SVERIGE: Populärt berusningsmedel oroar – vill införa reglering

2022 05 27

Antalet personer som berusar sig med lustgasballonger ökar.

Tomma ballonger och patroner i drivor är en vanlig syn på Stockholms gator efter en festnatt, enligt Aftonbladets kartläggning.  

Sjukhusfall ökar

Lustgas används vanligtvis inom sjukvården för smärtlindring vid förlossning och operationer.

Men den senaste tiden har lustgasen fått ett nytt användningsområde.

– På senare år har intresset för lustgas ökat som ett socialt och lite roligare inslag på fester, där man vid lämplig dosering snabbt nyktrar till och inte drabbas av en kraftig “baksmälla” jämfört med alkohol eller andra substanser, skriver en återförsäljare enligt Aftonbladet.

Samtidigt ökar antalet sjukhusfall kopplade till lustgas. Förra året kopplades 50 fall till ett användande av lustgas. En stor ökning.  Mellan 2010 och 2020 kopplades drygt 10 fall per år till lustgas, uppger tidningen med hänvisning till Giftinformationscentralen.

Läkare varnar

Johanna Nordmark Grass, överläkare på Giftinformationscentralen, betonar att det populära berusningsmedlet kan orsaka stor skada. Vid överanvändning förstörs vitamin B12 som människan har i kroppen.

– Vi har haft fall där man blir så svag av nervpåverkan att man inte kunnat gå, och behövt sitta i rullstol. Men det kan också sätta sig på nervsystemet i hjärnan så man får psykoser, depressioner eller ångesttillstånd. Man kan till och med få en demensbild, säger hon till Aftonbladet.

Kräver reglering

Hon tillägger att de flesta fall kan behandlas. En långvarig användning av lustgas kan dock få konsekvenser.

– Om man fortsätter så hjälper det inte att bara att tillföra B12, för den förstörs ju av lustgasen. Men man kan inte säkert lova att det går tillbaka, det finns fall där det inte har gjort det, säger hon till tidningen och tillägger:

– Vi tycker absolut att man borde reglera den här försäljningen.

Säljs på nätet

I dag säljs lustgas fritt på nätet och även på gatorna i Stockholm – Medborgarplatsen och Stureplan är vanliga platser.

Socialminister Lena Hallengren (S) har kommenterat utvecklingen. I ett mejl till Aftonbladet skriver hon att ”användning av lustgas i berusningssyfte måste motverkas”.

– Jag kommer att återkomma i den frågan. Samtidigt har lustgas flera användningsområden och är viktig inom till exempel sjukvården. Därför behöver det göras en grundlig analys av hur en sådan reglering skulle kunna se ut, fastlår Lena Hallengren.

Fakta lustgas

  • Lustgas är dikväveoxid. Den kemiska beteckningen är N2O. Det är en färglös gas som är svagt sötaktig i smak och lukt .
  • Lustgas är ett läkemedel som används som smärtlindring inom vården.
  • Det som används inom vården är lustgas blandat med syrgas. Man andas då in gasblandningen genom en mask. Det är vanligt att använda lustgas när man föder barn. Gasen påverkar hjärnan så att man slappnar av och inte upplever smärta lika starkt.
  • Den första dokumenterade användningen av lustgas i medicinskt syfte (sövning) ägde rum år 1844. Det var den amerikanske tandläkaren Horace Wells (1815-48) som använde lustgas i samband med utdragning av en tand.
  • Lustgas är inte narkotikaklassat.
  • Källa: Drugsmart

Foto: A. Kokab

Text: Redaktionen


Chokladtillverkare går i konkurs

2025 02 04

Chokladtillverkaren Choki AB går i konkurs.

På måndagen kommer ett nytt konkursbesked.

Den här gången är det chokladtillverkaren Choki - som bland annat låg bakom Huski-chokladen - som tvingas tacka för sig.

Det rapporterar Breakit.

