SVERIGE: Regeringen vill höja skatten på alkohol och tobak
2022 05 26
Regeringen har lagt ett förslag om att höja skatten på både alkohol och tobak.
Förändringen presenterades idag av regeringen som en del av budgetpropositionerna för 2021 och 2022, meddelar Finansdepartementet i ett pressmeddelande.
Förslaget innebär att skatten höjs på både alkohol och tobak.
Första höjningen på fem år
Om förslaget går igenom innebär det att alkoholskatten förändras för första gången på fem år.
– Den svenska alkoholskatten har inte justerats sedan 2017, vilket har lett till att skattesatserna har halkat efter den övriga prisutvecklingen i samhället, meddelar regeringen på sin hemsida.
Relativt låga priser på tobak
Vad gäller tobaksskatten höjdes den senast 2015. I jämförelse med de svenska konsumenternas priskraft har Sverige bland de lägsta priserna på cigaretter i hela EU, uppger regeringen.
Två steg
De två skattehöjningarna kommer inte att ske omgående utan planeras att genomföras i två steg. Det första steget sker 1 januari 2023 och därefter kommer ytterligare en höjning året därpå är förslaget.
– Alkohol- och tobaksskatterna är effektiva styrmedel för att förbättra folkhälsan och innebär samtidigt ökade skatteintäkter, skriver regeringen.
Öl och vin dyrast
De två förändringarna föreslås bli enligt följande. Skatten på tobak, som exempelvis cigaretter och snus, höjs med tre procent 2023 och ytterligare en procent 2024.
När det gäller skatt på bland annat öl och vin föreslår regeringen en höjning på fem procent i januari 2023 och därefter 8 procent till året efter. Sprit föreslås höjas med en procent båda åren.
Två miljarder kronor
Enligt regeringen kommer höjningen att innebära ökade skatteintäkter på nästan totalt två miljarder kronor, uppger man i pressmeddelandet.
Statligt monopol
I Sverige finns ett statligt monopol på alkohol, och för aktörer utöver statliga Systembolaget att få alkoholtillstånd krävs till exempel att man samtidigt erbjuder mat på restaurangen.
Det är ett krav som bland annat Moderaterna varit kritiska mot, som förra året föreslog att man även ska kunna köpa med sig alkohol om man beställer hämtmat.
“Utgår från att skydda folkhälsan”
Några övriga funderingar kring alkoholen än skattejusteringarna är dock inte att vänta.
– Alkohollagstiftningen utgår från att skydda folkhälsan. Ökar du tillgången till alkohol så kommer det leda till ökade skadeverkningar i form av missbruk och våld i hemmet, meddelade socialminister Lena Hallengren (S) i samband med Moderaternas lagförslag, enligt Sveriges Radio.
Foto: M. Thomas
Text: Redaktionen