NY MÄTNING: Får lägsta stödet på fem år

2022 04 08

Sverigedemokraterna når sitt sämsta stöd på fem år samtidigt som tre partier som tidigare backat nu ökar i stöd.

Det visar en ny mätning från Demoskop som presenteras i dag. 

Rödgröna ökar

Socialdemokraternas stora uppgång den senaste tiden stannar av i den nya mätningen men samtidigt vänder Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centern alla uppåt vilket gör att vänster-mittensidan går framåt i mätningen.

Det är glädjande för Nooshi Dadgostar (V), Annie Lööf (C) och de båda MP-ledarna Märta Stenevi och Per Bolund som kämpat i motvind tidigare i vår.

Det största lyftet av de tre står Miljöpartiet för - sett till andelen av partiets totala storlek - och ökningen på 0,6 för partiet närmare 4-procentsspärren.

Socialdemokraterna på höga nivåer

Även om S tappar en aning så ligger de fortsatt på höga nivåer.

– I tider av krig och kris gynnas det statsbärande partiet. Det kan vara så att opinionen nu nått en mättnadsgrad, säger Demoskops vd Karin Nelsson till Aftonbladet.

SD faller i opinionen

Sverigedemokraterna har backat sedan Rysslands krig mot Ukraina inleddes och partiet sjunker nu ytterligare. Jimmie Åkessons parti är i den nya mätningen nere på den lägsta nivån på fem år. Inte sedan 2017 har SD varit på så låga nivåer i Demoskop.

På senare tid har försvarspolitiken och ett möjligt medlemskap i Nato varit i fokus och SD har ännu inte klart för sig om de är för eller emot Nato utan analyserar nu igenom frågan på nytt. Moderaterna är däremot klart för.

– Där är SD inte alls lika tydliga i sin politik som M, säger Demoskops vd.

Kristdemokraterna tappar

Ebba Buschs parti faller med 1,1 procentenheter och står därmed för det största tappet av alla partier. Kristdemokraterna fick dock hela 6,5 procent i Demoskops marsmätning och trots fallet har partiet en bra bit ned till spärren. 

Team Magdalena (S) ökar ledningen

Med anledning av uppgången för Vänstern, Centern och Miljöpartiet lyfter de Rödgröna  med hjälp av Centern och drar ifrån M-KD-SD-L-sidan. Om Demoskopmätningen vore valresultat skulle Centerpartiet sannolikt bli vågmästare.

Men det är fortsatt jämnt mellan de båda regeringsunderlagen och väldigt mycket hänger på om MP och L kommer in i riksdagen eller inte.

Här är Demoskops mätning för april jämfört med mars:

                                                       April     Mars

🔴Vänsterpartiet                      8,1     +0,7
🔴Socialdemokraterna       31,5      -0,9
🟢Miljöpartiet                           3,5      +0,6
🟢Centern                                   8,0      +0,5
🔵Liberalerna                            2,4      +0,2
🔵Moderaterna                     22,9      +0,9
🔵Kristdemokraterna           5,4      -1,1
🔵SD                                            17,0      -0,5
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  51,1      +0,9
🔴🟢 S+V+MP                        43,1       +0,4
🟢      Centern                             8,0       +0,5
🔵🔵 M+KD+SD+L              47,7       -0,5
 
Mandatfördelning
Miljöpartiet och Liberalerna blir helt utan mandat vilket gör att de 349 mandaten fördelas ut på sammantaget sex olika partier i nya mätningen.
 
🔴🟢 S+V+C+MP                   119+30+30+0  = 179 mandat 
🔵🔵 M+KD+SD+L               86+20+64+0     = 170  mandat
 
Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det ännu oklart var Centern landar i regeringsfrågan i ett läge där Annie Lööfs parti kan komma att pressas att välja mellan V, SD eller extra val.
 
Extra val möjligt
Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.
 
ANALYS PARTI FÖR PARTI

🔴 V har tappat i flera mätningar efter fiaskot där man först röstade nej till vapenleverans till Ukraina men sen ändrade sig till ja. Partiet har haft en tuff period men vänder nu uppåt. Det kan indikera att Nooshi Dadgostars parti nu är på uppgång igen.

Partiet har fått en extra utmaning från S i samband med att Magdalena Andersson tagit över Socialdemokraterna och hennes profil är sannolikt populärare bland många V-väljare än Stefan Löfvens profil. 

