JUST NU: Omtalade Azovsoldaterna ger sina liv för Ukraina

2022 04 18

De har bombats sönder och samman av ryska regimen flera gånger om – ändå vägrar extremt hårdnackade Azovsoldaterna att ge upp.

Den brutala ryska diktaturen har mördat allt i sin väg i Ukrainas mest sönderbombade stad Mariupol, men ändå har ryssarna ännu så länge inte fått full kontroll över staden.

Världens mest hårdnackade

Orsaken är att en av världens till synes mest hårdnackade och viljestarka soldatenheter strider för den ukrainska sidan i Mariupol – den omtalade Azovbataljonen som för några år sedan genomgick en förändring och bytte namn till Azov Regiment.

Så många som 800 Azovsoldater kan fortfarande finnas kvar i Mariupols kärna uppger BBC News.

Hjältar – Eller nynazister

– Soldaterna vill inte bli gripna. Jag tror inte att de ger upp, säger säkerhetsexperten Justin Crump till BBC News.

Azovsoldaterna pekas ömsom ut som hjältar, ömsom ut som nynazister men France 24 rapporterar att de har förändrats de senaste åren.

– 2014 hade bataljonen definitivt en ytterhöger-bakgrund. Det var ultrahöger-rasister som grundade bataljonen, säger Andreas Umland vid Stockholms Center för Östeuropeiska Studier, rapporterar France 24.

Inte längre nazism

Men sedan dess har Azovbataljonen avideologiserats och förvandlats till en reguljär stridsenhet uppger France 24.

– Dess soldater ansluter inte baserat på ideologi utan baserat på att bataljonen har ett rykte som säger att den är extra hård, förklarar Andreas Umland.

Berömd bataljon - och ökänd

Azovbataljonen som tagit sitt namn efter Azovsjön söder om Ukraina blev berömd då den tog tillbaka Mariupol från ryskstödda separatister 2014.

Bataljonen har skällts ut i media världen över och anklagats för att vara nazistisk men den ingår numer i Ukrainas armé och nazistryktet är i dag felaktigt förklarar forskare för France 24.

– Azov fungerar i dag som övriga delar [i Ukrainas armé] men de har bättre PR, säger forskaranalytikern Vyacheslav Likhachev vid ZMINA Centre för Mänskliga Rättigheter i Kyiv.

Putins lögner

I dag utgör bataljonen dessutom endast ett litet fragment av Ukrainas stora armé. 

Rysslands diktator har dock gjort allt för att ljuga och blåsa upp saken genom att bland annat peka ut Ukrainas regering som knarkare och nynazister.

Ger sina liv

Framförallt ger nu Azov Regiments soldater sina liv för Ukrainas frihet.

De soldater som inte redan slaktats av Putins brutala styrkor väntas förlora sina liv när ryssarna gör sitt yttersta för att jämna staden med marken.

Mariupol sprudlade av värme

Så sent som i slutet av februari var Mariupol en gnistrande stad med glädje, värme, blomstrande näringsliv och sprudlande turism med sitt natursköna läge vid Azovska Sjön i norra Svarta havet.

Men 24 februari gick Putins brutala armé till attack.

I stora svarta plastsäckar

Bombanfallen mot Mariupol har varit så intensiva att man inte haft en chans att ens hålla begravningar för alla dödsoffer.

I stället har man tvingats lägga folk i stora svarta plastsäckar och lägga dem i massgravar.

Riskerar att svälta ihjäl

Och för de överlevande i staden är situationen ofattbar. Ryssarna har förstört livsmedelsbutikerna och maten har tagit slut.

– Det är riktigt vidrigt, folk äter upp katter och hundar för att överleva, sa förre försvarsattachén Peter Lidén till SvD.

I stålverket

BBC News rapporterar att de sista hårdföra Azovsoldaterna har förskansat sig i det jättelika stålverket Azovstal i Mariupol.

–Jag misstänker att om de inte utraderas [med bombningar] så kan de stanna kvar en lång tid. De kan gå ut och göra hårda tillslag på nätterna och sedan gå tillbaka in, säger säkerhetsexperten Justin Crump till BBC News.

Han bedömer att Ukrainas Väpnade Styrkor har levererat förnödenheter till soldaterna genom mycket riskabla operationer under nätterna.

50 dagar

–De är mycket väl förberedda på att försvara sig och har haft 50 dagar på sig att förstärka platsen och skapa flyktvägar.

Foto: Telegram

Text: Redaktionen


Tungt bakslag för pensionärer – får höjd avgift

2025 04 28

Många pensionärer kommer att drabbas av en höjd avgift.

