JUST NU: Paraden i Moldavien vittnar om ryskt stöd

2022 05 09

Årsdagen av Sovjetunionens seger över Nazityskland i andra världskriget har firats med pompa och ståt i Ryssland.

I Ukrainas grannland Moldavien stämde en stor skara in i den ryska segerkören.

Tusentals människor deltog i segerparaden i landets huvudstad Chisinau, rapporterar Sky News.

Tecken på stort rysk stöd

Nyhetskanalens reportrar, som bevakade paraden, berättar att personer tog med sig inramade foton på familjemedlemmar som stred mot nazisterna i andra världskriget.

Men utöver hyllningar till stupade släktingar präglades även firandet av Sovjetnostalgi och en stor sympati för dagens Ryssland.

Förbjudet tecken användes

Flaggor med hammaren och skäran vajade längst paraden. Något som är tillåtet.

Moldaviens regering har dock förbjudit ryska St Georgeband. De orangea och svarta banden är en viktig symbol inom den ryska armén. Den moldaviska regeringen förbjöd användandet av banden i landet eftersom ”de legitimerar och stöder en rysk aggression mot Ukraina”.  

Hundratals bar symbolen

Trots förbudet bar hundratals personer bandet och klädde sig i orangea och svarta kläder, rapporterar Sky News.  

Moldavisk polis hade tidigare uttryckt att de skulle arrestera personer som poserade med St Georgebandet, men några arresteringar skedde inte under firandet, uppger tv-kanalens reportrar. 

Parlamentsledamöter bar bandet

Moldaviska politiker som tågade i paraden bar bandet. Flera parlamentsledamöter från socialistiska och kommunistiska partier marscherade längst fram i paraden med den ryska militärsymbolen runt armen.

En ledamot som Sky News pratade med rättfärdigade Rysslands invasion. En annan konstaterade att landet behöver denazifieras och att Europa alltid är säkrare om Ryssland är starkt.

Endast en timme från utbrytarregionen

Stödet för Rysslands krig under firandet är viktigt att notera eftersom utbrytarregionen Transnistrien ligger endast en timmes bilresa bort från spektaklet. Utbrytarregionen styrs av ryska separatister och det finns en växande oro för att Ryssland planerar att upprätta en landkorridor till regionen från ockuperade områden i södra Ukraina.   

Om det skulle inträffa skulle Moldavien riskera att bli nästa land som står på tur för den ryska aggressionen.  

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Anmäl alla du ser – samtliga bilister i Sverige uppmanas

2025 04 28

En särskild uppmaning gäller i trafiken från och med 1 maj.

Anmäl alla dåliga vägar du ser.

Så lyder instruktionen från Riksförbundet M Sverige till landets bilister.

Det är dags för Nationella Potthålsveckan, som varar mellan 1 och 7 maj, då omfattande krafttag görs för att förbättra vägarna i hela Sverige.

– Vi uppmuntrar alla att ta sig tiden att göra en anmälan under potthålsveckan. Även om det kan kännas som att inget händer är detta ett viktigt verktyg, säger Jacob Sidenvall, pressekreterare på M Sverige, i ett uttalande på måndagen.

En anmälan ska ofta gå till antingen Trafikverket eller kommunen.

Blivit vardag

Branschorganisationen understryker att mer än var fjärde statlig väg bedöms vara i dåligt skick.

Pottenhålen är en av anledningarna.

– Det är inte konstigt att potthål och vägskador blivit vardag för många människor. Men så måste det inte vara. Med potthålsveckan hoppas vi att bryta uppgivenheten, säger Jacbo Sidenvall.

Och enligt M Sverige är förutsättningarna att bli av med besvären bättre än på länge.

– Det handlar om att hjälpas åt för att lyfta vägnätet till en bra standard. Med Trafikverkets nya uppdrag finns goda förutsättningar för att skadorna åtgärdas snabbare.

Stor olycksrisk

Det finns flera risker med potthål på vägarna.

Risken för olyckor ökar när kontakt mellan asfalt och däck avbryts. Dessutom är själva undanmanövreringen när bilförare försöker styra förbi hålen ett moment som också höjer risken för olyckor.

– Vägskador tar också uppmärksamheten från trafiksituationen. Den ständiga avläsningen av omgivningarna som är så viktig för säker körning bryts när vägbanan inte håller måttet, säger Jacob Sidenvall.

– Dessutom blir man dåsig av att köra på ojämna och högljudda vägar.

Löftet: vägarna ska bli bättre

Regeringen gick i höstas fram med ett ökat anslag för vägar. Det inkluderar bland annat ett underhåll som ska möjliggöra att laga och förebygga potthål.

Förra månaden gick infrastrukturplaneringen in i en ny fas när Trafikverket fick uppdraget att föreslå en övergripande nationell plan för perioden 2026-20237.

Transportsystemet ska vara robust och effektivt och varje trafikslags fördelar ska utnyttjas på bästa sätt. Regeringen satsar stort på underhåll av vägar och järnvägar, men också på nya investeringar, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Foto: H. Berg

Text: Redaktionen


Nytt krav i besiktningen på gång – gäller alla bilar över tio år

2025 04 30

EU förbereder en “omfattande översyn av EU:s regler för trafiksäkerheten”.

Alldeles för många äldre fordon är inblandade i olyckor, dödsfall och skador.

Det anser EU-kommissionen som nu går fram med en rad förslag för att förbättra säkerheten i trafiken inom hela unionen, därmed också Sverige.

– De nya reglerna kommer att ta hänsyn till den växande närvaron av elfordon och anpassa sig till ny teknik, framhåller kommissionen i ett uttalande.

Ska besiktigas varje år

Förändringarna bedöms kunna rädda drygt 7 000 liv och förhindra omkring 65 000 allvarliga skador.

Bland de nya reglerna finns bland annat ett krav om att alla personbilar över tio år ska besiktigas varje år.

Idag gäller var fjortonde månad för bilar äldre än fem år i Sverige.

– De föreslagna ändringarna återspeglar EU:s engagemang för säker och hållbar rörlighet samtidigt som fri rörlighet för människor och varor säkerställs, understryker EU.

LÄS MER: Ändrat krav i besiktningen – nytt för i år

Ska upptäcka fusk

EU föreslår också krav på bättre kontroller av bilens assistanssystem, att det ska bli lättare att besiktiga bilen utomlands om man för tillfället bor i ett annat EU-land samt hårdare kontroll av mätarställningen för att upptäcka fusk.

Det sistnämnda problemet handlar om att mätarställningen “rullas” tillbaka för att det ska framstå som att fordonet har kört mindre än vad som är fallet.

– För att bekämpa detta bedrägeri krävs uppdaterade regler, konstaterar EU.

Förslaget går ut på att registrera bilarnas mätarställning i en databas vid såväl besiktning som service eller reparation.

LÄS MER: Kraftigt bakslag för Volvo – anställda kommer förlora jobbet

Transportstyrelsen ska granska

Redan i slutet av förra året talades det om att nya besiktningsregler i förhållande till bilens ålder var på gång. Det handlade då om att ta bort regeln som innebär att fordon äldre än 50 år i vissa fall kan befrias från besiktning.

Just den diskussionen har dock inget med EU:s nuvarande förslag att göra.

Transportstyrelsen har ännu inte tagit ställning till kommissionens utkast på nya regler.

Vi har inte hunnit titta på förslaget mer ingående ännu men om direktivet ändras är det naturligtvis tänkbart att även svensk reglering ska ändras, säger Anders Gunneriusson som är utredare på myndigheten till Vi Bilägare.

Foto: A. Podrez

Text: Redaktionen