Gordon Ramsay avråder från vanlig maträtt – ät den aldrig
2025 10 23
Det finns en maträtt du aldrig bör beställa när du går på restaurang.
Om det är någon som har erfarenhet från restaurangbranschen så är det Gordon Ramsay.
Den brittiska kändiskocken och tv-profilen, som gjort sig känd för sin skarpa tunga och sina högt ställda krav i köket, driver idag ett internationellt nätverk av prisbelönta restauranger.
En av dem är den välkända Restaurant Gordon Ramsay i London.
Men det finns en sak som tv-kocken själv aldrig skulle beställa vid ett restaurangbesök.
Och det är det som ofta kallas för “dagens soppa”.
"Kan vara månadens soppa"
Enligt Gordon Ramsay kan restauranger ofta återanvända gamla varor, slänga ihop dem och kalla resultatet för en specialrätt, till exempel "dagens soppa".
– Fråga vad gårdagens soppa var innan dagens special. Det kan vara så att det är månadens soppa, säger stjärnkocken enligt Independent.
Enligt Ramsay ska du istället fråga personalen om rekommendationer varje gång du beställer på en ny restaurang.
Risken är annars att du som gäst går miste om värdefull information om maträtten som kanske skulle avskräcka dig.
– Det beror verkligen på restaurangen, men servitörerna tenderar att smaka de flesta rätterna på menyn och kan ge dig inblick i vad kocken har lagt till eller vad lokalbefolkningen älskar.
LÄS MER: Priskollaps nära – folkkär produkt kan störtdyka i pris
Nya regler på svenska restauranger
I våras infördes nya regler när man går på restaurang i Sverige.
Sedan mars rådet nu obligatoriska krav på att besökarna måste få information om var köttet som serveras kommer från.
Syftet är att restaurangbesökare ska kunna välja kött utifrån kunskap om dess ursprung.
– Många vill göra medvetna val även när de går på restaurang och nu underlättar vi för det. Min förhoppning är att detta kan gynna svensk produktion av kött, har landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) sagt om de nya reglerna.
Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker även med en skylt som förtydligar att gästen kan fråga om var köttet kommer från.
Enligt Kullgren ska det vara “lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.
LÄS MER: Populära räkor i butiker utreds – kan vara farliga
Foto: Dave Pullig resp A. Haney
Text: Redaktionen