– Goda nyheter säger vaccinsamordnaren

2021 03 26

Nu väntas en kraftig ökning av vaccin från Pfizer-Biontech, Moderna och Astra Zeneca till EU.

Glädjebeskedet beror på att flera nya anläggningar för vaccinproduktion nyss har godkänts, meddelar Europeiska Läkemedelsmyndigheten EMA.

✅ Pfizers/Biontech har fått grönt ljus för ytterligare en anläggning i Tyskland och vaccinet kommer att kunna transporteras och lagras vid 15 till 25 minusgrader vilket underlättar en snabb distribution enligt EMA.

– Goda nyheter. För Pfizer betyder detta att man kan fyrdubbla produktionen jämfört med kvartal ett redan före sommaren. Detta gör att det är högst sannolikt att vi får de doser vi har utlovats och sannolikt mer utöver kontraktet, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till SvD.

✅ Modernas rekommenderas att ta i bruk ytterligare en tillverkningsanläggning i Schweiz.

– Moderna kan nu tredubbla sin kapacitet fram till sommaren, säger Bergström till SvD.

✅ Astra Zeneca ska upprätta en ny fabrik vilket gör att produktionen av dess aktiva vaccinsubstans kan öka avsevärt.

– Detta betyder att Astra Zeneca nu har fyra fabriker att ta ifrån för att uppfylla vårt kontrakt, säger Richard Bergström till SvD. 

Samtidigt meddelar i dag SKR att vaccinprognosen skrivs ned men SvD förklarar att de motsägelsefulla uppgifterna beror på att de nya produktionsanläggningarna  inte räknats med i Folkhälsomyndighetens senaste prognos enligt myndighetens presstjänst.

ANALYS

Äntligen ett mycket positivt besked som många har hoppats på – mer vaccin och snabbare vaccin till alla medlemsländer som vill att pandemin hejdas så snart som möjligt. Det är oerhört viktigt att EU levererar betydligt mer än vad som hittills varit fallet och dagens besked är ett viktigt steg i bästa möjliga riktning – vaccin som tillverkas i EU för EU.

[forminator_poll id="2386"]

Svenska turister på Cypern varnas – riskerar skyhög räkning

2024 06 28

Svenska folket älskar Cypern.

Önationen i Medelhavet toppar listan över de mest populära resmålen för barnfamiljer hos Apollo.

Även hos resebyråer som Ving och Ticket hittas Cypern bland de mest bokade resorna under sommaren 2024.

Men svenskar som åker till det turistvänliga EU-landet riskerar att gå i en dyr fälla.

Delar av Cypern kopplar nämligen din telefon till det turkiska mobilnätet, vilket många resenärer inte tycks ha koll på.

Och det riskerar att bli en mycket dyr historia i form av skyhöga mobilräkningar för den som ger sig ut på nätet, varnar konsumentsajten Mobil.se.

Befinner du dig nära en landsgräns och andra gränszoner är det viktigt att hålla extra koll på mobilen och vilket nät den är uppkopplad till. Det här gäller särskilt nära EU:s yttre gränser som på Cypern där grekiska delen av ön har surfpriser som hemma, medan turkiska delen inte har det, framhåller sajten.

Kan hamna på "fel sida"

Sedan ett par år tillbaka gäller samma roamingregler i hela EU. Det innebär att du kan använda telefonen i ett annat EU-land och betala lika mycket som du gör i Sverige.

Men trots det kan man växlas över till ett betydligt dyrare alternativ även om man befinner sig på rätt sida gränsen, och säkrast är därför att i inställningarna slå av mobilens automatiska val av nätverk.

– Ibland kan man också vara nära gränsen till EU utan att man tänker på det, till exempel nära Schweiz, Andorra, Monaco eller Gibraltar, påpekar konsumentsajten.

EU: Var försiktiga

Det är inte bara turister på land som behöver tänka på riskerna med att råka koppla upp sig på fel nätverk.

Folk som resor med färjor måste också se upp. Lämnar man mobiltäckningen helt är risken att man blir uppkopplad till färjans eget mobilnät. Det går via satellituppkoppling vilket kostar enorma summor för konsumenten.

Det här kan ske även på resor mellan två EU-länder – exempelvis på färjan mellan Trelleborg och tyska Sassnitz.

– Var försiktig, lyder uppmaningen från EU själva.

– När du reser med båt eller flyg i EU kan du använda mobilen utan extra kostnad så länge du är uppkopplad till ett markbundet mobilnät, t.ex. i hamnen, på en flod eller på flygplatsen. Om trafiken i stället går via satellitsystem gäller inte EU-reglerna utan du måste betala för roamingen (utan några pristak). För att slippa extra kostnader kan du stänga av roaming eller aktivera flygplansläget när du är ombord, skriver unionen på sin hemsida.

Foto: G. Lemon

Text: Redaktionen


13-årig flicka död i populär turistort – träffad av blixten

2024 06 29

En mycket tragisk olycka har skett i Grekland.

Det är i Halkidiki, som ligger söder om Thessaloniki i Grekland, som händelsen har inträffat.

En 13-årig flicka badade vid stranden Faros tillsammans med sin familj när det började regna.

Vädret försämrades kraftigt och snabbt, och det började regna mer och blixtar syntes på himlen.

Det rapporterar Sky News.

Gick upp från stranden

Flickan gick tillsammans med sina föräldrar upp från vattnet i samband med väderförändringarna.

Då skedde den tragiska olyckan.

En blixt slog ner och träffade flickan, som fördes till sjukhus i ilfart.

På sjukhus konstaterades att 13-åringens skador var för svåra, och hon dog på sjukhuset.

Föräldrarna fick inga fysiska skador i samband med blixtnedslaget.

“Var mycket blixtar”

Borgmästare Anastasia Halkia har uttalat sig efter dödsfallet.

– Det är den typen av sommarstorm som vanligtvis inte orsakar några problem, säger borgmästaren enligt Sky News.

– Det var mycket blixtar.

Det är oklart vilken nationalitet flickan har.

“Ska undvikas"

SMHI meddelar att man alltid bör undvika att bada när det är åskoväder.

– Badning och simning under åskväder ska undvikas eftersom det kan inträffa att blixten ibland slår ned i vatten. En simmande person i området får därvid ström genom kroppen, meddelar SMHI.

– Strömstyrkan beror av avståndet till inslagspunkten och om vattnet är salt eller inte. Salthaltigt vatten är bättre elektriskt ledande och den elektriska laddningen flyter snarare förbi den simmande än genom dennes kropp i ett sådant fall.

Så fungerar det

Vidare förklarar SMHI hur blixtnedslagen sker.

– Blixten söker som bekant den kortaste vägen från molnet till jorden, där det minsta motståndet genom luften finns, förklarar vädermyndigheten.

– Detta innebär att nedslagen oftast sker i föremål som sticker upp över omgivningarna, såsom personer och objekt på vida, öppna fält, på berg, i båtar, vid stranden och andra plana, öppna platser där en uppstickande person kan vara den högsta punkten på flera hundra meters avstånd.

Foto: F. Moreland

Text: Redaktionen