Går i konkurs

Huski har uppmärksammats efter att ha nått sponsringsavtal med bland annat fotbollsklubben Hammarby, och har även synts på Formel 1-bilar.

Choki har dock kämpat med vad som beskrivs som “blygsamma intäkter” samtidigt som kostnaderna för sponsringsavtalen har varit stora.

År 2022 gjorde Choki enligt Breakit ett förlustresultat på 114 miljoner kronor.

“Avvecklar verksamheten”

Under våren 2024 gick dotterbolaget Choki Sweden AB i konkurs - och nu sker det samma med moderbolaget.

– Styrelsen har under verksamhetsåret arbetat med att avveckla verksamheten. Under denna process har flera konflikter uppstått med sponsorer och sponsoravtalet, framgår i ett dokument som Breakit fått tag på.

Enligt den senaste årsredovisningen gjorde Choki AB ett förlustresultat på 79 miljoner.

Konkurserna minskar

De senaste åren har präglats av många konkurser i en rad olika branscher.

En ny rapport från kreditinformationsföretaget UC visar dock att antalet företagskonkurser minskade med 19 procent i januari jämfört med samma period föregående år.

“Tecken på ljusning”

UC förklarar.

– Efter ett år av berg- och dalbana gällande företagskonkurser noteras nu tecken på ljusning. UC noterar en minskning av konkurser inom byggsektorn, där antalet konkurser minskade med 15 procent. 

– Inom detaljhandeln minskade konkurserna med 8 procent. Hotell- och restaurangbranschen visade också en minskning av konkurser med 18 procent.

– Det är glädjande att vi nu ser tecken på ljusning, men det är för tidigt att säga om vi har nått en brytpunkt, säger Vlasta Valan, Data scientist på UC.

Näringslivet hoppas på att ytterligare räntesänkningar från Riksbanken ska få fart på konjunkturen igen och att svenska konsumenter ska våga spendera mer pengar.

Foto: T. Bykovets

Text: Redaktionen


Skatteverket inför avgift – hundratusentals riskerar betalningskrav

2025 02 05

Hundratusentals svenskar riskerar att behöva betala extra till Skatteverket.

Detta på grund av att myndigheten inför en ränta som påförs från och med den 13 februari i år, det vill säga redan nästa vecka.

Räntan ligger på 2,5 procent och adderas på summan för den som ska betala kvarskatt på över 30 000 kronor.

Och det är det en hel del som ska.

– Den som har sålt bostad eller värdepapper med vinst får ofta kvarskatt, liksom den som har inkomster från uthyrning, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Går att undvika

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik säljs omkring 100 000 bostadsrätter och 50 000 villor varje år.

Men även personer som har lön eller pension från flera utbetalare behöver också ofta betala kvarskatt.

Anledningen är att det enbart är huvudutbetalaren som drar skatt efter den så kallade skattetabellen medan övriga utbetalare ska dra 30 procent.

– För att undvika kvarskatt går det att be en utbetalare dra mer i skatt eller att ansöka om jämkning hos oss på Skatteverket. På skatteverket.se finns hjälp för att räkna ut din skatt, säger Emelie Köhn, deklarationssamordnare på Skatteverket.

Då är deadline

Skatteverket framhåller att den som fått besked om stor kvarskatt det här året kan göra en extra skatteinbetalning senast den 12 februari.

Då kommer man att undvika den ränta som alltså påförs dagen därpå.

Absolut sista dag att betala kvarskatten är för den stora majoriteten 14 juli eller 12 september. Exakt vilket datum som gäller för dig kommer du att kunna se på slutskattebeskedet.

Två uppmaningar

Myndigheten går sammanfattningsvis ut med följande två uppmaningar för att undvika kostnadsräntan om man räknar med att behöva betala kvarskatt på över 30 000 kronor:

  • Betala in den del av beloppet som överstiger 30 000 kronor så att betalningen är bokförd på ditt skattekonto senast 12 februari.
  • Betala in resterande belopp så att det är bokfört på ditt skattekonto senast 5 maj.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen