Oväntad upptäckt om läsk – redan i små mängder
2025 10 10
Forskning visar en oroande upptäckt om vanlig läsk.
En ny internationell studie visar att både sötade och sockerfria läskedrycker ökar risken för allvarlig leversjukdom – även vid små mängder.
Dricker man så lite som en burk om dagen kan risken för icke-alkoholrelaterad fettlever öka med upp till 60 procent, rapporterar CNN.
Värre än man trott
Dessa resultat presenterades vid den stora europeiska mag- och tarmkongressen i Berlin.
Sötade drycker (SSB) har länge granskats noggrant, medan deras "dietalternativ" ofta ses som det hälsosammare valet.
– Låg- eller sockerfria drycker var faktiskt kopplade till en högre risk för leversjukdom, även vid små mängder, säger Lihe Liu, huvudförfattare till studien vid Soochow University i Kina.
LÄS MER: Klassiska praliner försvinner från Aladdin-asken
Lightprodukter inte bättre
Resultaten utmanar därmed den vanliga uppfattningen att lightprodukter är ofarliga.
Studien pekar i stället på att även dessa drycker kan påverka kroppen negativt genom att förändra tarmfloran, öka sötsuget och påverka insulinproduktionen.
– Dessa fynd utmanar den vanliga uppfattningen att dessa drycker är harmlösa, tillägger Liu.
Global hälsovarning
Icke-alkoholrelaterad fettlever, eller MASLD, har ökat kraftigt de senaste årtiondena och är idag en av de ledande orsakerna till levercancer.
Sajid Jalil, gastroenterolog vid Stanford University, menar att studien är ett tydligt bevis på dryckernas påverkan.
– Både vanliga och sockerfria läskedrycker kan skada levern över tid, medan vatten och osötade drycker kan skydda den, säger han.
Han kallar resultaten “ett viktigt väckarklocka” eftersom studien omfattade över 120 000 deltagare under en tioårsperiod.
Byt ut läsken – skydda levern
Studien visade också att de som ersatte läsk med vatten minskade risken för leversjukdom med upp till 15 procent.
Forskarna framhåller att vatten inte bara är ofarligt – det stödjer kroppens ämnesomsättning och hjälper till att balansera blodsockret.
– Vatten är den hälsosammaste standarddrycken. Det minskar risken oavsett vilken sötad dryck som byts ut, säger Liu.
LÄS MER: UPPGIFTER: Amerikansk snabbmatsjätte kommer till Sverige
Foto: T.-barbhuiya-resp-А.-Ермошин
Text: Redaktionen