Två länder stöder inte nya sanktioner mot Ryssland

2022 03 08

Att stoppa import av rysk fossilgas och olja till Europa skulle vara förödande för Rysslands redan hårt pressade ekonomi.

Men sådana sanktioner kan bli svåra att genomföra. Både Tyskland och Ungern meddelar att de är emot sanktioner som riktar sig mot Rysslands export av energi till Europa, rapporterar CNN.

Kan inte säkra energiförsörjning

Europa kan inte säkra sin energiförsörjning utan import från Ryssland. Det framhävde Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i ett pressmeddelande på måndagen.

– Rysslands energi är av väsentlig betydelse för medborgarnas allmänna och dagliga liv, säger Scholz, enligt CNN.

Har medvetet utelämnats

Den tyska förbundskanslern framhävde även att energiimport medvetet har utelämnats från tidigare sanktionsrundor mot Ryssland.

Samtidigt meddelade Ungerns finansminister Mihaly Varga att hans regering inte kommer att stödja några sanktioner mot import av rysk energi, rapporterar CNN.

Skadat ekonomin

I en Facebook-video från måndagen talade Varga om vilka negativa effekter existerande sanktioner mot Ryssland haft för Ungerns ekonomi. Han framhävde att ytterligare sanktioner mot Rysslands export av energi till Europa skulle vara förödande för hans land.

Ungerska folket ska inte betala

– De som ber om utvidgning av sanktionerna vill att de ungerska folket ska betala priset för kriget, sade Ungerns finansminister.

I nuläget står Ryssland för över 40 procent av importen av fossilgas till EU och 27 procent av oljeimporten.

Vill strypa importen

Trots Europas stora beroende av rysk energi vill andra ledare ändå se hårda krafttag mot landets export. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson framhävde på måndagen att sanktioner som slår mot Rysslands export av energi till Europa, som var otänkbara för tre veckor sedan, ”nu mera ligger väldigt mycket på borden”.

Vi är alla på samma resa

– Vi måste överväga hur vi alla kan komma bort från ett beroende av ryska kolväten, rysk olja och rysk gas. Vi är alla på samma resa. Vissa länder kommer finna det snabbare och enklare än andra, sade Boris Johnsson under en presskonferens på måndagen.

USA undersöker alternativ

I söndags framhävde USA:s utrikesminister Antony Blinken att USA, tillsammans med sina allierade i Europa, arbetar för att undersöka om det finns en möjlighet att förbjuda rysk oljeimport, rapporterar CNN.

USA skulle inte påverkas nämnvärt av ett importförbud av rysk olja. Ryssland står för mindre än två procent av landets totala oljeimport.

Tyskland och Ungerns behov av rysk energi

41 procent av den totala importen av fossilgas till EU kommer från Ryssland. Ungern beräknas vara det land i EU som är mest beroende av en import från Ryssland. 25 procent av landets energiförsörjning kommer från rysk fossilgas, enligt statistik från Eurostats.

14 procent av Tysklands totala energiförsörjning kommer från import av rysk fossilgas.  

Foto: C. Wiedgier resp. Russia President Office

Text: Redaktionen


JUST NU: Ukrainskt stridsflyg till attack med amerikanska bomber

2025 07 12

Ukraina har släppt amerikanska bomber mot mål i Zaporizjzja.

Ukraina fortsätter att förstöra ryska militära mål.

Nu kommer besked om att ett ukrainskt stridsflygplan av typen MiG-29 har förstört ett mål i ockuperade Zaporizjzja med hjälp av amerikanska bomber.

Det rapporterar flera ukrainska medier.

Till attack

Ett ukrainskt stridsflygplan av typen MiG-29 har förstört en strategisk rysk väg i en tillfälligt ockuperad del av Zaporizjzja Oblast genom två anfall med flygbomber med hög precision. 

Enligt en ny rapport utfördes anfallet av ett stridsflygplan beväpnat med två amerikanska GBU-62 flygbomber utrustade med JDAM-ER planerings- och styrsystem.

