UPPGIFTER: Kina och Ryssland har träffats

2022 03 18

En representant för det kinesiska utrikesdepartementet, Cheng Guoping, träffade på torsdagen den ryska ambassadören i Peking, Andrej Denisov.

Parternas uppges diskuterat ländernas säkerhetssamarbete, rapporterar Reuters. Mötet inträffade efter uppgifter om att Ryssland har begärt militär hjälp från Kina.

Nämnde inte Ukraina

Det kinesiska utrikesdepartementet har publicerat ett uttalande efter mötet. De nämner överhuvudtaget inte kriget i Ukraina utan konstaterar att mötet fokuserade på frågor gällande terrorism och säkerhetssamarbete.

Innan toppmötet

Diskussionerna mellan Ryssland och Kina inträffar precis innan fredagens toppmöte mellan amerikanska presidenten Joe Biden och Kinas ledare Xi Jinping.

De ska samtala i telefon och Biden förväntas varna Xi Jinping för konsekvenser om Kina uppfyller Rysslands krav och skickar vapen till kriget i Ukraina.

Ryssland och Kinas vänskap

Även om Putin och Xi Jinpings länder inte är militärt allierade har länderna under de senaste åren förfinat sin vänskap och partnerskap inom handel, teknologi och samordning av militära övningar. Samtidigt har de höjt tonen mot Väst. Ofta har de pressat tillbaka USA-ledda sanktioner i FN och tryckt på vetoknappen i säkerhetsrådet, rapporterar CNN.

Gränslöst partnerskap

Några dagar innan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina träffades Putin och Xi Jinping i samband med OS-invigningen i Peking. De förklarade att deras ”samarbete inte har några begränsningar”.

I samband med mötet undertecknade även diktatorerna ett gemensamt uttalande på 5 000 ord, som inkluderar ett uttryck för deras ogillande av Natos expansion österut. En synpunkt som, enligt Putin, har varit en av huvudanledningar bakom Rysslands invasion av Ukraina.

Avfärdade rysk attack

Dagarna innan Rysslands invasion fortsatte Peking offentligt att avfärda USA:s påstående om att en rysk attack var nära förestående. Åsikterna går isär om hur mycket Xi Jinping egentligen visste om Putins planer, uppger CNN. 

Neutral hållning

Sedan kriget bröt ut har Kina försökt att projicera en neutral hållning. Diktaturen har inte fördömt ryska handlingar och har vägrat att benämna attacken som en invasion.

Samtidigt har flera kinesiska diplomater efterlyst en diplomatisk lösning.

Ekonomiskt hot

Om Kina skulle bestämma sig för att ge ekonomiskt stöd till Ryssland kan det bryta mot västerländska sanktioner, uppger CNN. Flera kinesiska företag kan drabbas av sekundära åtgärder – potentiellt kan det innebära deras ”död” på den globala marknaden.

Diplomatiskt hot

Kinas hållning till Ryssland kan sänka relationerna mellan Kina och flera västerländska handelspartners. Handeln mellan Kina och EU uppmättes till 800 miljarder dollar 2021 och handeln mellan Kina och USA värderades till 750 miljarder dollar. Handeln med Ryssland var strax under 150 miljarder dollar, rapporterar CNN. Kina har således mycket att förlora om handelsrelationerna med Väst påverkas negativt.

Uppgifter: Har svarat Ryssland

Peking har utryckt en viss öppenhet för att bidra med ekonomiskt, humanitärt och militärt stöd till Ryssland. Det uppger en västerländsk tjänsteman och en amerikansk diplomat till CNN.

Foto: President of Russia

Text: Redaktionen


Lidl-varuhus brinner – kunder evakueras

2024 12 25

En brand har brutit ut på Lidl samtidigt som varuhuset var öppet.

Händelsen inträffade under julaftonskvällen.

Lidls entré

Det var på Lidls varuhus i Södertälje som branden bröt ut.

SOS Alarm nåddes av larmet om branden på kvällen.

Enligt Södertörns Brandförsvarsförbund startade branden i en Lidls entré.

– Det är en värmeväxlare som det har varit elfel på, rapporterar vakthavande brandbefäl Michael Jansson till Länstidningen Södertälje.

