HJÄLPER RYSSLAND: Kraftig kritik mot ett av EU-länderna
2022 05 06
Polens och Slovakiens regeringar rasar mot Ungern och dess ledare Viktor Orban.
Det rapporterar BBC News efter att de båda ländernas premiärministrar träffats för att diskutera hur man ytterligare kan stödja Ukraina mot Putinregimens brutala attacker.
Vill öka stödet till Ukraina
– Slovakiens premiärminister Eduard Heger jobbar för att kraftigt öka sanktionerna mot Ryssland för att sätta större press på Rysslands diktator, rapporterar BBC News.
Slovakiens regering har hållit överläggningar med Polens regering med fokus på hur man kan hjälpa Ukraina så snabbt som möjligt i samband med att de ryska framgångarna i kriget nu ökar.
Kraftig kritik mot Orban
Samtidigt uttrycker Slovakiens och Polens premiärministrar kraftig kritik mot Ungerns Viktor Orban som står i vägen för nya sanktioner mot Putin menar de båda regeringscheferna.
Ungern vägrar att förse Ukraina med vapen och vägrar till och med att tillåta andra länder att transportera vapen genom Ungern till Ukraina.
Är rasande
– Polens premiärminister Morawiekci och hans slovakiska kollega är rasande, rapporterar BBC News Pragkorrespondent Rob Cameron.
Viktor Orban som har nära band till Putin försvårar för Ukrainas chanser att besegra Ryssland menar Polen och Slovakien.
Mycket dålig stämning
Slovakien, Polen, Tjeckien och Ungern har tidigare utgjort ett slags samverkansblock inom EU som har kallats för Viesgradgruppen men nu är stämningen mycket dålig på grund av Ungerns indirekta hjälp till Ryssland.
Sänder stridsvagnar
–Tjeckien, Slovakien och Polen sänder tunga vapen som till exempel stridsvagnar till Ukraina samtidigt som Ungern håller sig neutrala, rapporterar BBC News Pragkorrespondent
Rysk gas
De båda ländernas ledningar är även besvikna på Tyskland som satt sig i knäet på Ryssland när det gäller landets beroende av rysk gas.
Trots att många varningar har framförts genom åren så har både Tyskland och Ungern gjort sig mer och mer beroende av rysk gas.
Tyskland lovar
Nu har dock Tyskland lovat att fasa ut den ryska gasen så snart som möjligt. Men det är en process som tar många månader enligt uppgifter från Tyskland.
Text: Redaktionen