Ny “lag” på restauranger: så mycket får du äta av buffén
2025 12 08
Frågan om hur mycket du får äta på en buffé har varit en följetong under hösten.
Nästan hela landet engagerades efter att en lunchgäst i Katrineholm i oktober hade ätit fyra pannbiffar på en buffé, och därefter blivit uppringd av restaurangen som ansåg att två biffar hade räckt.
Händelsen blev startskottet på en vild debatt om hur mycket som är lämpligt att ta från en buffé – och hur mycket som egentligen är tillåtet.
Än mer uppmärksammad blev frågan några veckor senare när en restauranggäst i Växjö blev polisanmäld för att ha smakat från sitt sällskaps salladstallrik.
– Det blev en tvist i att de bara hade betalat för en person men frun smakade av salladen. Restaurangen tyckte att de skulle betala för båda och vakt fick tillkallas, sade polisens presstalesperson Ola Severinsson Smålandsposten vid tillfället.
Stiftat en ny "lag"
Juristen Nicolaus Johansson, även kallad “bufféjuristen”, är en av alla som engagerat sig.
Han menar att svaret på frågan hur mycket man får äta i grunden beror på vad restaurangen uppgett i villkoren, säger han till DN.
Men.
Nu har experten stiftat Buffélagen (2025:1) som en gång för alla ska förtydliga vad som gäller för gästen.
– Denna lag har till syfte att upprätthålla rimlig ordning, rättvis tillgång till mat och socialt acceptabelt beteende vid bufféservering, oavsett om den äger rum i restaurang, konferens, bröllop, julbord eller annan sammankomst, står det i första paragrafen av första kapitlet.
LÄS MER: Populär julmat rusar i pris – 1 200 procent dyrare
"Lagen" fastslår: ät till du är mätt
Nicolaus Johansson understryker att restaurangen i förväg måste göra klart för gästen om det finns några begränsningar. Men om det inte finns det betyder det dock inte att man får äta hur mycket man vill.
– Var och en har rätt att äta sig mätt vid buffé, men skyldighet att utöva skäligt omdöme. (Lex Katrineholm). Mängden mat ska stå i rimlig proportion till gästens hunger, lunchtidens längd och bufféns prisnivå, står det i första kapitlet och tredje paragrafen av lagen.
I “lagen” framgår även att “sås ska hällas med måtta”, man är ansvarig för att äta upp den mat man tagit upp, ett delvis förbud mot att konsumera från andra gästers tallrikar och obligatorisk användning av tång, slev eller sked när vid servering.
– Lagen stiftades den 24 oktober, som hädanefter får vara ”buffédagen”, säger Nicolaus Johansson till DN och tillägger att någon "riktig" lag sannolikt inte lär stiftas av Sveriges riksdag.
LÄS MER: Tog godis med händerna i butik – så mycket tvingas han betala
Foto: T. Patrevita resp Z. Chapman
Text: Redaktionen