🔴 S är på kraftig frammarsch med sin nya partiledare Magdalena Andersson som dessutom fått ett stort lyft i samband med Rysslands krig mot Ukraina. Hon har setts i många internationella sammanhang och får skyhöga resultat i förtroendemätningarna. Magdalena Andersson lyfter partiet med sin tydligare och mer direkta ledarstil.

Att S nu är själva i regeringen efter att MP lämnat gör att statsministern kan köra betydligt renare S-politik vilket torde stärka partiet hos en hel del väljare.  

🟢 MP har efter att partiet lämnade regeringen fallit kraftigt i opinionen men får i denna mätning ett tydligt lyft. MP har varit det parti som tydligast sagt nej till att importera olja och gas från Ryssland vilket en stor del av svenska folket sannolikt är mycket positiva till. Det kan bidra till att partiet nu ökar.

🟢 C har tappat tydligt efter att partiet sade ja till Magdalena Andersson (S) som ny statsminister men nej till hennes nya budget. Det blev otydligt för väljarna som upplevde Centerns resonemang som opålitligt och oväntat. Samtidigt är Centerns stöd helt nödvändigt för Socialdemokraternas möjlighet att styra landet.

Annie Lööfs parti har en nyckelposition avseende regeringsfrågan 2022 men partiet riskerar ändå att framstå som ett osäkert kort för väljarna som sannolikt vill veta vilken statsministerkandidat man stödjer. Samtidigt är det en gyllene chans för Centern att befästa sin roll som vågmästarparti. Det är en kritisk fas för partiet framöver.

Partiets ökning är efterlängtad för Annie Lööf men det behövs fler mätningar för att klargöra om det handlar om ett trendbrott för partiet.

🔵 L ligger fortsatt på mycket låga nivåer i mätningarna och krisen blir större ju närmare valet kommer. En ökning behöver komma före valets slutspurt om man ska öka chansen till stödröster. Så här långt har Liberalerna visat sig svaga på att finna enskilda frågor som lyfter partiet - kanske utgör Nato en möjlighet till lyft.

🔵 M hade starkt år 2021 men tappade tydligt efter att Magdalena Andersson tog över som S-ledare efter Stefan Löfven. Socialdemokraterna upplevs därmed som ett piggare och vassare parti.

I samband med att försvaret och Nato kommit i fokus gynnas dock Moderaterna som är kraftigt för Nato samtidigt som Socialdemokraterna svajar och lutar åt nej ena dagen men åt kanske andra dagen.

🔵 KD fokuserar på landsbygden och sjukvården och har ökat i flera mätningar men går i denna nya mätning nedåt. Sannolikt handlar det delvis om att KD-väljare sneglar åt Ulf Kristersson som fått mycket utrymme i media avseende Moderaternas ja till Nato.

🔵 SD har haft problem ända sedan Rysslands brutala krig mot Ukraina bröt ut. Partiledarens ovilja att välja mellan Joe Biden och Vladimir Putin fick stor uppmärksamhet. Och nyligen spred en SD-riksdagsledamot som dessutom satt i försvarsutskottet grov ryska krigspropaganda och desinformation vilket sänkte partiets förtroende ytterligare.

SD har samordnat sig allt mer med M och KD och det projektet har på många sätt betydligt större betydelse än huruvida SD får 18 eller 22 % i valet 2022.  

◾Mätningen är genomförd  29 mars - 5 april.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.


Kraftigt oväder drar in – vädret slår om

2024 09 06

På lördag och söndag blir det vackert och soligt i stora delar av Sverige, men sedan slår vädret om och ett oväder drar in.

De senaste dagarna har vi fått njuta av ovanligt varmt och soligt septemberväder.

På sina håll har det till och med uppmätts värmerekord för månaden.

– Ett mäktigt högtryck med centrum över västra Ryssland sträcker sig in över Skandinavien med soligt och varmt väder, där temperaturen ligger mycket över det normala för årstiden, rapporterar SMHI:s meteorolog Emma Rosengren.

Soligt och varmt i helgen

Det högtrycksbetonade vädret ser ut att stanna över helgen och bjuda på sol och värme.

– Huvudsakligen i Götaland kan det bli maxtemperaturer över 25 grader, enligt meteorologen.

I princip hela Sverige ser dock ut att få soligt väder och temperaturer över 20 grader under helgen – men sedan kommer vändningen.

Vädret slår om rejält

Redan på måndagen ser vädret ut att försämras.

Måndagen kan förvisso bli relativt varm och på sina håll solig, även om framför allt västra Sverige kan drabbas av en del regn redan då.

På tisdagen ser det ut att bli riktigt oväder.

