Ukraina vädjar om hjälp med 5 st saker från Sverige, EU, USA och UK

2022 02 24

Ukrainas regering vädjar till Sverige, Europa, USA och omvärlden om omedelbar hjälp avseende fem olika punkter.

Utrikesminister Dmytro Kuleba har gått ut med ett rop på hjälp till Europas demokratier, USA och till övriga världen.

Önskar omedelbar hjälp

– Agera omedelbart, vädjar utrikesministern efter ett den ryska diktaturen gått till anfallskrig mot Ukraina.

Ukrainas regering presenterar en lista på fem olika saker landet behöver hjälp. Det handlar om Europas framtid, vädjar utrikesminister Kuleba.

Vädjan riktar sig inte minst till Sverige som är en stor och viktig givare till Ukraina och som har goda relationer med landet.

◾Vädjan 1 – Sanktioner

Kraftfulla sanktioner mot Ryssland NU understryker Ukrainas ledning. Man framhåller även att sanktionerna bör omfatta SWIFT-systemet.

SWIFT står för The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication och grundades 1973. Systemet används idag av med än 11 000 finansiella aktörer för att sända säkra meddelanden och betalningsorders, förklarar CNN Business.

Skulle chocka rysk ekonomi

Om Ryssland tas bort från SWIFT-systemet blir det närmast omöjligt för banker och andra finansiella aktörer att sända pengar till eller från Ryssland vilket skulle innebära en chock för ryska företag och dess utländska kunder. Det skulle innebära en rejäl smäll för hela Rysslands ekonomi vilket i sin tur kan öka det interna missnöjet med Putinregimen.

◾Vädjan 2 – Isolera Ryssland

Ukraina vädjar även om en fullständig isolering av Ryssland.

– Med alla metoder. Med alla format, understryker Ukrainas regering. En total isolering skulle ytterligare befästa att Ryssland står ensamt mot omvärlden.

◾Vädjan 3 – Vapen

För att kunna försvara sig mot Rysslands anfall är Ukraina i behov av vapen och försvarsmaterial. Det är punkt tre på den lista Ukrainas utrikesminister nu vädjar om.

USA och Storbritannien hör till de länder som redan sänt en mängd försvarsmaterial till Ukraina som nu är i desperat behov av ännu mer vapen för att försvara sig.

◾Vädjan 4 – Ekonomisk hjälp

Finansiell assistans ingår som fjärde punkt på Ukrainas lista. Landets infrastruktur och försvar väntas drabbas av stor förstörelse på grund av de ryska bomberna och det handlar om väldiga summor pengar som krävs för att återuppbygga landet.

◾Vädjan 5 – Humanitärt stöd

Död, lidande och plågor väntar nu det ukrainska folket. Sjukhus och vårdcentraler väntas få en mycket svår tid framöver

Ukraina vädjar därför om humanitärt stöd. Det finns även en stor risk för att en flyktingvåg ska uppstå från Ukraina in mot EU. 

BoJo lovar stöd

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har talar med Ukrainas president Volodymyr Zelensky.

– Jag är förfärad över de fruktansvärda händelserna i Ukraina och har talat med President Zelensky för att diskutera kommande steg. President Putin har valt en väg av blodspillan och förstörelse genom att gå till oprovocerad attack mot Ukraina.

Utlovar kraftfullt svar

– Storbritannien och våra allierade kommer att svara kraftfullt, framhåller Boris Johnson.

Foto: Volodymyr Zelensky FB

Text: Redaktionen


Historisk upptäckt i Norge – riktar blickarna mot Sverige

2024 05 07

Den norska tullen har gjort ett jättefynd.

Uppgifter kommer nu om att den norska tullen har gjort ett mycket stort kontantfynd.

Det rör sig om ett av de absolut största beslagen av kontanter i norsk historia och nu riktar man blickarna mot Sverige.

Anledningen är att det var kontanter i svensk valuta som hittades, till ett värde av 4,2 miljoner kronor.

Det rapporterar norska Dagbladet.

“Organiserat nätverk”

Upptäckten gjordes i en norskregistrerad bil som två personer försökte ta sig in i landet med.

Båda personerna greps, och mycket pekar på att fyndet kan kopplas till gängkriminalitet.

– Läget och storleken på beslaget tyder på att organiserade kriminella nätverk ligger bakom smugglingen, säger tullchefen Øystein Børmer till Dagbladet.

Det är oklart vilken nationalitet de gripna personerna har.

Oro i grannländerna

Oro har uttryckts från såväl Norge som Danmark och Finland angående den svenska gängkriminaliteten och kopplingarna som kan skapas mellan länderna.

NRK:s Nordenkorrespondent Joakim Reigstad har uttalat sig om situationen.

– Det man fruktar som en ”game changer” är att norska ungdomar rekryteras av de svenska nätverken till att utföra brott i Norge, det är något helt nytt som norsk polis fruktar, har han sagt enligt SVT.

“Har ökat”

Den norska polischefen Benedicte Bjørnland bekräftar att norska kriminella ofta köper vapen och explosiva varor av svenska kriminella.

– Sverige har över tid sett en allvarlig utveckling med organiserad kriminalitet men också i Norge syns en negativ utveckling, säger Bjørnland till TV4.

– De senaste åren har aktiviteten från svenska gängkriminella på norsk mark ökat, bland annat genom att de hyrs in för att utföra våldsdåd i Norge.

Flera skjutningar

I Sverige har situationen vad gäller gängkriminaliteten lugnat sig något, men är fortsatt problematisk.

Under den senaste tiden har flera skjutningar skett i bland annat Uppsala, Stockholm och Norrköping.

– Flera patruller skickades mot adressen och ganska snabbt kunde polisen konstatera att det skjutits mot en lägenhetsdörr på Dirigentvägen med skarpa skott. Ingen person hade kommit till skada kunde man konstatera på plats, framhåller polisen via sin webbsida angående dagens skjutning i Uppsala.

Text: Redaktionen


TVÄRVÄNDNINGEN: Sommaren kan bli den ”sämsta någonsin”

2024 05 08

Prognosen för hela Europa visar en väldigt varm sommar. 

Det sa meteorologen och forskaren Mika Rantanen från Meteorologiska institutet i Finland till Aftonbladet i fredags.

Nu tvärvänder meteorologen, enligt vädersajten Klart.

Rantanen konstaterar att väderprognosen för maj och juni liknar prognosen inför sommaren 2017, som blev historisk sval och har beskrivits som den ”sämsta någonsin”.

Forskaren varnar för att sommaren 2024 kan bli likadan.

– Vårens frammarsch går inte så snabbt. Det kommer faktiskt att bli väldigt kallt, särskilt i Lappland och östra Finland, säger Rantanen till vädersajten och tillägger:

– Jag kan inte säga att hela sommaren kommer att bli lika kall som 2017, men just nu ser prognosen lite likadan ut.

Här blir det snö

Sommarvärmen tittade förbi i helgen. I de sydligaste delarna av Norrland och i Halmstad uppmättes 25,6 grader.

Den andra veckan i maj har dock bjudit på svalare väder.

– Snön ser ut att ta sig ner till norra Dalarna på onsdagen, sedan är det Hälsingland och Gästrikland som ligger i farozonen. Söder därom kommer det bli regn i stället, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart, i ett uttalande.

”Ingen spektakulär värme”

Temperaturen väntas hålla sig under 20-strecket den närmaste tiden.

– Den här och nästa vecka kan innehålla temperaturer som är ganska låga för årstiden. Samtidigt ser det ut som att det kan bli en del sol i landet, berättar Lasse Rydqvist och meddelar att Götaland kan få uppemot 17 till 18 grader i helgen.

– Det är ingen spektakulär vårvärme. Sedan får man se om det kan komma lite högre än så lokalt, men i övrigt ligger vi och skvalpar runt 15 grader som mest. Det är lite lågt för en dag i maj.

SMHI:s meteorolog Lisa Frost gör samma bedömning.

– Under helgen väntas en högtrycksrygg med mest uppehållsväder växa in över landet. Dagtid från omkring 15 grader i söder ned till omkring 5 grader i norr, framhåller hon.

Foto: E. Witsoe

Text: Redaktionen