JUST NU: Oroande trend – pressfriheten hotas i världen
2022 05 06
Fler länder än någonsin har en mycket allvarlig situation för fri press.
Det visar Reportrar utan gränsers senaste rapport om pressfrihet i världen.
Den indikerar att informationsklyftorna mellan världens länder aldrig har varit större.
Fem länder i topp
I endast fem av de 180 länder som ingår i undersökningen bedöms situationen vara ”bra”.
I denna grupp ingår Sverige tillsammans med Norge, Danmark, Finland och Costa Rica.
Flera länder har halkat ner en placering sedan förra mätningen. Bland annat Jamaica, Schweiz, Belgien och Nederländerna.
Oroligt under pandemin
– I Nederländerna har man haft en journalist som mördats och man har inte ännu ställt någon ansvarig till svars. Det har skett en rad andra attacker där också, så ur ett EU-perspektiv har de haft en av de mest dramatiska försämringarna. Belgien har också varit oroligt under pandemin, vi kunde se flera attacker på journalister under demonstrationer, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.
En varningsklocka för Sverige
Sverige rankas som världens tredje bästa land i undersökningen, strax efter Danmark (2) och Norge (1).
Pressfriheten och situationen för journalister i Sverige ligger stadigt i topp i det flesta kategorier. Men i ett avseende är utvecklingen i Sverige ”oroande”.
– Sverige är näst bäst vad det gäller mediers ekonomiska förutsättningar, men står inför utmaningar när det kommer till diskriminering bland journalister, vilket också uppmärksammats de senaste åren, men framför allt vad det gäller journalisters säkerhet där Sverige ligger på plats 32 av 180. Det borde vara en varningsklocka för såväl regering och riksdag som rättsväsendet att öka takten i arbetet med att stärka skyddet för journalister, säger Erik Halkjaer.
Historiskt dålig situation
Reportrar utan gränser har följt pressfriheten i världen i 20 år. Aldrig tidigare har situationen för pressfriheten klassats som mycket allvarlig i lika många länder (28 länder). Denna grupp inkluderar för första gången två europeiska länder, Ryssland och Belarus.
– Generaldirektören för RT, före detta Russia Today, Margarita Simonyan, avslöjade vad hon egentligen tycker i en tv-sändning på Channel One Russia när hon sa ”ingen stor nation kan existera utan kontroll över media”. Att använda media som vapen i auktoritära länder utplånar medborgarnas rätt till information, men kan också kopplas till ökad internationell spänning, vilket i sin tur kan leda till den värsta sortens krig, säger Christophe Deloire, generalsekreterare för RSF.
Tio värsta länderna
De tio värsta länderna för pressfrihet i världen är Syrien (171), Irak (172), Kuba (173), Vietnam (174), Kina (175), Myanmar (176), Turkmenistan (177), Iran (178), Eritrea (179) och Nordkorea (180).
Foto: M. Fousert
Text: Redaktionen