JUST NU: Stockholms stad agerar mot Putin
2022 05 18
Stockholms stad har tagit ett beslut om att omedelbart fasa ut oljepannor i kommunens fastigheter, för att inte finansiera Rysslands krig i Ukraina.
Sedan tidigare finns det en plan i Stockholm om att fasa ut de oljepannor som fortfarande används för att värma upp en del av stadens fastigheter. Det målet var satt till 31 december 2023.
Nu aktiverar sig Stockholms stad dock för att den utfasningen istället ska gå i raketfart, rapporterar Dagens Nyheter.
“Skarp offensiv”
Anledningen är kriget i Ukraina och att man inte vill använda energi som fyller på den pengapåse Vladimir Putin använder för den blodiga invasionen.
– På grund av kriget i Ukraina fasar vi nu ut alla oljepannor i förtid. Vi vill minska risken att bidra till att kriget kan fortsätta. Nu kör vi en skarp offensiv och tar bort alla oljepannor redan i år, säger Katarina Luhr, miljöpartist och klimatborgarråd i Stockholm.
Ska ersättas
Det finns idag 20 oljepannor kvar i Stockholm, en halvering av staden sedan 2019. Dessa ska ersättas med fjärrvärme eller bergvärme.
Bland annat värms Höglandsskolan och Bromstensskolan i Bromma upp av oljepannor.
Minska Putins pengapåse
Stockholm är dock inte på det klara med oljans ursprung, men är säkra på att beslutet man nu tar kommer att undvika att man råkar bidra till det ryska anfallskriget.
– Vi vet inte exakt var vår olja kommer ifrån, men vi vet att mycket av pengarna som går till kriget i Ukraina kommer från rysk gas och olja. Vi vill undvika att bidra till att kriget kan fortsätta, säger Katarina Luhr till DN.
Viktig inkomstkälla
Just oljan är en viktig inkomstkälla för Ryssland, och Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) har ställt krav på EU att inkludera olja i ett gemensamt sanktionspaket från unionen.
“Absurt”
På en pressträff förra veckan uttalade sig Ann Linde om att det är “absurt” att Ryssland kan tjäna så mycket pengar gas, kol och olja.
– Vi ligger ju på för att man ska göra det för i stort sett allt fossilt bränsle, det borde man stoppa och det är helt absurt att den ryska krigskassan får in så mycket pengar på energi.
Tyskland motsätter sig
Flera EU-stater är dock mycket beroende av import av rysk energi som olja, inte minst Tyskland.
Under gårdagen gick landet ut med beskedet att man motsätter sig ett oljeembargo mot Ryssland på EU-nivå för närvarande, rapporterar Reuters.
Foto: A. Bórquez resp President of Russia Office
Text: Redaktionen