OVÄNTAT USA-BESKED: Ryssland hotar att invadera Sverige

2022 03 03

USA har gått ut och sagt att Ryssland hotar att invadera Sverige och Finland.

Uttalandet är ytterst exceptionellt och synnerligen dramatiskt.

Inför FN:s generalförsamling

Det var ingen mindre än USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield som gjorde det extrema uttalandet inför  FN:s generalförsamling på onsdagskvällen.

Putin hotar invadera Sverige

– President Putin fortsätter att eskalera, sätter Rysslands kärnvapenstyrkor i förhöjd beredskap. Hotar att invadera Sverige och Finland. Vid varje steg i kriget har Ryssland förrått FN. Rysslands agerande går emot allt som FN står för, sade hon.

Djupt oroande

– Djupt oroande – överraskande! Man undrar själv vad bygger FN-ambassadören det här på, att Ryssland hotar invadera Finland och Sverige, säger TV4:s Rolf Porseryd.

–  Kan det vara någon typ av underrättelse som inte vi känner till, frågar sig Rolf Porseryd i TV4.

Anmärkningsvärt

– Det är anmärkningsvärt att hon står framför FN: generalförsamling, framför alla världens länder och påstår att Sverige och Finland är hotat av Ryssland, säger Rolf Porseryd som även lägger fram någon form av missförstånd som möjlig förklaring.

Besvärande och överraskande

– Eller är det någon fortsättning på det vi hörde förra veckan från Rysslands utrikestaleskvinna om att om Sverige och Finland går med i NATO så hotar militära åtgärder, säger Porseryd.

– Det är besvärande, överraskande och ja, behöver utvecklas, säger Rolf Porseryd,

ANALYS

Uttalandet kommer från mycket hög nivå i USA:s administration och är extremt anmärkningsvärda.

Karriärdiplomaten Linda Thomas-Greenfield har en mycket välmeriterad bakgrund och är ingen lättviktare. Hon har varit diplomat i Liberia, Schweiz, Pakistan, Kenya, Gambia, Nigeria och Jamaica.

Hon nominerades till posten som Representative of the United States of America to the United Nations av president Joe Biden 20 januari 2021 och svors in 24 februari 2021.

Sveriges regering behöver klargöra vad som ligger bakom uttalandet.

Behöver klarläggas

Det kan vara en egenhändig vidareutveckling av Rysslands hotfulla uttalande förra veckan men det är i så fall olämpligt att uttala sig på det viset i FN:s generalförsamling.

Det kan även vara så att USA – med sin avancerade underrättelsetjänst – har snappat upp mer information än vad som meddelats externt i svensk och internationell media tidigare.

Det hela är ytterst allvarligt och behöver klarläggas per omgående. Ett uttalande från Sveriges regering är att vänta redan under torsdagsförmiddagen.

Se USA:s FN-ambassadör göra uttalandet i FN:s generalförsamling här

Foto: United Nations

Text: Redaktionen


Glatt besked för alla som betalar med kontanter

2024 08 30

En stor majoritet av Sveriges butiker tar fortfarande emot kontanter.

Det visar en färsk undersökning från bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel.

Undersökningen ”Kontanthantering i svensk detaljhandel 2024” visar att 91 procent av butikerna i sin helhet fortsatt tar emot kontanter. 

Inom dagligvaruhandel, där matbutiker och stormarknader ingår, är siffran ännu högre. Hela 97 procent av Sveriges butiker inom dagligvaruhandel erbjuder kontantbetalning.  

Det finns dessutom inga tecken på att situationen kommer förändras.  

Ytterst få butiker uppger att de i närtid har planer på att avskaffa kontantbetalning.

Av de tillfrågade butikerna är det enbart två procent som planerar att göra det inom det närmaste året, och tre procent inom 1–3 år.

– Handeln fortsätter att ta sitt ansvar i kontanthanteringsfrågan. Så länge efterfrågan bland kunderna finns kommer handeln fortsätta att tillhandahålla betalsättet. Det är viktigt, inte minst utifrån ett beredskapsperspektiv i en orolig omvärld, säger Bengt Nilervall, betalexpert på Svensk Handel.

