UPPGIFTER: Intern kris i partiet – Kriget har splittrat gruppen
2022 03 29
Kriget i Ukraina har fått Vänsterpartiet att byta kurs i en rad frågor.
Bland annat gällande frågor om vapen och klimatet.
De plötsliga förändringarna har lett till interna konflikter inom partiet, rapporterar DN.
Nu pågår en dragkamp mellan upprorsmakare och ledningen. Kritikerna anklagar ledningen för att vara ett ”bunkergäng” som inte lyssnar.
Ett jäkla liv
– Det är ett jäkla liv internt om de här frågorna, säger en källa inom V till DN.
Konflikten tog sitt ursprung i frågan om att skicka eller inte skicka vapen till Ukraina.
Först var partiledaren Nooshi Dadgostar tydlig. Hon ansåg att det går emot Sveriges principer att skicka vapen till krig. Hon avfärdade snabbt förslaget.
– Det går emot svensk rätt att exportera vapen till krigförande länder, sa hon till SvD, samma dag som Ukrainas ambassadör vädjade om svensk hjälp i riksdagen.
Ångrade sig
Vänsterpartiet röstade sedermera nej till en svensk vapenleverans till Ukraina den 27 februari. Endast 13 av 27 ledamöter följde partilinjen och röstade nej. Fem avstod och flera var frånvarande. Bland annat partiledaren Nooshi Dadgostar.
Partistyrelsen var oenig. Dagen efter samlade Nooshi Dadgostar riksdagsgruppen. Efter hård kritik, både utifrån och inifrån, ändrade Vänsterpartiet uppfattning den 1 mars efter ett extrainsatt styrelsemötet. De säger numera ja till att skicka vapen till Ukraina.
Hård kritik
Förtroendet för ledarskapet i partiet har ruckats efter svängningen.
– Det jag har svårast för är att hela ledningen kvittade ut sig och så skulle vi andra ta smällen, säger en riksdagsledamot, som vill vara anonym, till DN.
Flera källor inom V som tidningen har pratat med framhäver att beslutet inte var självklart och att ledningen inte klarade av att peka ut partiets riktlinje i frågan.
Sedan följde ytterligare konflikter.
Upprustning av försvaret och sänkt bensinskatt
Först röstade Vänsterpartiet ja till en rekordstor upprustning av försvaret, två procent av BNP ska tillägnas försvarsmakten. Ett beslut som avviker från partilinjen, då V historiskt sett alltid har argumenterat för nedrustning och fred. Partiet kritiserades bland annat av Svenska Fredsrörelsen.
Några dagar senare lade V tillsammans med SD, KD och M fram ett gemensamt förslag om långtgående skattesänkningar på drivmedel.
– Det kom som en blixt från klar himmel. Vi har sågat det här förslaget. Det är ett rött skynke för klimataktivister, säger Björn Alling, V-politiker i Linköping, till DN.
Protestlista
Efter uppgörelsen med högern har kritiska vänsterpartister skickat en protestlista till partistyrelsen, rapporterar DN. Kravet är tydligt: backa från uppgörelsen.
Partiets klimataktivister går hårt åt ledningen. De anser att ledningen i sin jakt på nya väljare har glömt bort de gamla.
– Partiledningen är inte i fas med gräsrötterna och verkar inte förstå hur viktigt klimat och miljö är för dem och våra väljare, säger en V-källa, till DN.
Foto: Vänsterpartiet FB
Text: Redaktionen