JUST NU: Ännu en märklig video på Putin – spär på spekulationerna

2022 04 26

En video från när Vladimir Putin besöker en katedral under påsken spär på de spekulationer som finns om diktatorns hälsa.

Rysslands president Vladimir Putin rapporterades av ryska medier ha besökt en katedral i samband med en midnattsmässa under påsken.

Videon från evenemanget väcker nu stora frågor både om bildernas äkthet och om diktatorns hälsa, rapporterar Daily Mail.

Märkligt beteende

I videon uppvisar Putin märkliga beteende där han ses grimasera, slicka sig om munnen och bita sig i läppen.

Spekulationer gör gällande att det kan röra sig både om ett försämrat sinnestillstånd som Parkinsons sjukdom.

“Tidig Parkinson”

– Jag är övertygad av många medicinska råd att han är en sjuk man och den mest övertygande diagnosen är att han har tidig Parkinson, sade den tidigare regeringens försvar- och Nato-rådgivare professor Gwythian Prins i programmet Good Morning Britain i helgen.

Spekuleras i att vara fejk

Både ukrainska och ryska oppositonsmedier adderar ytterligare ett förbryllande faktum kring videon.

Flera indicier pekar nämligen på att den skulle kunna vara fejk.

Subtila skillnader 

Medierna i fråga jämför videon med den som upptogs från en midnattsmässa förra året. Putin har då samma kostym och färg på slipsen och det är enbart subtila skillnader i ljussättningen mellan de två filmerna.

– Putin står i samma kostym och med samma ljus som den 2 maj 2021, rapporterar den ryska kanalen the Village.

Försvann ur bild

Vid ett tillfälle verkar Putin även försvinna ur bild för ett ögonblick under videon. Även det ukrainska inrikesministeriets rådgivare Anton Heraschenko har uttalat sig om påskfilmen på Putin.

– Putins direktörer ertappades återigen med att använda videoredigering och [manipulation], säger han enligt Daily Mail.

Andra filmen på kort tid

Videon från Putins påskfirande är den andra filmen på kort tid som väcker stora frågor och spekulationer om den ryska presidentens hälsa och vad som egentligen pågår innanför väggarna i Kreml.

Väcker frågor om hälsotillstånd

I en video som släpptes i fredags såg diktatorn märkbart uppsvälld ut, sluddrade på orden och fick hålla sig i bordet för att inte tappa balansen. 

Spekulationer gör gällande att Putin kan lida av den obotliga sjukdomen Parkinson. Moskva och Putinregimen har inte uttalat sig om spekulationerna varken om den första eller andra videon.

Se videon från midnattsmässan här.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


JUST NU: ÖB varnar för attack

2025 07 07

Ryssland har kapacitet att attackera Europa i dag. 

Det uppger överbefälhavare Michael Claesson.

– De har kapacitet att attackera oss nu, säger han till DN.

Testa artikel 5

Enligt Claesson skulle Ryssland kunna testa Natos artikel 5 genom mindre militära operationer.

Artikel 5 fastställer att en väpnad attack mot ett Natoland ses som en attack mot alla medlemsstater. Om artikeln aktiveras är varje medlemsland förpliktigat att stödja den medlem som angripits.

Kommer utnyttja tecken på svaghet 

Michael Claesson bedömer att Ryssland skulle kunna ockupera ett mindre territorium för att se hur Nato agerar. Om försvarsalliansen slår tillbaka med full kraft kommer de ryska styrkorna troligtvis att retirera.

Men om en reaktion uteblir kommer ryssarna utnyttja situationen, enligt ÖB.

– Ser man att det inte händer någonting så har man identifierat en ny svaghet som man sen kan fortsätta exploatera, säger han till tidningen.

Efter tyska varningen

Tysklands underrättelsechef Bruno Kahl har gått ut med en liknande varning.

