SAS och Sverige gör det rätta för stabiliteten och för Ukraina

2022 02 14

Det blåser kalla vindar i Europa i kväll. Och det är nervöst. Men SAS och Sverige kommer nu med besked som kan stärka stabiliteten och stödja Ukraina.

ANALYS: Det ofattbara kan denna vecka komma att inträffa i världens mest stabila och säkra världsdel, jämte Oceanien. Europa kan drabbas av krig.

Befarar 85 000 dödsoffer

På grund av att Rysslands diktator Vladimir Putin har gammelsovjetiska drömmar och vill återupprätta diktaturens grymma imperium så konstaterar bedömare att uppemot 85 000 dödsoffer uppskattningsvis kan komma att skördas om Putinregimen går till storskaligt anfall mot det fria landet Ukraina.

Kan ske när som helst

Den ryska diktatorn accepterar inte fria val, demokrati och mänskliga rättigheter och Ukraina har redan förlorat tre av sina 27 regioner. Krim har invaderats av Ryssland och Luhansk och Donetsk har fallit i händerna på ryskstödda rebeller.

Nu är oron stor i de övriga 24 regionerna och ett ryskt anfall kan komma när som helst enligt USA.

Avgörande faktor

En helt avgörande faktor är omvärldens agerande. Ett enat och tydligt USA, Nato och EU – det vill säga Väst – som står bakom och stödjer Ukraina till 100 procent höjer trösklarna rejält för Ryssland att gå till anfall.

Att Väst även kombinerar med kraftfulla hot om omfattande och allvarliga sanktioner mot Ryssland vid ett anfall höjer trösklarna ytterligare.

Styr ryska kalkylen

Fredrik Löjdquist, chef för Centrum för Östeuropastudier, klargör för Sveriges Radio i dag hur viktigt Västs agerande är för Ukrainas framtid.

– Det viktigaste som styr den ryska kalkylen nu, är hur stark den västliga reaktionen skulle bli på en militär upptrappning, alltså i form av politiska och ekonomiska kostnader, säger han till SR.

Stabiliserande faktor

En annan viktig och stabiliserande faktor torde vara att Väst finns på plats i Ukraina. Om Ryssland vet att en attack kan leda till att även amerikaner och européer riskerar att komma till skada så är det definitivt en avskräckande faktor.

Sverige och SAS

Nederländernas stora flygbolag KLM har emellertid stoppat sina flygningar till Ukraina och USA och Storbritannien har kallat hem sin observatörer för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Men Sverige har valt att ännu så länge ha kvar sina svenska OSSE-observatörer och SAS fortsätter sina flygningar.

I löpande kontakt

– UD står i löpande kontakt med myndigheterna som bidrar med personal till de internationella insatserna i Ukraina och har fått uppgift om att personalen i huvudsak har för avsikt att stanna i Ukraina för att fullgöra sina uppdrag, uppger UD:s Presstjänst till TT.

– Deras verksamhet är särskilt viktig i det uppkomna läget, både för att bidra till de-eskalering och för det internationella samfundets objektiva bedömning av händelseutvecklingen, uppger UD till TT.

SVT rapporterar att 25 civila svenskar deltar i de internationella insatserna som verkar till stöd för Ukraina.

Ansvar att inte ställa in

Samtidigt berättar SAS kommunikationsdirektör Karin Nyman för SVT att SAS fortsätter sin trafik.

– Vi resonerar precis som Lufthansa och följer utvecklingen noga. Vi tar absolut inga risker men har samtidigt ett ansvar att inte ställa in flygningar för tidigt så länge läget är stabilt. Inte minst när flera länder nu väljer att kalla hem sina medborgare från Ukraina och flygkapaciteten behövs, säger Karin Nyman.

Tisdagsflyg till Kiev

SAS flyger en gång i veckan direkt till Ukraina i form av ett tisdagsflyg mellan Oslo och Kiev. Övrig SAS-trafik till Ukraina görs via och med hjälp av andra flygbolag inklusive Lufthansa som valt att fortsätta med sina flyg till Ukraina tills vidare uppger SVT.

Mycket välkomna besked

Vanliga svenska medborgare ska givetvis hörsamma regeringens besked om att lämna landet. Men samtidigt är Sveriges regerings beslut att finnas kvar med OSSE-observatörerna i Ukraina och SAS beslut att fortsätta sina flygningar mycket välkomna besked för Ukraina.

Vargarna

I nödens svåra timme är det det sista man vill att omvärldens officiella representanter och storföretag ska störta ut ur landet och lämna det än sårbarare till vargarna.

Rätt beslut

Sveriges och SAS beslut om fortsatt närvaro och fortsatta flygningar till Ukraina är därmed de rätta besluten för att stärka stabiliteten i Europa och stödja Ukraina tills vidare.

Alla beslut som stärker Västs stöd till landet är nu av yttersta vikt.

Text: Redaktionen


Nytt förbud på många arbetsplatser – två miljoner svenskar berörs

2024 10 31

Möjligheten att jobba hemifrån förbjuds nu i snabb takt.

Förändringen drivs på i många svenska företag i flera branscher.

Ett sådant förbud påverkar potentiellt två miljoner svenskar som under årets andra kvartal jobbade på distans.

Branschorganisationen Sveriges ingenjörer är kritisk. Ingenjörer är en av de yrkesgrupper där flest arbetar på distans, över 70 procent.

– En snabb och ogenomtänkt begränsning av distansarbetet kan få stora negativa konsekvenser. Ingen vinner på att backa in i framtiden, säger Johan Kreicbergs, chefsekonom på Sveriges Ingenjörer, i en kommentar.

Ser flera risker

Enligt organisationen har var fjärde fackklubb redan skärpt kraven på kontorsnärvaro under det senaste året.

Många företag som ännu inte agerat planerar att göra det inom kort.

Det visar Sveriges ingenjörers enkätundersökning som omfattar 476 fackklubbar och akademikerföreningar på arbetsplatser i hela Sverige.

– De företag som begränsar möjligheterna till distansarbete kommer få svårare att behålla sin nyckelpersonal, säger Johan Kreicbergs.

– Det finns också en risk för att den geografiska rörligheten på arbetsmarknaden minskar. Ökad kontorsnärvaro kommer också ha negativa konsekvenser för klimatet genom den ökade bilpendlingen.

"Allvarliga konsekvenser"

Sveriges ingenjörer pekar på att ett förbud mot att jobba hemifrån kan få “allvarliga konsekvenser”.

Man hänvisar bland annat till en studie från Stanfords universitet som visar att begränsningar i distansarbete inte leder till bättre lönsamhet för företagen.

Dessutom ser organisationen risker med försämrad arbetsmiljö, större personalomsättning, ökade utsläpp från bilpendling och utökad geografisk rörlighet.

– Det finns ingen tvekan om att distansarbete går att kombinera med en extrem innovationsförmåga. Vad som passar bäst att utföra på kontoret respektive på distans kan variera mellan företag, arbetsuppgifter och individer. Det är viktigt att vi gemensamt mellan individ, fack och arbetsgivare försöker mejsla ut lösningar som passar bäst på respektive företag, säger Johan Kreicbergs.

Foto: Magnet Me

Text: Redaktionen


Klädkedja i konkurs – hade 27 butiker i Sverige

2024 10 31

Under sina glansdagar hade kedjan hela 27 klädbutiker i landet.

Men nu tycks framgångssagan definitivt vara till ända.

Efter ett par år av krisrubriker kastar nu klädkedjan Family House in handduken och går i konkurs, rapporterar flera medier.

– Jag ska annonsera ut rörelsen till försäljning, säger konkursförvaltaren Björn Christoffersson till Smålands-Tidningen.

Möttes av lapp i dörren

Det är det andra konkursbeskedet på fyra år för den klassiska kedjan.

Senast skedde det i januari 2021 då man ansökte om konkurs för sju av sina då 17 kvarvarande butiker. 

Vid det tillfället berodde det på pandemins effekter, men man räddades i sista stund av den tidigare ägaren Jan Karlsson som sedan sålde vidare bolaget till Vinditio Retail of Sweden – som i sin tur ägs av Spigan AB och JG Company Sweden AB.

I dagarna har dock kunder mötts av lappar i dörren till de åtta butiker som nu finns kvar. På lapparna står det att man håller stäng på grund av konkurs.

Beskedet gäller bland annat butikerna i Habo, Hultsfred, Tidaholm, Växjö, Osby, Eksjö och Åtvidaberg.

Hade tänkt att satsa

Det är moderbolaget Vinditio Retail of Sweden som lämnat in ansökan om konkurs.

Nyheten kommer efter att Family House, trots de senaste årens motgångar, framhållit att man är redo för att expandera och satsa på nytt, enligt Market.

När Family Houses butik i Alvesta stängde i somras lovade nuvarande ägare Mikael Ask att trenden inte skulle fortsätta.

– Det här är den sista vi lägger ner nu, sade han till Smålandsposten vid tillfället.

Försöker sälja vidare 

Någon mer konkret förklaring till konkursbeskedet har Family House ännu inte gett.

På lapparna som satts upp på butikernas dörrar står det bara att “mer information kommer”:

Enligt Björn Christoffersson är det viktigaste just nu att få igång verksamheten och hitta en köpare.

– Det verkar vara ett rätt så stort intresse för butikerna, säger konkursförvaltaren.

Family House grundades i Växjö 2006 och växte snabbt.

Pandemin, Rysslands krig mot Ukraina och lågkonjunkturen har dock av lokala medier pekats ut som faktorer som fällt klädkedjan.

Dålig lönsamhet var exempelvis förklaringen till att butiken i Alvesta stängde i somras.

Foto: A. Beliaikin

Text: Redaktionen