Biden vill ställa Putin inför rätta – så kan det gå till
2022 04 04
– Ni kommer ihåg att jag kritiserades för att jag kallade honom en krigsbrottsling. Nu har ni sett vad som har hänt i Butja, han är en krigsbrottsling. Den killen är brutal.
Det säger USA:s president Joe Biden om Rysslands diktator Vladimir Putin, enligt Sky News.
Nu vill den amerikanske presidenten ställa Putin inför rätta, rapporterar flera medier.
Två internationella domstolar
I nederländska Haag finns det två domstolar, ICJ och ICC, som behandlar olika typer av krigsbrott.
ICJ (International Court of Justice) används för fall mellan suveräna stater och ICC (International Criminal Court) utreder fall där individer kan ställas till svars.
Har inlett utredning
Den sistnämnda domstolens chefsåklagare Karim Khan bekräftade för en månad sedan att ICC:s 39 medlemsländer enats om att utreda situationen i Ukraina.
– Vårt arbete med att samla in bevis har börjat, sa chefsåklagaren då.
Information från vanliga människor
Bilder på massgravar och döda civila i bakbundna händer från tidigare ockuperade städer i Ukraina har upprört omvärlden. Utöver bilderna ska bevisföringen stärkas av vittnesförhör och sökandet efter ytterligare dokumentation.
– Man kan anta att ett visst samarbete sker med ukrainska myndigheter. Men den största delen information försöker ICC:s delegater att hämta från vanliga människor. Jag tror inte att ukrainsk polis och åklagare ännu är inblandade så mycket, säger Ove Bring, professor emeritus och folkrättsexpert, till SvD.
Kan bli svårt att väcka åtal
Oavsett stora mängder bevisföring kan det ändå bli svårt att åtala den ryska diktatorn.
Ryssland godkänner nämligen inte ICC:s jurisdiktion och har även veto i FN:s säkerhetsråd. Således kan Ryssland använda sitt veto om frågan behandlas i säkerhetsrådet.
Det är även en förklaring till att krigsbrott i Syrien inte har behandlats av ICC, då Kina och Ryssland använt sitt veto i säkerhetsrådet.
Tidsaspekten
En annan faktor som kan påverka processen att ställa Vladimir Putin inför krigsrätt är tidsaspekten. Vanligtvis tar ICC:s sökande efter krigsförbrytare flera år.
– Det är lättare i teorin att få en utpekad, ansvarig befälhavare på plats i Haag än att få till det i praktiken, säger Ove Bring till SvD.
Foto: The White House resp President of Russia
Text: Redaktionen