Enligt Kahl pågår samtal mellan högt uppsatta ryska politiker om när det kan vara rätt tidpunkt att testa västvärldens, och särskilt USA:s, beslutsamhet att svara på rysk aggression.  

– Vi förväntar oss inte att stridsvagnar ska rulla västerut, men vi bedömer att Natos stadga om ett kollektivt försvar kan sättas på prov, säger  underrättelsechefen i  den tyska nyhetskanalen Table Medias podcast "Table Today"

– Det räcker med att de skickar ”små gröna män” till Estland för att skydda en påstådd förtryckt rysk minoritet, fortsätter Kahl.

Soldater utan nationella symboler

Termen ”små gröna män” är en hänvisning till Rysslands annektering av Krym 2014. Den ryska militären skickade soldater utan nationella symboler till den ukrainska halvön.

Soldaterna tog snabbt kontroll över viktiga byggnader, flygplatser och militära installationer. Samtidigt förnekade Ryssland all inblandning.

Foto: Axel Öberg Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Ryssland ställer ultimatum till hela världen

2025 07 07

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov förmedlar ett ryskt ultimatum för att nå en ”hållbar fred i Ukraina”.

I en intervju med den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti, som TV2 har tagit del av, utfärdar Lavrov ett ultimatum för fred i Ukraina.

Enligt utrikesministern måste omvärlden officiellt erkänna fem ukrainska regioner som ryska:

- Krym

- Donetsk

- Luhansk

- Zaporizjzja 

- Kherson

Vidare framhåller Lavrov att den ryska regimen kräver en ”demilitarisering och avnazifiering” av hela Ukraina, ett upphävande av de ”antiryska sanktionerna” samt återlämnande av tillgångar som enligt Moskva ”olagligt beslagtagits i väst”.

– En hållbar lösning är omöjlig utan att eliminera konfliktens grundorsaker, säger Sergej Lavrov enligt RIA.

Hävdar: ”Har utrotat allt”

Lavrov nämner också andra problem som enligt honom måste hanteras om fred ska uppnås:

- Hot mot Rysslands nationella säkerhet måste elimineras – vilket inkluderar Natos expansion och Ukrainas engagemang i militäralliansen.

- Mänskliga rättigheter måste upprätthållas i territorier under ukrainsk kontroll. Enligt Lavrov har Ukraina sedan 2014 ”utrotat allt som har med Ryssland, ryssar och rysktalande människor att göra”.

LÄS MER: “Värsta krisen sedan 2008” – tung signal om rysk ekonomi 

Tillhör den ryska propaganda

Påståendena om att den ukrainska ledningen är nazister och förtrycker rysktalande medborgare är vanliga inslag i Kremls propaganda.

Innan invasionen av Ukraina gick den ryska propagandamaskinen på högvarv och spred myter om grannlandet.

Den ryska regimen utmålade Ukraina som ett nazistiskt land och motiverade anfallskriget med att man ska ”avnazifiera” Ukraina och befria världen från nazister. Påståendet om att Ukraina är ett nazistiskt land saknar någon som helst stöd.

Anna-Karin Selberg, doktor i filosofi vid Södertörns högskola, har studerat de ryska lögnerna under kriget. I en intervju på sajten forskning.se kommenterar hon den ryska nazistlögnen. 

– I en auktoritär eller totalitär regim har det alltid varit lättare att ljuga eftersom det inte finns fria, granskande, medier. Men det här är också ett exempel på den moderna politiska lögnen, säger hon till sajten.

Ryska krigsbrott

Sedan starten av kriget i Ukraina 2014 har den ryska krigsmakten gjort sig skyldig till flera krigsbrott.

Människorättsorganisationen Amnesty nämner bland annat följande:

- Avsiktliga attacker mot civila

- Påtvingade försvinnanden

- Utomrättsliga avrättningar

- Tortyr

- Olagligt frihetsberövande

- Tvångsförflyttning

- Övergrepp mot krigsfångar

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen