Fem länder uttalar stöd till Putins agerande mot Ukraina

2022 02 23

Länder världen över riktar mycket skarp kritik mot den ryska diktaturens agerande men det finns fem undantag.

Av världens 195 länder är det ytterst få som uttalar någon form av stöd till Rysslands diktators agerande mot Ukraina men det finns några få länder som uttalat sig i positiv riktning.

Självständigförklarar delar av Ukraina

Ett av de mest effektiva sätten att bedöma om ett land, och då i första hand dess regering och statsledning, ger tummen upp till Rysslands fientliga agerande mot Ukraina kopplas till Putins besked att Ryssland erkänner delar av Ukraina som två självständiga stater.

Rebellregimer

Frågan är om något land i världen – förutom diktaturen Ryssland – meddelat att man följer det ryska exemplet och också erkänner rebellregimerna Luhansk och Donetsk i östra Ukraina som självständiga. Och ja, det finns två länder som gjort det, rapporterar BBC News.

Syrien

Syrien – Diktatorn Bashar al-Assads regering har redan meddelat att man erkänner Luhansk och Donetsk och de vill inleda samarbete med de två utbrytarrepublikerna. Syrien har tidigare även erkänt de två utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien som med stöd av Ryssland bröt sig ur Georgien när Ryssland anföll landet 2008.

Nicaragua

Nicaragua – Diktatorn Daniel Ortega som kastade en rad av sina motkandidater i fängelse inför valet 2021 har meddelat att Rysslands erkännande av Luhansk och Donetsk skapar förutsättningar för ömsesidig förståelse i regionen. Beskedet har tolkats som att Nicaragua kommer att erkänna republikerna.

Det är dock ännu inte klart när de två diktaturerna rent formellt ska erkänna delar av Ukraina som egna länder.

Kuba

Inga andra länder har indikerat att man tänker stödja Rysslands erkännande av Luhansk och Donetsk men tre andra länder har gjort uttalanden där de framhållit sitt stöd på ett eller annat sätt till Putins agerande mot Ukraina.

Kubas kommunistregim har riktat kritik mot Väst och anklagat omvärlden för att utsätta Ryssland för ett propagandakrig.

Nordkorea

Nordkoreas sekteristiska regim har också framhållit att omvärlden behandlar Ryssland dåligt. Diktatorn Kim Jong-uns styre har krävt att USA upphör med sina ”fientliga policies av isolering och försvagning av Ryssland”.

Iran

Slutligen kan man även finna sympati för Ryssland agerande mot Ukraina i statskontrollerad media i diktaturen Iran konstaterar BBC News.

Bara diktaturer

Sammantaget finns det därmed fem länder som uttalat olika former av stöd till Putinregimens agerande mot Ukraina – och alla fem är diktaturer.

Europas har 45 länder inklusive Kosovo och endast två av Europas länder är diktaturer, Ryssland och dess lydstat Belarus.

Lydstaten Belarus

Belarus hyser omkring 30 000 ryska trupper och bidrar på så vis till Rysslands aggressivitet mot Ukraina. BBC News listar dock inte Belarus bland de länder som stödjer Rysslands agerande mot Belarus södra granne. Diktatorn Alexander Lukashenko sade i veckoslutet att det aldrig varit tal om att attackera Ukraina.

Fullt av ryska soldater

Även om Belarus kan antas pressas av Ryssland att i ett senare skede erkänna Luhansk och Donetsk som fria stater så är landet under kontroll av Putin och kan antas frukta för att drabbas av samma sak som Ukraina. I praktiken har det delvis redan skett då landet för närvarande är fullt av ryska soldater.

Foto: G. Rosenke

Text: Redaktionen


JUST NU: Hånet mot Åkesson – ”Bisarra konspirationsteorier”

2025 06 29

Jimmie Åkesson (SD) hånas av S efter ett utspel.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gick till angrepp mot Socialdemokraterna i ett inlägg på X på lördagen.

Åkesson ifrågasatte den affär där IOGT-NTO köper Socialdemokraternas lotteriverksamhet Kombispel.

– Inför öppen ridå görs en internaffär inom den socialdemokratiska intressesfären på hisnande 57,5 miljoner kr när IOGT-NTO köper den skandalomsusade lotteriverksamheten, skrev Åkesson på X.