Den här typen av attacker har blivit möjliga på grund av att det ukrainska försvaret systematiskt förstört ryska luftvärnssystem, i synnerhet luftvärnsrobotsystemet Buk, uppger Ukrainska Pravda.

Strategiskt viktigt

Ryssarna har använt den nu förstörda vägen i logistiska syften – för transport och återsamling.

Platsen är särskilt viktig eftersom det var den enda bron på den enda asfalterade vägen av god kvalitet som försörjer den ryska militära grupperingen som har återupptagit sin offensiv nära byn Kamianske sedan slutet av juni, rapporterar RBC Ukraine.

Läs mer: Massflykt i Ryssland – pengar flödar ut

USA – till Nato – till Ukraina

Samtidigt har USA:s president Donald Trump kommit med ett nytt besked om amerikanska vapen till Ukraina.

Trump meddelade den 10 juli att USA kommer att sälja vapen till Nato, inklusive luftvärnssystem och annat luftförsvar, som Nato sedan kan ge till Ukraina.

Begärt 10 system

Trump uppgav i en intervju med NBC News att USA kommer att sälja Nato ett ospecificerat antal och typ av amerikansktillverkade vapen, inklusive Patriot luftförsvarssystem.

– Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppgav den 10 juli att Ukraina begärt 10 Patriot luftvärnssystem och ytterligare interceptorer, och att Tyskland är redo att köpa två Patriot-system från USA till Ukraina, och att Norge är villigt att köpa ytterligare ett, uppger ISW.

Läs mer: EU planerar med USA – vill slå till stenhårt mot Ryssland

Foto: A. Voznenko

Text: Redaktionen


Hamburgerkedja i kris – flera restauranger går i konkurs

2025 07 12

Hamburgerkedjan Brödernas har det svårt.

För några år sedan började Brödernas – och flera andra nya hamburgerkedjor – att expandera kraftigt för att möta en ökande efterfrågan i Sverige.

Sedan dess har dock hamburgerboomen dragit sig tillbaka, och Brödernas är ett av de företag som har fått det svårt.

Nu kommer besked om att fem av kedjans restauranger går i konkurs, rapporterar Mitt i.

I konkurs

Fem av kedjans restauranger i Stockholm tvingas tacka för sig.

Det handlar om lokaler i Mälarhöjden, Liljeholmsgallerian, Sickla, Rosersberg och Äppelviken.

– Man bedömde att dessa bolag inte var tillräckligt lönsamma för att fortsätta bedriva verksamhet, säger Malin Sanderson, konkursförvaltare på Advokatfirman Carler, till Mitt i.

Har sagts upp

Personalen vid de berörda restaurangerna har sagts upp på grund av arbetsbrist.

Tidigare i år har flera andra Brödernas-restauranger i Stockholmsområdet tvingats stänga ner.

Det rör sig bland annat om restauranger i Kista, Hornstull, Solna strand, Farsta, Odenplan och Enskede.

Är i rekonstruktion

Det var den 16 oktober förra året som Brödernas först gav besked om att de går in i rekonstruktion.

– Syftet med rekonstruktionen är att säkra koncernens långsiktiga finansiella stabilitet och hantera de ekonomiska utmaningar som har uppstått till följd av bland annat pandemi, inflation, stigande räntor och hyreshöjningar, meddelade kedjan då.

Flera problem

De senaste åren har enligt Brödernas präglats av en serie oförutsedda händelser som skapat besvärliga förutsättningar för restaurangbranschen.

– Pandemin och följder av Rysslands invasion av Ukraina har medfört kraftig inflation med substantiellt höjda kostnader för råvaror och övriga driftskostnader, menas det.

– Detta har, tillsammans med stigande räntor och konsumenternas minskade köpkraft, förändrat förutsättningarna för koncernen och restaurangbranschen i stort. Brödernas restauranger har även drabbats av betydande hyreshöjningar. 

Läs mer: Stor prischock – ryssar drabbas vid middagsbordet

Foto: Jean-Claude Attipoe

Text: Redaktionen