JUST NU: WHO:s skarpa varning – fetma är en ny epidemi i Europa

2022 05 03

Världshälsoorganisationen WHO har utfärdat en mycket skarp varning och kallar fetma för en ny “epidemi” i Europa.

En ny rapport från World Health Organization delar ut en allvarlig varning för fetma och menar att övervikt har nått “epidemiproportioner”, skriver The Guardian.

Enligt WHO orsakar sjukdomen 200 000 cancerfall och 1,2 miljoner dödsfall varje år.

“Fetma eskalerar”

I den alarmistiska rapporten slår WHO fast att övervikt och fetma “eskalerar” och har nått dödliga nivåer. Enligt organisationen finns det inget europeiskt land överhuvudtaget som är på väg att nå uppsatta mål i frågan.

“Ingen når målet”

– Alarmerande nog har det skett konsekventa ökningar av förekomsten av övervikt och fetma i WHO:s europeiska region och inget medlemsland är på väg att nå målet att stoppa ökningen av fetma till 2025, framhävs det i rapporten.

Endast USA är fetare

Siffrorna från den färska rapporten visar att 59 procent av vuxna människor i Europa är överviktiga. Så är även åtta procent av barn under fem och vart tredje barn i skolåldern.

Den enda delen av världen som är fetare än Europa i dagsläget är Amerika, rapporterar WHO.

En ny epidemi

WHO riktar nu därför en skarp varning om vad det som de liknar vid en epidemi nu kan få för konsekvenser.

– I hela WHO:s europeiska region kommer fetma sannolikt att vara direkt ansvarig för minst 200 000 nya cancerfall årligen. Denna siffra förväntas stiga under de kommande decennierna. För vissa länder i regionen förutspås det att fetma kommer att passera rökning som den främsta riskfaktorn för cancer som kan förebyggas, framhäver organisationen i rapporten. 

Corona har gett negativ effekt

Covid-19 pekas ut som en av de största bovarna för den eskalerande ökningen. Förändringar inom matkonsumtion och mindre fysisk aktivitet kan få effekter på människors hälsa i flera år.

Dock uppges orsakerna vara mer komplexa än så och en stor del av förklaringen ligger i miljöfaktorer som ett mer digitaliserat samhälle, till exempel “spridningen av stillasittande onlinespel”, står det i rapporten.

Går att stoppa epidemin

Det är dock inte kört för de européer som befinner sig i farozonen. WHO menar att det fortfarande går att stoppa fetmaepidemin.

– Genom att skapa miljöer som är mer möjliggörande, främja investeringar och innovation inom hälsa och utveckla starka och motståndskraftiga hälsosystem kan vi förändra överviktsbanan i regionen, säger Hans Kluge, WHO:s regionala chef för Europa, till The Guardian.

Föreslår sockerskatt

Bland rekommenderade åtgärder i rapporten finns politiskt engagemang med exempelvis beskattning av socker och subventioner på hälsosam mat. 

WHO menar även att marknadsföring av ohälsosam mat till barn måste få ett slut. Organisationens definition på fetma är BMI på högre än 30. Mellan 25-29,9 klassas som övervikt.

Foto: T. Barbhuiya

Text: Redaktionen


Efterlängtade chips gör comeback – klassiker från 1980-talet

2025 01 16

Två saknade chipssorter från 2024 kommer nu att återvända till butikerna.

Det meddelar Estrella i ett pressmeddelande.

En av dem är en riktig klassiker.

– Båda gjorde kortare gästspel i fjol, och nu är det dags för dem att återta sina platser i snackshyllan, framhåller chipsjätten.

Klassiker från 1980-talet

Det handlar om populära “Dillskruvar” som framför allt gjorde succé vid lanseringen 1983 och sedan dess blivit något av en klassiker.

Från och till har den dock försvunnit från butikshyllorna, för att därefter återvända vid flera tillfällen.

Nu ska dillskruvarna förhoppningsvis bli kvar permanent.

