Ukrainas president tackar Sveriges statsminister för militärt stöd
2022 02 25
Mitt under brinnande krig tackar nu Ukrainas ledare statsminister Magdalena Andersson för Sveriges insatser.
Ukrainas president Volodymyr Zelensky kämpar för sitt land som utsätts för ett brutalt och grymt krig av Rysslands diktator.
Presidenten tackar
Ukraina har om och om igen uttryckt desperata rop på hjälp till omvärlden och vädjat om allt ifrån humanitär hjälp till militär utrustning. Och nu går presidenten ut med ett stort tack till Sverige.
Tacksam till Sveriges premiärminister
– Sverige förser [med] militär, teknisk, humanitär assistans till Ukraina. Tacksam till Sveriges premiärminister för hennes effektiva stöd. Bygger en anti-Putin koalition tillsammans! meddelar Ukrainas president Volodymyr Zelensky på Twitter.
Sverige jättestor givare
Sverige är en av världens främsta givare till Ukraina och såväl Socialdemokraternas tidigare utrikesminister Margot Wallström som Moderaternas tidigare utrikesminister Carl Bildt betonade många gånger under sina ministerperioder Sveriges viktiga band med Ukraina.
Bidragit med 341 miljoner
– Sverige är en av de största bilaterala givarna till Ukraina. Sverige har sedan 2014 bidragit med 341 miljoner kronor i humanitärt bistånd till Ukraina, framhåller regeringen.
Sveriges biståndsstrategi
– Regeringens nya biståndsstrategi för reformsamarbete med Östeuropa som beslutades 2021, där Ukraina är största mottagarland, omfattar cirka 260 miljoner kronor till Ukraina årligen i sju år. Stödet fokuserar på demokrati och mänskliga rättigheter, ekonomisk utveckling samt klimat och miljö.
– Ett ökat fokus läggs också på konfliktfrågor. Att bygga motståndskraft även mot andra former av antidemokratisk påverkan, inte minst genom stöd för yttrandefrihet och fri och oberoende media, är också prioriterat, betonar S-regeringen på regeringens webbsida.
Ytterligare 20 miljoner
Och i veckan beslutade Sveriges regering att bidra med ytterligare 20 miljoner kronor till Internationella Rödakorskommitténs (ICRC) humanitära arbete i Ukraina. Internationella Rödakorskommittén har en unik roll i den humanitära responsen i Ukraina och har tillträde till hjälpbehövande i hela landet. ICRC:s verksamhet bidrar till att rädda liv och lindra nöd i form av mat, hygienartiklar och medicin, förklarar utrikesdepartementet.
Brott mot folkrätten
– Det är en oroande utveckling som vi bevittnar i Ukraina. De humanitära behoven är redan stora efter åtta år av konflikt. Rysslands erkännande av delar av Donetsk och Luhansk län som självständiga stater utgör ett tydligt brott mot folkrätten och ytterligare en kränkning av Ukrainas suveränitet och territoriella integritet, säger biståndsminister Matilda Ernkrans (S).
Ger extra stöd
– Denna utvidgade eskalering av konflikten riskerar att öka de humanitära behoven ytterligare och att allt fler människor kommer att behöva livräddande insatser. Den Internationella Rödakorskommitténs humanitära respons i Ukraina räddar liv och lindrar nöd och därför har regeringen i dag beslutat om extra stöd, säger Matilda Ernkrans.
Röda Korset
Sverige har ett flerårigt avtal om kärnstöd till ICRC för 2022–2025 om 660 miljoner kronor. För 2022 har regeringen redan beslutat om 165 miljoner kronor. Med dagens beslut ökar regeringen det svenska stödet för 2022 med ytterligare 20 miljoner kronor till ICRC till stöd för människor i behov av skydd och humanitär assistans i Ukraina.
Vatten och läkemedel
Sverige bidrar därmed till att ICRC på ett snabbt och flexibelt sätt kan bistå med både skydd och livräddande insatser som vatten, mat och läkemedel, betonar utrikesdepartementet.
Foto: Presidential Office of Ukraine resp Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen