JUST NU: Regeringen kommenterar de våldsamma upploppen

2022 04 18

Justitieminister Morgan Johansson (S) betonar sitt förtroende för polisen och lovar mer resurser.

Påskhelgen innebar en enorm utmaning för den svenska polisen efter att upplopp startats i bland annat Norrköping, Linköping och Örebro. Rapporter har inkommit om flera skadade poliser, kapade polisbilar och stadsbussar som satts i brand.

Senast igår kväll och natten till måndag startade ännu ett upplopp i stadsdelen Rosengård i Malmö. Polis utsattes för stenkastning och en skola sattes i brand, uppger Sydsvenskan.

Tre punkter

Nu kommenterar den svenska regeringen de våldsamma händelserna via justitieminister Morgan Johansson.

Tre punkter betonades: polisen har fullt förtroende, myndigheten ska stärkas och polisens våld mot aggressiva demonstranter är fullt befogat.

“Hårt mot hårt”

Morgan Johansson poängterar att Sverige är en demokrati med yttrandefrihet. Accepteras det inte bör man vara beredd på att polisen måste göra vad som krävs för att upprätthålla ordningen, menar han.

– När man hamnar i dessa kritiska och aggressiva situationer finns det inget annat för poliser än att sätta hårt mot hårt. Vi kan inte acceptera att våldsverkare begår den här typen av våld, säger Morgan Johansson till SVT.

Vill förstärka

Vad som nu står på regeringens agenda är att utreda polisinsatserna under helgen. Klart är att Morgan Johansson vill förstärka den svenska ordningsmakten med ännu mer medel.

– Nu är tiden att ge polisen resurser. Tids nog får vi utvärdera insatserna, säger justitieministern.

26 anhållna

På annandag påsk fortsätter polisens arbete med efterspelet av upploppen och demonstrationerna i Sverige. Enligt myndigheten har 26 personer anhållits efter våldsamheterna i Norrköping och Linköping. 

Åtta av dem är kopplade till upploppet i Norrköping medan resterande 18 misstänks för brott i den senare staden. Rubriceringen är våldsamt upplopp.

Statsministern fördömer

I fredags uttalade sig även statsminister Magdalena Andersson om de kravaller som då enbart hade drabbat Örebro, Norrköping och Linköping.

 – Jag fördömer i kraftigaste ordalag det våld som nu riktas mot polis och allmänhet i Örebro, sade statsministern då.

Brände Koranen

De våldsamma upploppen inleddes efter att en dansk-svensk man vid namn Rasmus Paludan genomfört en manifestationsturné i Sverige. Han är ledare för det högerextrema partiet Stram Kurs i Danmark. Under helgen har Paludan bränt islams heliga bok Koranen. 

– Roten är att peka ut muslimer som samhällets stora problem och bedriva en politik för att få muslimer att lämna Danmark på olika sätt, säger Daniel Pohl, granskare av högerextrema miljöer och vd på Stiftelsen Expo, enligt Sveriges Radio.

Foto: Regeringskansliet

Text: Redaktionen


I MORGON TORSDAG: Vädret slår om i hela landet

2025 06 25

Efter några gråa dagar med regn kommer sommarvärmen tillbaka.

Det fastslår SMHI i sin senaste prognos.

– Torsdagen karakteriseras av en högtrycksrygg som ger mestadels soligt väder med bara lättare molnighet, framhåller SMHI:s meteorolog Erik Höjgård-Olsen i ett uttalande.

På sina håll kan termometern visa hela 25 plusgrader. 

– Med solens hjälp kommer också sommartemperaturerna tillbaka med 20-25 grader i Götaland och Svealand och 15-20 grader i Norrland, berättar Höjgård-Olsen.

Bara på besök

Det gäller att passa på att njuta av sommarvärmen.

Sent på torsdagen drar ett nytt regnområde in över Sverige.

– Framåt kvällningen rör sig nästa regnområde in över landet från sydväst då ett nytt lågtryck med fronter passerar, framhåller SMHI:s meteorolog.

Nästan hela landet kan räkna med sjunkande temperaturer och regnskurar under fredagen.

– I nordligaste Norrland väntas däremot mest uppehållsväder om än ganska gott om moln, berättar Erik Höjgård-Olsen.

Rusning utomlands

Det ostadiga och kyliga vädret får många svenskar att packa resväskan.

Under midsommarhelgen ökade bokningarna av sista minuten-resor med nästan 18 procent jämfört med samma period i fjol, enligt resebyrån Ticket.

– Just nu ser vi många resor till bra priser, i vissa fall går det att hitta en veckas charterresa för omkring 3 000 kronor. Men ju längre man väntar, desto färre alternativ finns kvar och priserna riskerar att stiga snabbt. För den som vill säkra en semester i sommar är det därför ett riktigt bra läge att slå till och boka nu, säger Tiyoneh Jah, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket.

Mest bokade resmålen under midsommarhelgen:

  1. Malaga (3)*
  2. Alicante (5)
  3. London (4)
  4. Barcelona (NY)
  5. Nice (9)
  6. Mallorca (7)
  7. Split (NY)
  8. Gdansk (NY)
  9. Prag (8)
  10. Rom (NY)

Källa: Ticket

*Siffra inom parentes står för placering på topplistan under samma period föregående år.

Foto: 

Text: Redaktionen


Putin kan orsaka katastrof – hela världsekonomin hotas

2025 06 25

Ett storkrig mellan Ryssland och Nato i Baltikum kan bli en ekonomisk katastrof. 

Ett storkrig mellan Ryssland och Nato kan kosta hela 15 000 miljarder kronor under det första året – en enorm summa för den globala ekonomin.

Scenariot förutsätter att Putin skulle inleda en offensiv mot Baltikum. Detta enligt uppskattningar från Bloomberg.

– Om konflikten sprider sig kan notan bli ännu värre, varnar analysen.

Förödelsen slår mot BNP och energipriser

Bloombergs analys ser kostnaderna som en kombination av direkt förstörelse i konfliktzoner, skyhöga energipriser och chockeffekter på finansmarknaden.

Som exempel beräknas Baltikums BNP kunna sjunka till den nivå som ryskockuperade regioner i Ukraina upplevt – en nedgång på omkring 43 procent.

Putin kan orsaka katastrofen

Flera västerländska underrättelsetjänster har varnat för att Ryssland kan attackera Nato om landet inte slås tillbaka i Ukraina.

Det danska försvarets underrättelsetjänst, FE, har varnat för att Ryssland sannolikt kommer att vara mer benäget att använda militärt våld mot ett eller flera europeiska Natoländer om Moskva uppfattar försvarsalliansen som militärt försvagat eller politiskt splittrat.

– Om kriget i Ukraina upphör eller pausas kommer Ryssland att kunna frigöra betydande militära resurser och därmed öka sin militära förmåga att utgöra ett direkt hot mot Nato, framhöll FE i en rapport som publicerades i februari.

Natos generalsekreterare Mark Rutte delar oron.

– Ryssland skulle kunna vara redo att använda militär makt mot Nato inom fem år, har han sagt till tankesmedjan Chatham House

Försvarsalliansens tidigare generalsekreterare Jens Stoltenberg har också flaggat för att Ryssland kan starta ett storkrig i Europa.

– Jag är rädd för att kriget i Ukraina kan spinna utom kontroll och sprida sig till ett storkrig mellan Ryssland och Nato, sade han till NRK i december 2022.

LÄS MER: USA säger nej – Putin kan andas ut 

Rysk imperialism i fokus

Trots att Ryssland i nuläget inte bedöms ha kapacitet att öppna en ny front mot Nato, fortsätter den ryska ledningen att uttala territoriella ambitioner bortom ockuperade områden Ukraina.

– Jag betraktar ryssar och ukrainare som ett folk – och i den meningen är hela Ukraina vårt, sa Rysslands president Vladimir Putin vid det internationella ekonomiska forumet i Sankt Petersburg nyligen.

Han hänvisade  sedan till ett ryskt talesätt.

– Överallt, där en rysk soldat sätter sin fot – det är vårt. 

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen