag

Under lördagen väntas dock mer av det som redan har varit.

För det mesta innebär det mulet väder och en fortsättning av det väderslag som har varit under julperioden.

I de norra delarna av landet kan det dock vara något kallare än det har varit under den senaste tiden, förklarar vädermyndigheten.

– Götaland och Svealand täcks av mild och fuktig luft med mulet väder och lokalt dimma. Där sker det ingen förändring av vädret under dagen, framhåller SMHI.

– I norra Sverige har det i allmänhet blivit lite kallare jämfört med i går med mer allmänt temperaturer på minussidan. Öster om fjällkedjan väntas varierande molnighet och i Lapplandsfjällen snö eller snöbyar.

Foto: G. Shalan

Text: Redaktionen