Plötslig varning för Coca Cola Zero – har precis upptäckts
2025 09 09
Den som dricker Coca-Cola Zero riskerar att drabbas av en oväntad effekt.
Det menar en brasiliansk forskargrupp efter en helt ny studie i ämnet.
Enligt forskarna kan sötningsmedel, som bland annat finns i sockerfri läsk, påverka den kognitiva förmågan.
Förmågan att tänka och minnas riskerar att skadas långsiktigt vid löpande konsumtion, argumenterar studien som publicerats i den amerikanska medicinska tidskriften Neurology.
– Sötningsmedel med lågt eller inget kaloriinnehåll ses ofta som ett hälsosamt alternativ till socker. Våra resultat tyder dock på att vissa sötningsmedel kan ha negativa effekter på hjärnhälsan över tid, säger studiens huvudförfattare Claudia Kimie Suemoto, vid universitet i Sâo Paulo, till The Guardian.
Motsvarar 1,6 års åldrande
I studien ingick över 12 000 personer med en medelålder på 52 år. Personerna följdes upp under åtta års tid.
Gruppen som konsumerade den största mängden sötningsmedel, till exempel aspartam och sackarin, upplevde en 62 procent snabbare minskning av sina kognitiva förmågor än övriga.
Båda sötningsmedlen associerades med kognitiv förlust, vilket enligt forskarna motsvarar ett åldrande på 1,6 år. Resultatet visade sig dock enbart bland personer under 60 år.
LÄS OCKSÅ: Bästa coladrycken är utsedd – godare än Coca-Cola
Studien kritiseras
Den nya studien har dock fått hård kritik. Bland annat hävdar International Sweeteners Association att det finns en “etablerad vetenskaplig konsensus” om att sötningsmedel är säkert att konsumera.
– Sötningsmedel utan socker är säkra, enligt alla ledande hälsovårdsmyndigheter i världen, och det är därför de har använts i en mängd olika livsmedel, mediciner, tandvårdsprodukter och drycker i många decennier, framhåller även Gavin Partington, generaldirektör för British Soft Drinks Association, till The Guardian.
LÄS MER: Aldrig hänt tidigare – rekordbesked om Ica Maxi
Livsmedelsverket försäkrar
Svenska Livsmedelsverket framhäver också att alla godkända sötningsmedel “har undersökts mycket noggrant i många olika studier”.
– De har bedömts som säkra att använda som livsmedelstillsatser av den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa. Det finns dock regler för hur de får användas, det vill säga i vilka typer av livsmedel och i vilken mängd, skriver myndigheten.
LÄS MER: Expanderar i rasande fart – hamburgerkedja tar över Sverige
Foto: T. Barbhuiya resp M. Aminrad
Text: Redaktionen