Flera nya länder sänder vapen till Ukraina – Så gör Sverige

2022 03 01

Ukraina vädjar desperat om vapen för att kunna försvara sig mot Rysslands fortsatta bombningar.

Landet har vid flera tillfällen de senaste dagarna betonat för Väst att de behöver mer vapen för att kunna stå emot Putinregimens allt våldsammare anfall.

Stort skifte i Tyskland

Och nu säger Nederländerna, Belgien och Tyskland ja till att skicka stora vapenleveranser och bränsle till Ukraina.

Särskilt uppmärksammat är Tysklands besked eftersom Tyskland sedan andra världskriget alltid legat mycket lågt i krigssammanhang.

Svänger om helt

Tyskland var tidigare tydliga med att de inte sände några vapen och fick då utstå kritik från bland annat grannlandet Polen som var upprört över att Tyskland bara valde att sända hjälmar och ett fältsjukhus.

Men nu svänger Tyskland om helt.

En vändpunkt

– Den ryska invasionen av Ukraina innebär en vändpunkt Den hotar hela vår säkerhetsordning efter kriget, säger Tysklands nyvalda förbundskansler Olaf Scholz, Socialdemokraterna, uppger NBC News.

Tyskland sänder nu 1 000 pansarvapen och 500 luftvärnsrobotar i form av stinger-missiler till president Zelensky och Ukraina.

Vår plikt

– Så snart som möjligt, är förbundskanslerns besked om när vapenleveransen ska sändas.

– I denna situation är det vår plikt att hjälpa Ukraina att försvara sig mot Vladimir Putins invaderande armé, framhåller kansler Scholz.

Miljöpartiets besked

Miljöpartiet De Gröna i Tyskland anser också att Tyskland ska sända vapen till Ukraina och Miljöpartiets utrikesminister tillika partiledare Annalena Baerbock har gått ut med en motivering till att Tyskland nu gör ett historiskt skifte och sänder vapen.

Måste kunna försvara sig

– Efter Rysslands skamlösa attack så måste Ukraina ges möjlighet att försvara sig, framför partiledaren för Miljöpartiet i Tyskland som ingår i den styrande S-MP-Liberal-regeringen som vann valet i fjol.

Miljöpartiet i Tyskland är kända för att vara mycket kritiska till Putinregimen.

Nederländerna,  Estland och Belgien

Tyskland säger även ja till att Nederländerna sänder 400 tyskproducerade raketgevär och ja till att Estland sänder 9 D-30 Howitz artilleripjäser.

Belgien sänder 2 000 automatvapen och nästan 4 000 ton bränsle till Ukraina.

Sverige gör annorlunda

Sverige deltog i det stora mötet med 26 andra länder på lördagen där man diskuterade vapenleveranser till Ukraina men Sveriges besked är fortfarande att man tittar på frågan.

Sverige tillhör med andra ord den allt mindre skaran länder som fortfarande inte fattat ett ja-beslut när det gäller att sända vapen till Ukraina. Detta trots att Ukraina är i ett akut och desperat behov av vapen omgående.

Tre partier trycker på

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna vill att Sverige omgående sänder vapen till Ukraina men statsminister Magdalena Andersson och Socialdemokraterna säger fortsatt inte ja till Ukrainas vädjan.

Vädjar om svenska vapen

Sverige är en av världens ledande vapentillverkare och Ukraina vädjar nu om svenska vapen.

– Det avgörande för våra soldater som förstör ryska stridsfordon är den amerikanska raketen Javelin och den brittisk-svenska NLAW. Ett signifikant antal av de ryska stridsfordonen som förstörts de senaste 72 timmarna beror på er assistans. Snälla, öka er assistans, vädjar Ukrainas tidigare president Petro Poroshenko i Sky News.

Inget ja från Sverige

Men Sverige har valt att ännu inte fatta något ja-beslut.

USA, Storbritannien och Frankrike tillhör de länder som sänt mest vapen till Ukraina.

Foto: Anders Åberg, Försvarsmakten

Text: Redaktionen


MERZ: Stort avtal närmar sig

2025 07 09

Tysklands förbundskansler tror att ett avtal äntligen börjar närma sig.

EU fortsätter att förhandla med USA om ett nytt handelsavtal.

Trump-administrationen har kommit överens med Kina, Vietnam och Storbritannien – och nu börjar även ett avtal med EU tillslut närma sig.