Stora grupper väljer kontanter

Enligt undersökningen väljer cirka 10 procent av kunderna att betala med kontanter under en ”normal dag”.

– Det måste poängteras att stora grupper i samhället fortsatt är beroende av att använda kontanter för att göra sina dagliga inköp. Siffrorna som nu publiceras är ett tydligt kvitto på att handeln möter upp den efterfrågan som uppenbart finns, säger Bengt Nilervall och tillägger:

– För en ökad inkludering på sikt krävs dock att både banker och andra betaltjänstleverantörer också måste utveckla och anpassar sina tjänster efter kundernas behov. Vi måste arbeta tillsammans.

Statlig kontantutredning

I början av året tillsatte regeringen en statlig kontantutredning. Syftet med utredningen är att se över kontanternas ställning i samhället, bland annat ska utredningen undersöka möjligheten att göra kontanta betalningar för livsnödvändiga varor såsom läkemedel, livsmedel och drivmedel. 

Svensk Handel är en av flera aktörer som medverkar i kontantutredningen. Organisationen betonar att staten måste bidra om kontantkraven ökar på butiker.

– Om staten ställer krav på marknadsaktörer att utföra samhällsviktiga kontanttjänster, som dessutom saknar kommersiell bärkraft måste den också öka sitt ansvar för att upprätthålla och finansiera kontanthanteringen i framtiden. Annars går ekvationen inte ihop, säger Bengt Nilervall.

Foto: Jens Lindström MSB

Text: Redaktionen


Telia uppmanar – ”dra ut sladden”

2024 08 30

Telia går ut med en skarp uppmaning till sina kunder med anledning av fredagens kraftiga åskoväder.

Kunder i östra Svealand – det vill säga Stockholms län samt delar av Södermanlands- och Uppsala län – uppmanas att vidta åtgärder. 

I ett sms uppmanar Telia kunder i området att ”skydda sina elektriska prylar”.

– Hej! Vi ser att ett oväder närmar sig, då är det bra att skydda dina elektriska prylar. Dra gärna ut sladden till routern, datorn och tv:n, slår blixten ner i närheten kan det få konsekvenser, står det i textmeddelandet som skickats till hundratusentals kunder.

SMHI varnar för kraftig åska i östra Svealand under fredagen. Gula varningar har utfärdats för Stockholms- Södermanlands- och Uppsala län.  

– Fredag morgon och förmiddag kan kraftig åska passera, meddelar SMHI.

– Från tidigt fredag morgon väntas skurar passera som kan ha inslag av kraftig åska som kan ge skyfallsliknande regn, 30-40 mm/3h. Även hagel kan förekomma.

”Man ska ha stor respekt”

Ofta leder åsknedslag endast till kortare strömavbrott och elnätet återinkopplas automatiskt.

Men ibland kan anläggningar gå sönder, vilket leder till längre felavhjälpningstider. 

– Man ska ha stor respekt för åskoväder. En normal blixt har en spänning på 30 miljoner volt och 20 000 ampere, så det är enorma krafter vi talar om. Därför ska man helst hålla sig inomhus vid åskoväder och dra ut kontakter till elektrisk utrustning som tv, stereo och dator, säger Lena Berglund, regionchef på Eon, i ett uttalande.

Träffades av blixten

Åsknedslag är inte bara farliga för elektronik och elektriska apparater, utan kan också orsaka bränder och personskador. 

Under gårdagskvällen chockades Lidingö kommun av nyheten att åtta tonåringar fick föras till sjukhus efter att ha träffats av blixten i samband med en fotbollsträning. Tre av dem vårdas med allvarliga skador.

Ungdomarna stod enligt uppgift under ett träd när blixten träffade dem.

– Det stod ett antal ungdomar under det här trädet och flera av dem blev träffade av blixten, säger räddningsledaren Barry Lewis till SVT Nyheter.

Fotbollsklubben IFK Lidingö är i chock.

– Vi satt i krisgrupp i går med Lidingö Stad, vi fortsätter i dag på förmiddagen, vi vet inte mer än någon annan om status på drabbade killar, fullt fokus nu från oss som klubb är att stötta alla som har behov men framför allt det berörda laget, säger klubbchefen Markus Karlsson till Expressen.

Foto: Telia

Text: Redaktionen