– IOGT-NTO har i sin tur fått årliga miljonbidrag av ForumCiv som finansieras via Sida. Dessa nära kopplingar och mångmiljontransaktioner mellan partiverksamhet, ideella föreningar och staten bidrar till att urholka förtroendet för politiken och demokratin, skrev Åkesson.

Men nu får SD-ledaren ett hånfullt svar från S.

”Bisarra konspirationsteorier”

Jimmie Åkesson skrev i inlägget att affären väcker misstankar.

– Endast misstanken att Sveriges största parti tvättar biståndspengar till sin kampanjkassa är helt oacceptabelt, skrev SD-ledaren i inlägget på lördagen.

Anklagelsen är dock felaktig, enligt Expressen. Tidningens granskning visar IOGT-NTO har en nykterhetsrörelse, tillsammans med andra organisationer, som heter Inrif och som får bidrag av ForumCiv. Men Inrif ger inga bidrag till IOGT-NTO, enligt tidningen, och har därför inget med köpet av lotteriverksamheten att göra.

Nu riktar Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin hånfull kritik mot Jimmie Åkesson.

– Jag tror att det vore bra för Sverige om Jimmie Åkesson behärskade sig med sina fria fantasier och bisarra konspirationsteorier, säger Baudin till tidningen.

Ny mätning

På söndagen kom det också ett tråkigt besked för SD-ledaren när det gäller opinionsläget.

En ny undersökning från DN/Ipsos visar att SD:s samarbetsparti M tycks ha större potential att locka nya väljare än vad SD har, rapporterar tidningen.

På frågan vilket parti de på allvar överväger att rösta på, svarar 27 procent M och 22 procent SD. Enligt Ipsos har M fler ideologiska anhängare och ses som ett regeringsbärande parti.

Kampen mellan SD och M om att bli största högerparti kan alltså bli hård för SD inför nästa val.

Det är dock fler som överväger att rösta på SD nu än för ett år sedan, då motsvarande siffra var 19 procent. SD blev dessutom större än M i förra valet, och lär satsa hårt på att bli det även i valet 2026.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Pojke attackerad av haj

2025 06 29

En pojke har blivit attackerad av en haj.

Hajattacker är mycket ovanliga.

Men då och då händer det att hajar attackerar människor och skadar eller i värsta fall dödar dem.

Nu har en tonårspojke blivit attackerad och biten av en haj vid en populär badstrand i Australien.

Attackerades på söndagen

Händelsen inträffade på Cabarita Beach på New South Wales norra kust i Australien på söndagen, rapporterar The Sun.

Tonårspojken blev attackerad och allvarligt biten i armen, enligt tidningen.

Pojken hämtades i helikopter och fördes i ilfart till sjukhus med allvarliga armskador, enligt New South Wales Ambulance.

Hans tillstånd beskrivs som allvarligt men stabilt.

Det är oklart vilken typ av haj som attackerade pojken.

Attacken inträffade bara månader efter att en flicka dödats av en haj i Australien.

Dödsfall tidigare i år

Tidigare i år blev en 17-årig flicka dödad av en haj, vilket MarcusOscarsson.se har rapporterat om.

Den dödliga attacken ägde rum vid Woorim Beach på Bribie Island norr om Brisbane i februari i år.

Den 17-åriga flickan ska enligt uppgifter ha simmat ut drygt 100 meter från stranden när hon plötsligt blev attackerad av en haj.

Ambulans ryckte ut till platsen och gjorde allt för att rädda flickans liv. Men skadorna från attacken var så pass allvarliga att hon avled.

Vittnen chockades av incidenten.

– Många personer simmar här varje morgon och eftermiddag. Det är känt att det finns många hajar i närheten. Men att något kan inträffa så här nära stranden är chockerande, sade en person till BBC.

Så vanligt är oprovocerade attacker

Även i januari i år skedde en hajattack i Australien. Då dödades en surfare av en haj på Australiens södra kust.

Oprovocerade hajattacker är dock relativt ovanliga.

Under hela 2024 skedde 47 oprovocerade hajattacker i världen, varav fyra med dödlig utgång, enligt Florida Museum of Natural History, som årligen sammanställer en så kallad International Shark Attack File. De flesta av attackerna skedde i USA.

Foto: M. Cidrak

Text: Redaktionen