Men det är ändå Republikanerna som förlorar på det

2021 03 26

President Joe Bidens förvirrade ögonblick under den stora TV-sända presskonferensen förvandlas märkligt nog till hans motståndares svagaste ögonblick.

Joe Bidens starkaste moment under sin första presskonferens som president var när han gav besked om att målet om 100 miljoner vaccindoser under hans första 100 dagar om president nu ökas till 200 miljoner vaccindoser. Det är ett kvitto på att USA:s vaccinering går mer än dubbelt så bra som EU:s.

Han gav även besked om att de allra flesta migranterna vid gränsen till Mexiko skickas tillbaka till Mexiko vilket uppskattas av många väljare som inte vill se ökad invandring.

Han sa även att USA:s trupper i Afghanistan ska dras tillbaka i år och han blev upprörd när han kommenterade att Republikanerna försvårar möjligheten att rösta i olika delstater. Det var en rad besked som många amerikaner uppskattar.

Samtidigt var hans tidvis långa och vid något tillfälle även röriga svar precis vad USA:s väljare är vana vid sedan årtionden tillbaka när det gäller Biden. Likaså är alla vana vid att Biden ibland tappar bort sig och framstår som förvirrad. Det skedde främst vid dessa ca 45 sekunder:

Republikaner lyfte snabbt fram det förvirrade ögonblicket i sociala medier och i kommentarer men om de försöker göra Joe Bidens förvirrade 45 sekunder av en drygt 60 minuter lång presskonferens till sin huvudpoäng så gör de sannolikt bort sig. Republikanerna får nämligen svårt att fånga väljarnas hjärtan och röster om det är deras starkaste kort istället för deras egen politik.

Partiet behöver vinna framtida val på sakfrågor om de ska få väljarna att nappa. Biden ligger nu på +10% i förtroendemätningarna jämfört med Trump som låg på -15% när han slutade som president. Det är gigantiska 25%-enheters skillnad och det underläget kan man inte hämta in genom att måla ut att en 78-åring tappar bort några få sekunder under en 60 minuters presskonferens samtidigt som vaccineringstakten går som tåget.

[forminator_poll id="2350"]

Här ska du inte slänga bananskal – många gör fel

2024 10 14

Att slänga bananskal i naturen är ingen bra idé.

Arbetet fortsätter med att försöka hålla Sverige rent och minska på nedskräpningen.

Det innebär att informera om att folk ska sluta slänga skräp i naturen.

Någonting som många inte vet om är att man heller inte ska slänga bananskal i naturen, även om det verkar naturligt.

Det rapporterar Sveriges Radio.

“Många tror fel”

Johan Lindestad, miljökommunikatör på Borås stad, förklarar.

– Det är många som tror att “det där löser upp sig” och så tänker man inte mer på det, säger han till SR.

– Det betecknas som nedskräpning faktiskt. Bananskal hör helt enkelt inte hemma i naturen hos oss.

Anledningen är att det tar lång tid för bananer att brytas ner, och att det inte passar in i den svenska naturen.

Räknas som skräp

Organisationen “Håll Sverige Rent” informerar om samma sak.

De förklarar att det mycket riktigt klassas som nedskräpning.

– Det kan ta ganska lång tid för ett bananskal att brytas ner, från några månader upp till 2 år i kallare temperaturer, därför räknar vi det som skräp. 

– Det kan också skapa problem för djur som vanligtvis inte äter bananskal om de hittar såna ute i naturen.

Samma med snus

Det är stor skillnad på snus och bananskal, men många slänger både och i naturen utan att tänka mer på det.

Snus är faktiskt nedbrytbart, men det finns andra skäl till varför det inte ska slängas i naturen, fortsätter organisationen “Håll Sverige Rent”.

– Själva snuset är biologiskt nedbrytbart men innehåller även andra ämnen som påverkar negativt. Studier visar att lakvatten från cigarettfilter är giftigt för fiskar, men vi vet inte hur gifter från snus påverkar naturen.

Samma material

Håll Sverige Rent avslutar.

– Påsen som snuset ligger i är i princip gjord av samma material som tepåsar, förklarar organisationen.

– Den hålls ihop av ett bindemedel som gör att pappret bryts ner långsammare än själva snuset. Påsen innehåller även en liten mängd plast vilket gör att den inte försvinner helt i naturen.

Foto: A. Bigoni

Text: Redaktionen


Laddbolag går i konkurs

2024 10 15

Hundratals anställda drabbas när ett laddbolag kastar in handduken.

Nästa konkurs i elbilsbranschen är bekräftad.

Laddboxtillverkaren EVBox har fått det för tufft och tvingas kasta in handduken.

Det nederländska företaget, som har haft verksamhet i Sverige, har tillverkat laddboxar och laddstolpar sedan 2010 men tackar nu för sig.

Det rapporterar Carup.

700 anställda

EVBox har enligt Carup 550 000 laddstationer i 70 olika länder, däribland Sverige.

Bolagets 700 anställda behöver nu se sig om för nya arbetstillfällen.

Enligt uppgifter har konkursbeskedet varit chockartat för de anställda, som trodde att marknaden skulle kunna lätta framöver.

Inte tillräckligt

Tidigare i år uppgav branschorganisationen M Sverige att antalet laddstolpar runt om i landet hade ökat kraftigt.

Under 2023 ökade antalet laddstolpar ordentligt, men ligger fortfarande på en nivå som är under acceptabel.

Det sade Carl-Erik Stjernvall, hållbarhetsansvarig på M Sverige.

“Stort gap”

Stjernvall menade då att det är långt kvar tills vi når tillräckliga nivåer.

– Laddstolpar är en grundläggande förutsättning för att kunna köpa och köra en elbil. Det är glädjande att laddstolparna har ökat så kraftigt, men det är fortfarande ett stort gap till vad som är en acceptabel nivå.

Så var det då

Enligt en granskning från i februari så var det bara tre län som hade tillräckligt med laddstolpar.

– Endast Gotland, Jämtland och Blekinge har ett tillräckligt antal laddstolpar, alla andra län ligger efter, förklarade M Sverige.

– Utbyggnadstakten har varit allra bäst i Blekinge, Gotland och Halland. Blekinge har tidigare under flera år haft en bottennotering och varit bland de län där utbyggnaden gått allra långsammast.

En svajig konjunktur, svalt intresse hos konsumenter och andra faktorer spelar in till att elbilsmarknaden såväl som bilmarknaden som helhet har fått det tufft.

Flera ledande aktörer runt om i Europa och i Sverige har haft det kämpigt, och inväntar ytterligare räntesänkningar och hoppas på större intresse hos konsumenter framöver.

Foto: EVBox

Text: Redaktionen