Öppna lågor
Kunderna som befann sig inne i varuhuset fick hastigt lämna butiken.

– När vi kom dit brann det med öppna lågor, säger vakthavande befäl.

Brandsoldater från två brandstationer larmades till affären.

Han förklarar för tidningen att personalen fick genomföra en utrymning av butiken

Sammantaget ska personalen ha hjälpt sex personer att lämna butikslokalen.

Som tur var lyckades man dock få eldsvådan under kontroll innan den hann sprida sig vidare in i varuhuset.

Ambulans larmades

Under julaftonskvällen höll brandmännen på att ventilera byggnaden.

Enligt Sveriges Radio Södertälje larmades även ambulans till Lidl-varuhuset.

– Men det finns inga rapporter om personskador i nuläget, uppger radiokanalen.

Text: Redaktionen


Så mycket julmust kan du dricka – sedan får du inte köra bil

2024 12 25

Rykten har hävdat att man kan blåsa positivt i alkoholmätare genom att dricka julmust.

Bland annat har det tidigare spridits filmer på Tiktok där detta påstås bevisas, någonting som då fick polisen att sätta ned foten.

– Det stämmer inte. Ni kan dricka hur mycket julmust som helst, framhöll Karlskronapolisen på sin Facebooksida efter att myndigheten förklarat att man själva testat.

Men polisen visade sig ha fel.

Det går inte alls att dricka hur mycket som helst och fortfarande blåsa negativt. Däremot krävs det otroliga mängder.

Så mycket krävs

För att tekniskt sett bli rattfull krävs det nämligen 4,6 liter för en genomsnittlig man och tre liter för en genomsnittlig kvinna.

Det har företaget Alocosense laboratories slagit fast, enligt P4 Östergötland.

Musten måste dessutom mer eller mindre drickas med botten upp utan paus, och toleransen kan fortfarande variera från person till person.

– Risken för rattfylla är alltså liten då det i stort sett krävs att man sveper stora mängder must, betonar radiokanalen.

Det är med andra ord ingenting som rekommenderas att göra nu när svenska folket sätter sig ned runtom i landet för äta julmiddag.

"Rattfyllans högtid"

Polisen har ofta beskrivit julen som “rattfyllans högtid”.

I Sverige räknas det som att köra rattfull om du med minst 0,2 promille i alkohol i blodet, eller 0,1 milligram per liter i utandningsluften, framför ett motordrivet fordon. Även narkotika faller under rattfylleri.

Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille alkohol i blodet eller 0,5 milligram per liter i utandningsluften.

Straffet för att köra rattfull är allt från böter till fängelse i upp till två år.

– Om det är ett förstagångsbrott och om föraren inte har orsakat någon olycka, brukar straffet bli villkorlig dom eller skyddstillsyn kombinerat med samhällstjänst. Skyddstillsyn kan innebära att den dömde får läkarvård eller nykterhetsvårdande behandling, förklarar Trafikverket på sin hemsida.

LÄS MER: Sveriges bästa julmust bekräftad – oväntat besked om klassikern

Slagit rekord

Men att julmust skulle vara grund för att köra påverkad är alltså osannolikt, förutsatt att man inte är extremt törstig. 

– Det finns lite alkohol i julmust och jästa produkter överlag, har Tomas Jonsson på Motorförarnas Helnykterhetsförbund sagt till SVT vid ett tidigare tillfälle.

Svenskarna kan med andra ord dricka julmust med gott samvete – och vi dricker mer än någonsin.

Förra året såldes rekordstora mängder julmust från Apotekarnes. Och i år är det den sockerfria varianten som folk har fått upp ögonen för.

– Sockerfri julmust har tagit en allt större andel av den totala julmustkonsumtionen under de senaste åren och hamnar i år på över 12 miljoner liter. Apotekarnes vanliga julmust står dock fortfarande för den största volymen med drygt 17 miljoner, säger Casper Danielsson, kommunikationschef på Carlsberg Sverige.

Mest julmust dricks i norra Norrland, där det under 2024 förväntas säljas 3,56 liter julmust per person.

Stockholm är regionen där det väntas säljas minst, drygt 2,17 liter per person enligt Carlsberg Sverige.

Foto: W. Kei resp Carlsberg Sverige

Text: Redaktionen