Pensionsmyndigheten har beslutat att höja en avgift som många pensionärer betalar.

Det handlar om den avgift man betalar när man väljer att föra över sin premiepension till en maka eller make.

Detta har setts som ett sätt att öka jämställdheten, men nu väljer Pensionsmyndigheten att höja avgiften för överföringen.

Därför höjs avgiften

Avgiften för att föra över sin premiepension höjs från 6 procent till 7,5 procent.

Höjningen sker till följd av en studie över livslängden bland överförare och mottagare, rapporterar DI.

– Kostnaderna för överföring belastar systemet mer än vad man trott tidigare. Därför behöver avgiften höjas, säger Pensionsmyndighetens pensionsexpert Monica Zettervall till tidningen.

Kvinnor har i genomsnitt 26 procent lägre pension än män, och därför brukar möjligheten att överföra premiepensionen till den man är gift med, ses som ett verktyg för ökad jämställdhet.

– Om du är gift kan du föra över din framtida premiepensionsrätt till din partner. Det kan vara ett sätt att kompensera din partner om hen riskerar att få lägre pension, informerar Pensionsmyndigheten på sin hemsida.

Men nu blir det alltså dyrare att göra så, då avgiften höjs till 7,5 procent.

– När pengarna förs över minskas pensionsrätten med 7,5 procent. Det innebär att mottagaren får 92,5 procent av pensionsrätten, uppger Pensionsmyndigheten.

Och den som har ångrat sig måste snabba på att stoppa sin överföring.

Ändringar före 30 april

Om man vill stoppa överföringen så har man nu bara några dagar på sig.

– Vill man ta bort sin överföring behöver det göras senast den 30 april för att undvika den nya avgiften, säger Monica Zettervall till tidningen.

För att kunna föra över sina premiepensionsrätter behöver man vara gift eller registrerad partner. Man kan alltså inte göra en överföring om man bara är sambo.

Om överföringen ska gälla för i år – eller upphöra att gälla – så behöver man anmäla det senast den 30 april.

Man kan bara överföra premiepensionsrätter för innevarande eller framtida år. Man kan själv välja om överföringen ska gälla tills vidare eller för endast ett år.

Man kan endast överföra hela premiepensionsrätten, inte bara en del av den.

Vid skilsmässa avslutas överföringen automatiskt, informerar Pensionsmyndigheten.

Foto: M. Timberlake

Text: Redaktionen


Ica går ut med varning till kunder

2025 04 26

Ica går ut med en bedrägeri-varning.

Livsmedelsjättens varumärke är det senaste av en rad företag som har kapats av bedragare i syfte att lura människor.

Människor har fått sms från bedragare som utger sig komma från Ica, och en av kedjans butiker går ut med en varning för att förhindra att folk förlorar sina pengar.

Ica varnar

På sociala medier skriver Ica-butiken som har lagt märke till situationen så här:

– VARNING FÖR BEDRÄGERIER. Just nu går det ut SMS från någon som utger sig för att vara Ica. Vill bara varna för att inte ringa, gå in på länkar eller registrera via Bank-id. Det är inte Ica utan bedrägerier. Var försiktiga där ute.

Tänk på detta

Under de senaste åren har många svenskar blivit utsatta för bedrägeriförsök.

Bedragarna kan använda sig av olika metoder – men en sak som är återkommande är att de försöker stressa de tilltänkta offren till att ta snabba beslut.

Det är alltid en bra idé att ställa sig skeptisk till de meddelanden, mejl och samtal som kommer in – och ifrågasätta om det verkligen är det varumärke eller den myndighet som det ser ut att komma från.

Har ansvar

Polisen och bankerna har ett stort ansvar i förebyggandet av bedrägerier och arbetar på olika sätt för att försöka förhindra brott.

Nordea har flera tips på saker att tänka på.

Det handlar bland annat om att undvika att svara på samtal eller sms som man inte hade väntat sig – och aldrig klicka på okända länkar.

Officiella uppgifter

Det är bra att använda officiella kontaktuppgifter från respektive företags hemsida eller app för att verifiera informationen i fall av osäkerhet.

Innan man klickar på länkar i sms är det bra att ta en närmare titt på webbadressen. 

Långa webbadresser, eller sådana som ser misstänkta ut, kan vara tecken på bedrägeri.

– Dela aldrig känslig information via sms, meddelar Nordea.

– Varken vi, andra banker eller någon legitim organisation kommer någonsin be dig skicka känslig information som lösenord eller kortnummer via sms. Använd heller aldrig ditt BankID på uppmaning av någon.

Foto: Ica

Text: Redaktionen