Villaägare kan åka på blytung räkning – många vet inte om det
Många villaägare i Sverige riskerar att drabbas av en skyhög räkning.
Den skulle i teorin kunna landa på hundratusentals kronor och krävas in av kommunerna.
Bakgrunden är de allt värre skyfallen som riskerar att slå hårt mot svenska hus och villor.
Det har fått regeringen att utreda och analysera behovet av ny eller anpassad lagstiftning för att effektivisera åtgärder kopplade till klimatanpassning.
Utredningen blev nyligen klar.
Där läggs bland annat förslaget fram att kommuner ska kunna bestämma åtgärd och ta betalt av fastighetsägarna.
Summan kan bli tio procent av fastighetens marknadsvärde.
– När klimatanpassningsåtgärden är genomförd blir fastighetsägarna betalningsskyldiga. Inom ett år efter det att genomförandet avslutats ska kommunen debitera avgiften för att betalningsskyldigheten för fastighetsägarna ska kvarstå, skriver utredaren Johan Hjalmarsson i rapporten.
"Vissa kan drabbas orimligt hårt"
I utredningen framhålls att konsekvenserna av förslagen är "väsentligt mindre än andra omvärldsfaktorer”.
Att kommunernas avgift inte får överskrida tio procent av husets marknadsvärde motiveras med att den inte ska bli “orimligt hög”.
På måndagen är det just det senare som Johan Hjalmarsson dock varnar för.
– Vi tycker att det är rimligt att kostnaderna för klimatanpassning fördelas, men det finns en risk att vissa drabbas orimligt hårt. Det kommer att krävas kloka beslut i kommunerna, säger han till DN.
6 av 10 har inte koll
Det är villaägarna själva som bär ansvaret för att skydda sig mot skyfall och andra klimatrelaterade hot mot fastigheten. Samma sak gäller bostadsrättsföreningar och hyresvärdar.
Men enligt en undersökning från SBAB är det hela 6 av 10 som inte känner till om deras villaförsäkring täcker skador som exempelvis översvämning.
– Att oron inte är mer utbredd kan bero på att de flesta hus inte ligger i direkt riskzon. Men för de husägare vars fastigheter är utsatta är det viktigt att gå från medvetenhet till handling – att överväga förebyggande åtgärder och se över försäkringsskyddet. Det handlar om att aktivt klimatsäkra sitt hem, säger Karin Stenmar, hållbarhetschef på SBAB.
Upp till husägarna
Det kan dock vara en utmaning för husägare att vidta nödvändiga åtgärder. En anledning är att det ofta krävas insatser på kommunal mark, skriver DN.
– Det finns inget ansvar för det allmänna att skydda privatpersoners egendom, det är upp till fastighetsägarna, säger Johan Hjalmarsson.
Foto: MarcusOscarsson.se
Text: Redaktionen