– Genom åren har den fått trogna fans som till och med skapat en helt egen Facebookgrupp tillägnad skruvarna, förklarar Estrella och tillägger:

– Dillfavoriten är gjord av potatis som bakas, torkas och friteras för att uppnå perfekt form och krisp. Dillkryddan blir sedan pricken över i:et fulländar smakupplevelsen. Och inte nog med det, nu är skruvarna dessutom veganvänliga.

Dillskruvar och Västkustchips: Tryffel & Havssalt gör comeback. Foto: Estrella

"Limited edition"

Den andra chipssorten som återvänder är den som var en “limited edition” under våren 2024: Västkustchips Tryffel & Havssalt.

Efter att ha gjort succé under våren är den lyxiga smaken nu äntligen tillbaka och här för att stanna. Smaken av tryffel och havssalt är rik på umami och gifter sig perfekt med den milda svenska potatisen, skriver Estrella vidare.

Precis som dillskruvarna kommer även Västkustchips Tryffel & Havssalt att vara veganvänliga.

– Och certifierad med Svenskt Sigill för ett extra miljöansvar, adderar chipstillverkaren.

LÄS MER: Stoppad läsk gör comeback – var populär på 1980-talet

Säljs här

Dillskurvarna kommer i påsar om 80 gram och det rekommenderade cirkapriset blir 18,90 kronor.

Påsvikten för västkustchipsen blir 160 gram och kommer att kosta cirka 29,90 kronor per påse.

Chipssorterna väntas vara tillgängliga för försäljning från och med 20 januari och kommer att finnas i följande butiker och kedjor:

- Ica

- Coop

- Hemköp

- Willys

- City Gross

- Hemmakväll

- Foodora Market

- Välsorterade servicebutiker

Foto: Estrella

Text: Redaktionen


Plötslig smäll för bolånekunder – flera banker väntas göra samma sak

2025 01 16

I princip alla hade räknat med sänkta räntor under 2025.

När Riksbanken i december förra året gav besked om att styrräntan sänks med 0,25 procentenheter var prognosen ljus.

– Om utsikterna står sig kan styrräntan sänkas en gång till under första halvåret 2025, framhöll myndigheten.

Många höjde därför på ögonbrynen när SBAB, en av Sveriges största banker för bolån, plötsligt höjde sina bundna räntor i fredags.

Förklaringen var att marknadsräntor med längre löptider har ökat, vilket orsakat ökade upplåningskostnader för banken.

Det har med andra ord blivit dyrare för bankerna att låna pengar – och den kostnaden går vidare till bolånetagarna.

"Troligt att bankerna höjer"

I måndags följde Danske Bank efter och gjorde samma sak som SBAB. Delvis till och med i form av en högre ökning än konkurrenten.

Och nu väntas ännu fler banker följa samma exempel.

– Jag kan inte tala för alla banker men det troliga är att bankerna kommer att höja sina bundna boräntor här och nu. Det ligger i farans riktning, säger Jesper Fjärstedt, makro- och ränteanalytiker på Danske Bank, till Svenska Dagbladet.

"Mycket stor ökning"

Den amerikanska 10-åriga obligationsräntan steg över en procentenhet tidigare i januari, från 3,7 procent till 4,8 procent.

En “anmärkningsvärd” ökning, enligt Jesper Fjärstedt, och som påverkar det som kallas bostadsobligationer, vilket är en form av värdepapper som säljs av banker när de lånar pengar och som de sedan betalar ränta på.

– Det här är en mycket stor ökning av obligationsräntan. Möjligen skulle man kunna förvänta sig en sådan uppgång under ett år, men även då vore det en betydande rörelse, säger analytikern.

Ekonomen: Agera omedelbart

Både Danske Bank och SBAB lämnade den rörliga tremånadersräntan oförändrad.

Prognosen från Danske Bank är att de bundna boräntorna stiger under de första månaderna under 2025, sedan ligger still under våren och faller igen till hösten.

Enligt SEB:s privatekonom Américo Fernández bör man som bolånekund agera omedelbart om man funderar på att binda sin ränta.

– Står man och funderar på att binda bör man göra det nu i januari. Om vi blickar framåt pratas det mycket om nya USA-tullar som är inflationsdrivande, vilket talar för en fortsatt uppåtpress på långa räntor, säger han till DN.

Foto: M. Lis

Text: Redaktionen