Stora delar av Sverige drabbas av regn, bara östkusten ser ut att klara sig undan.

Temperaturen sjunker också under 20 grader i stora delar av landet.

– Lågtryck med svalare luft och nederbörd närmar sig västerifrån. Skurar och regn kan därför inte uteslutas, särskilt inte i de västra delarna av landet, enligt SMHI:s meteorolog.

Kan bli stora regnmängder

På onsdag kan det bli lite soligare igen, men temperaturen blir fortsatt ganska sval och mer normal för årstiden jämfört med de senaste dagarna.

Enligt SMHI:s 10-dygnsprognos ser temperaturen ut att ligga kvar under 20 grader, och vädret ser ut att mestadels bli molnigt.

Det ser med andra ord ut som att hösten gör sitt verkliga intåg under nästa vecka.

Regnet som väntar i början av nästa vecka kan dessutom bli kraftigt på sina håll, säger Klarts meteorolog Lasse Rydqvist till Aftonbladet.

Det gäller framför allt Jämtland, Härjedalen och Värmland.

– Det kan bli 30, 40 millimeter på ganska kort tid, så det gäller att hålla sig uppdaterad. Det är svårbedömt var det kommer att hamna, säger han till tidningen.

Text: Redaktionen


Livsmedelsverket går ut med grönsaksvarning

2024 09 06

Allt fler svenskar odlar sina egna grönsaker i trädgården.

Tidigare har en undersökning av Plantagen visat att minst var tredje svensk överväger att odla sina egna grönsaker och kryddor.

Under pandemin sköt intresset i höjden, och det har knappast avtagit.

Enligt Livsmedelsverket håller trenden i sig och det är många som just nu dignar såväl trädgårdar som odlingslotter av grönsaker, frukt och bär.

Men nu varnar myndigheten för att odlare riskerar drabbas av den allvarliga sjukdomen botulism om man inte är försiktig.

"Starkaste giftet man känner till"

Sjukdomen, som kan vara livshotande, orsakas av ett bakteriegift som är “ett av de starkaste man känner till”, enligt Folkhälsomyndigheten.

Giftet blockerar nervimpulserna och kan bland annat orsaka förlamningar i andningsmuskulaturen.

Nu förnyar Livsmedelsverket sina rekommendationer om hur man ska lägga in sina grönsaker för att undvika att bakterien Clostridium boulinium ska kunna föröka sig i inläggningen.

Bakterien kan ge upphov till sjukdomen botulism, som är väldigt ovanlig, men kan vara mycket allvarlig för den som drabbas, understryker myndigheten.

Följande gäller nu

Enligt Livsmedelsverket gäller nu följande för den som gör egna inläggningar.

Den som sysslar med ättiksinläggningar ska använda ett beprövat recept med rätt andel ättika, socker och vatten.

Inläggningar i olja är dock mer komplicerat. Det är mycket viktigt att dessa förvaras i kylskåp och äts inom några dagar om de inte har upphettats. Och även om så görs ska de kylförvaras.

För att få en inläggning som håller mer än några dagar måste du hetta ta upp grönsakerna ordentligt innan du lägger in dem i oljan. 100 grader i minst 15 minuter behövs för att förstöra den variant av Clostridium botulinum som annars kunna föröka sig även i kylen, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog och rådgivare på Livsmedelsverket.

– Det finns ännu en variant av bakterien som inte förstörs vid upphettningen, men den kan inte försöka sig i kyla. Det är därför viktigt att alltid ha sina oljeinläggningar i kylskåp.

Använd tryckkokare

Har man följt ovanstående råd kan oljeinlagda grönsaker ätas så länge de ser fräscha ut.

Myndigheten understryker också att vid hemkonservering bör man använda en tryckkokare specifikt avsedd för konservering.

– Då kan man nå så höga temperaturer att även den mer värmetåliga varianten av Clostridium botulimun förstörs, förklarar Livsmedelsverket.

Fakta: Bakterien Clostridium

  • En jordbakterie som kan finnas på grönsaker, örter och svamp
  • Förökar sig när det inte finns syre och kan då producera botulinumtoxin, som är det mest kraftfulla naturliga gift som man känner till.
  • Finns över hela världen men är sällsynt i Sverige
  • Risken kan öka om hemkonservering fortsätter att bli vanligare i Sverige
  • Symtomen inkluderar bland annat kräkningar, yrsel, trötthet, talsvårigheter, dubbelseende och andningsförlamning

Källa: Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten

Foto: J. Gorecki

Text: Redaktionen