Svensk mattrend oroar – går emot hälsoråden
2025 10 12
Allt färre unga väljer bort köttet.
Detta trots att Livsmedelsverket vill se kraftigt minskad köttkonsumtion.
En ny trend visar att svenskarnas matvanor rör sig i motsatt riktning mot vad experter rekommenderar, rapporterar SR.
Färre unga vegetarianer
Det är en undersökning från Matrapporten, som är en årlig undersökning som initierades 2012 för att kartlägga svenskarnas vanor och attityder kring måltider som står för de nya siffrorna.
Årets rapport bygger på svar från 1025 personer mellan 15–74 år via Norstatpanelen.
I rapporten kan man se att andelen unga som kallar sig vegetarianer har rasat från fem till två procent det senaste året.
Samtidigt har andelen som beskriver sig som allätare ökat från 79 till 87 procent.
– Nu ser vi att det har minskat av dem som säger att de är vegeterianer. Utvecklingen är förvånande, eftersom unga länge har varit den grupp som drivit det vegetariska ätandet, säger Pontus Dahlström vd för Food & friends som ligger bakom Matrapporten, till SR.
Frida Lindberg, kock i Mörrum, märker även hon att många elever tvekar inför vegetarisk mat. Men hon menar att många ändrar uppfattning när de väl smakat.
– De flesta tar faktiskt om. Det handlar nog mer om vana än om smak, säger hon.
LÄS MER: Coop öppnar ny jättebutik – ”Dubbelt så stor”
Köttkonsumtionen ökar
Efter flera år av minskning ökar nu svenskarnas köttätande något igen.
Enligt Jordbruksverkets statistik åt svenskarna i snitt 82 kilo kött per person under 2024, vilket är en liten men märkbar ökning jämfört med året innan.
Livsmedelsverket rekommenderar att köttkonsumtionen minskar till omkring 15 gram per dag, motsvarande en skiva skinka, för att minska både klimatpåverkan och hälsorisker.
Myndigheten varnar för att ett högt intag av rött kött och charkprodukter ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar och vissa former av cancer.
– Kött är näringsrikt, men många äter mer än vad som är hälsosamt, uppger Livsmedelsverket.
LÄS MER: Chockade kunder på stormarknad – ”En skräckupplevelse”
Foto: Snabbgross
Text: Redaktionen