Rusning efter samma varor hos flera matjättar

2025 09 26

Försäljningen av livsmedel ökar och en varukategori sticker ut.

Under 2024 uppgick den svenska försäljningen av livsmedel och drycker i detaljhandeln till 402 miljarder kronor, visar nya siffror från SCB.

Det innebär en tydlig ökning på omkring 18 miljarder, motsvarande 4,6 procent, i jämförelse med året innan.

Även den genomsnittliga försäljningen per person ökade under 2024.

Totalt landade den på 39 389 kronor per person för hela året.

Det motsvarar en ökning på 1 566 kronor.

Och det är speciellt inom en varukategori som den stora ökningen återfinns.

Ökade mest

Majoriteten av den stora ökningen finns i butikskedjornas försäljning av egna märkesvaror.

Under 2024 ökade försäljningen av denna varukategori till 99 miljarder, vilket är mer än hälften av den totala ökningen.

–Det är en ökning på 10 miljarder eller 11,6 procent jämfört med 2023. De egna märkesvarorna utgjorde 24,6 procent av de totala livsmedelsinköpen 2024, framhåller SCB i ett uttalande.

– Ökningen motsvarar mer än hälften av de 18 miljarder som försäljningen av livsmedel och drycker ökade med.

LÄS OCKSÅ: Bara två restauranger kvar – nu går hamburgerkedjan i konkurs

Ofta billigare

SCB ger en förklaring till rusningen efter matbutikernas egna märken.

– En bidragande orsak till den stora ökningen av de egna märkesvarorna kan vara de senaste årens stigande livsmedelspriser. Matbutikernas egna märken är oftast billigare än andra produkter, framhåller myndigheten.

Frukt och grönt i topp

Frukt, nötter och grönsaker utgör den största andelen av svenskens livsmedelsbudget.

Genomsnittssvensken spenderar 5 476 kronor, motsvarande 17 procent, av sin matbudget på frukt och grönt varje år.

Försäljningen per person för frukt, nötter och grönsaker har dock endast ökat med 58 kronor jämfört med 2023.

Mejeriprodukter och ägg utgör den näst största kategorin, med 15 procent eller 4 983 kronor per person.

Den kategorin har ökat med 357 kronor per person och år.

På tredje plats kommer kött med 14 procent eller 4 733 kronor per person varje år.

LÄS MER: Swish lanserar ny funktion – ska hjälpa många

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


16okt2025

”Brist i hela Europa” – stort larm om populärt livsmedel

2025 11 04

Köttindustrins stora problem fortsätter.

Under årets första månader har det rapporterats flitigt om bristen på kött i matbutiker. Den svenska nötköttsproduktionen minskade exempelvis med 15 procent under det första kvartalet i år, jämfört med föregående år.

Nu ser situationen ut att förvärras ytterligare. Antalet kor har minskat till rekordlåga nivåer och köttindustrin förutspår fortsatt stigande priser, rapporterar DN.   

– Det är brist i hela Europa och det går inte ens att importera för att täcka upp. Det är en paradox: priserna är allt högre, men företagen försvinner, säger Jordbruksverkets analytiker Åsa Lannhard Öberg till tidningen.

”Kommer ta åratal”

Att vända utvecklingen kommer att ta tid.

Antalet dikor – det vill säga kor som föder upp kalvar – fortsätter att minska i Sverige och övriga Europa.

Även det totala antalet nötkreatur sjunker.

I dag har Sverige färre än 1,4 miljoner nötdjur – den lägsta noteringen sedan mätningarna inleddes 1886, enligt intresseföreningen Sveriges nötköttsproducenter.

Kommer bli dyrare

Den akuta köttbristen kommer leda till ännu dyrare priser i matbutiker. Det fastslår kobonden Henrik Lander, som är ordförande för Sveriges nötköttsproducenter.

– Vi tappar både kött och öppna landskap och priserna kommer att fortsätta uppåt, säger han till DN.

LÄS MER: Stor skillnad mellan matbutikerna – här handlar de prismedvetna 

”Behöver vänja oss”

Ulf Mazur, vd och grundare av jämförelsesajten Matpriskollen, har kallat bristen på nötkött för ”alarmerande”.

– Att vara köttbonde är ett slitsamt och ansvarsfullt arbete, men framför allt är det svårt att få lån och finansiering för att satsa på djurhållning, eftersom det innebär stora risker och stora investeringar. Ofta behöver gården skalas upp i storlek för att kunna nå lönsamhet och investeringar på 15 miljoner är inte ovanligt, sade Ulf Mazur i början av oktober.

– Jag tror också att det behövs mer långsiktiga åtaganden mellan parterna i branschen så att fler vågar satsa på nötköttsproduktion. Vi konsumenter kommer behöva vänja oss vid högre priser om vi ska ha några som vill jobba med att säkerställa tillgång på svenskt kött i både goda tider och i krisberedskap, tillade experten.

LÄS OCKSÅ: Priskollaps nära – folkkär produkt kan störtdyka i pris

Foto: E. Soares

Text: Redaktionen


”Förbluffande” upptäckt om covidvaccin – miljontals svenskar berörs

2025 11 04

En stor upptäckt har gjorts om mRNA-baserat coronavaccin – den typ av covidvaccin som främst har använts och fortfarande används i Sverige.

En färsk studie från amerikanska forskare vid University of Florida och MD Andersen Cancer Center vid University of Texas visar att vaccinerna förstärker effekten av immunterapi – en vanlig behandlingsform mot cancer.

Resultatet visar att cancerpatienter kan leva längre om de fått ett mRNA-baserat covidvaccin. Med andra ord har en stor del av Sveriges beefolkning fått ett vaccin som kan bidra till att förbättra behandlingen av cancer. 

"Blev förbluffade"

Forskarna drog slutsatsen efter att ha kombinerat tester på möss med analys av journaler från över 1 000 cancerpatienter. De patienter som fått mRNA-vaccinet inom 100 dagar efter att immunterapin påbörjats levde betydligt längre än de som var ovaccinerade.

– Vi blev förbluffade över resultaten hos våra patienter, säger strålbehandlingsonkologen Adam Grippin, en av forskarna bakom studien, till tidskriften Nature. 

Levde betydligt längre

För patienter med melanom – den allvarligaste formen av hudcancer – var den genomsnittliga livslängden 27 månader bland de ovaccinerade. De vaccinerade patienterna som behandlades med immunterapi levde betydligt längre än så, men forskarna har ännu inte kunnat beräkna ett genomsnitt, rapporterar TV2 som tagit del av studien.

Dessutom visar studien att vaccinerade patienter med icke-småcellig lungcancer levde i genomsnitt 16 månader längre jämfört med ovaccinerade patienter.

LÄS MER: Tung konkurs i Danmark – “Nordeuropas största” 

”Extremt trovärdig”

Studien får starkt stöd i forskarvärlden.

Søren Riis Paludan, professor i immunologi vid Aarhus universitet, kallar resultatet för ”extremt trovärdig”.

Han får medhåll av Marco Donia, professor i klinisk onkologi vid Köpenhamns universitet, som kallar fynden för ”lovande”.

– Man förväntar sig normalt inte att ett vaccin ska ha en bred effekt på immunförsvaret, säger han till TV2.

LÄS OCKSÅ: Pangbesked från Swedbank – berör hela Sverige 

Foto: M. Majnun

Text: Redaktionen