Åtminstone om man ska tro Tysklands förbundskansler Friedrich Merz.

Tror på avtal

Friedrich Merz säger nu att han är ”försiktigt optimistisk” om att EU kan få till stånd ett handelsavtal med USA inom de närmaste dagarna, eller ”senast i slutet av månaden”.

Merz säger att målet är att nå ett avtal ”så snabbt som möjligt som kopplar samman den ömsesidiga handeln mellan USA och EU med lägsta möjliga tullar”, rapporterar Euronews.

Är i kontakt

Den tyske förbundskanslern understryker även att han själv är i kontakt med amerikanerna.

– Jag har också själv nära kontakt med den amerikanska regeringen, med presidenten och med Europeiska kommissionen.

Läs mer: Vladimir Putin: “Vi utklassar väst”

Tror på tullarna

Donald Trump fortsätter att förespråka tullar som det effektivaste verktyget i den ekonomiska verktygslådan.

Den amerikanska presidenten vill enligt egen utsago etablera fler arbetstillfällen på hemmaplan och få "revansch" för vad han menar har varit flerårig orättvisa där andra länder dragit nytta av USA.

Publicerat brev

På måndagskvällen publicerade Trump brev som demonstrerar de nya tullarna mot Japan och Sydkorea – om inga nya handelsavtal ingår innan slutet på juli.

På onsdagen har han lagt till en rad länder på listan.

– Vi har haft flera år på oss att diskutera våra handelsförbindelser med Korea och har dragit slutsatsen att vi måste komma bort från dessa långsiktiga och mycket ihållande handelsunderskott som orsakas av Koreas tullar, politik och handelshinder, framgår av brevet som publicerats på Truth Social.

– Våra förbindelser har tyvärr varit långt ifrån ömsesidiga.

25-procentiga tullar börjar gälla för Sydkorea den första augusti, enligt Trump.

Läs mer: Stor besvikelse för Trump i viktiga kärnfrågan

Foto: Number 10

Text: Redaktionen


Trumps beslut slår stenhårt mot biljätten

2025 07 09

Porsche ger nu besked om stora kostnader orsakade av Donald Trumps tullar.

Under året har den finansiella verkligheten blivit en helt annan för många länder och företag i samband med Donald Trumps tullar.

Senast nu under onsdagskvällen har den amerikanska presidenten delgett tullbrev till en rad länder om inga avtal nås innan slutet på månaden.

Nu framgår att biljätten Porsche får absorbera stora kostnader på grund av Donald Trumps beslut, rapporterar Reuters.

Slår stenhårt

Porsche förväntar sig en resultatförsämring på 300 miljoner euro, eller 351 miljoner dollar, till följd av absorberingen av de amerikanska importtullarna i april och maj.

Det motsvarar drygt 3,3 miljarder svenska kronor.

Det meddelar lyxsportbilstillverkaren i bilder som publicerades efter ett investerarsamtal före kvartalsresultatet.

Väntar fortsatt

USA har än så länge bara kommit överens med tre länder om nya handelsavtal.

Det rör sig om Kina, Storbritannien och Vietnam.

Intensiva förhandlingar pågår alltjämt med exempelvis EU – där nya rapporter pekar på att parterna tycks närma sig någon form av avtal.

Läs mer: Stort larm om elbilar – “114 företag kommer att gå under”

Kan komma snart

Europeiska unionen har meddelat att de hoppas kunna enas om ett avtal om amerikanska tullar ”under de kommande dagarna” som skulle innebära att man slipper de höga importskatter som USA:s president Donald Trump har hotat med på EU:s varor.

Avgifterna skulle ha börjat tas ut den 9 juli för varor som förs in i USA från hela världen, men Trump förlängde i veckan tidsfristen för samtalen till den första augusti, uppger BBC.

Återstår att se

Det återstår att se vilka länder som lyckas komma överens med USA innan slutet på månaden.

Vad som dock står klart är att finansmarknaden inte längre reagerar lika kraftigt på Trumps utspel.

Efter det massiva fallet när Trump först gav besked om tullarna har aktiemarknaden mer eller mindre ryckt på axlarna efter den senaste tidens utspel.

Läs mer: Trump slår till – publicerar brev på sociala medier

Foto: The White House

Text: Redaktionen