Livsmedelsverket varnar för populär mat

2025 08 21

Italien skakas av flera dödsfall som orsakats av botulism – en sällsynt men allvarlig förgiftning som orsakas av ett toxin från bakterien Clostridium botulinum.

Dödsfallen kopplas till olika maträtter.

Två kvinnor har dött efter att ha ätit guacamole på en festival på Sardinien och tidigare i augusti omkom tre personer i Kalabrien efter att ha konsumerat mackor med korv och grönsaker.

Varnar för populära mattrenden

De livsfarliga bakterierna förstörs vanligtvis vid korrekt tillagning av mat.

Men om tillagningen är otillräcklig kan sporerna överleva.

I Italien kopplas dödsfallen till inlagd mat – i synnerhet hemlagade konserver.

Nu går Livsmedelsverket ut med en skarp uppmaning till alla som gör egna inläggningar.

Enligt myndigheten är det väldigt viktigt att följa den så kallade ”1–2–3-lagen” – ett inläggningsrecept med 1 del 12-procentig ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten i kombination med kylförvaring.

– Det är fantastiskt att man kan ta vara på det som man får från sina odlingar. Genom att följa beprövade recept går det bra, men man ska inte hålla på och mixtra med recepten på egen hand, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Om man inte är vaksam kan den inlagda maten förvandlas till livsfarlig föda.

– Det räcker med ett snapsglas rent botulinumtoxin för att döda hela Sveriges befolkning. Toxinet blockerar nervimpulser till den viljestyrda (tvärstrimmiga) muskulaturen och kan orsaka förlamningar, inklusive i andningsmuskulaturen, framhåller Folkhälsomyndigheten.

Förebyggande åtgärder

Folkhälsomyndigheten rekommenderar allmänheten att vidta följande förebyggande åtgärder för att undvika botulism:

- Hemkonserverade grönsaker ska kokas i minst tre minuter före konsumtion

- Livsmedel som rökt lax och liknande produkter ska förvaras kallt och inte överskrida angiven hållbarhetstid.

- Konservering ska ske under förhållanden som förhindrar tillväxt av Clostridium botulinum, exempelvis genom sur eller salt miljö.

- Vid hantering av rökt fisk bör den färdigrökta produkten kylas snabbt till +4 °C. Vakuumförpackad fisk ska förvaras vid högst +4 °C och inte lagras längre än tre veckor.

- Vid inläggning av sill eller gravning av fisk är det avgörande att följa recepten exakt. Salt ska inte bytas ut mot mineralsalt (till exempel Seltin) och ättikslagens styrka får inte minskas. Det är även viktigt att inte lägga in större mängder fisk än vad som anges i receptet.

Foto: J. Briscoe

Text: Redaktionen


JUST NU: Preem slutar sälja kritiserad diesel

2025 12 02

Preem kommer att slopa ett drivmedel som under en längre tid varit föremål för kritik.

Från och med nu kommer bensinkedjan att sluta blanda in RME i produkten Preem Evolution Diesel.

RME är en typ av biodiesel som framställs av rapsolja.

Inblandningen i diesel har dock ifrågasatts av flera skäl, bland annat för att det kan leda till sämre köldegenskaper, högre bränsleförbrukning och för att produktionen anses ha svagare klimatnytta jämfört med HVO.

– Våra kunder har länge efterfrågat en diesel fri från RME. Genom att ta bort RME kan vi erbjuda en diesel till marknaden som håller en högre teknisk prestanda, utan att göra avkall på drivmedlets klimatprestanda, säger Daniel Granquist, drivmedelsexpert på Preem, i ett uttalande.

"Finns en missuppfattning"

Ända sedan 2006 har RME använts i svensk standarddiesel. Det finns dock en nackdel för den som tankar drivmedlet – bränslet är mer känsligt för vatten och mikrobiell tillväxt.

I förlängningen kan det leda till driftstörningar, understryker Preem.

Den diesel som bensinkedjan nu ska börja sälja istället ska därmed förebygga de problemen, särskilt för fordon som används i kallt väder eller som står oanvända under en längre tid.

– Det finns en missuppfattning om att alla dieseltyper fungerar likadant, men så är det inte. HVO är kemiskt likvärdig med fossil diesel, vilket ger mindre risk för driftproblem och ger en bättre prestanda året runt än med RME. Detta stärker vårt erbjudande till transportsektorn i hela Sverige, säger Daniel Granquist.

LÄS MER: Bensinkedja går mot konkurs – har 430 stationer

Gotland enda undantaget

Skiftet kommer att göras på Preems cirka 500 stationer i Sverige. Förändringen görs därmed hos kedjan över i princip hela landet. Det enda undantaget är fyra stationer på Gotland som tills vidare kommer att fortsätta sälja diesel med RME.

Skälen till att de gotländska Preemstationerna inte omfattas av bytet är logistiska.

Sedan tidigare har Preem lanserat den nya produkten på drygt 200 stationer.

LÄS MER: Nytt besked om bensin och diesel – har blivit för dyrt

Foto: Preem

Text: Redaktionen


Sjukdom väntas öka dramatiskt – halva Sverige kan drabbas

2025 12 02

Över halva Sveriges befolkning befinner sig i riskzonen för vad som tidigare beskrivits som en “tickande hälsobomb”.

Det konstaterar Nordiska ministerrådets nya rapport Normo 2025.

I rapporten framgår det att 56 procent av alla vuxna i Norden är antingen överviktiga eller feta.

– Vi håller på att bli en stillasittande och överviktig nordisk befolkning som tillbringar alldeles för mycket tid framför skärmar, samtidigt som vi äter ohälsosam och ohållbar mat, framhåller Karen Ellemann, generalsekreterare för Nordiska ministerrådet, i ett uttalande på tisdagen.

Starkt samband med cancer

Utvecklingen riskerar att få breda och allvarliga hälsokonsekvenser.

Sjukdomar som typ 2 diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar ökar i takt med att fetma blir ett allt större problem.

Dessutom finns ett allt starkare samband mellan fetma och cancer. Nätkliniken Yazen kallade tidigare i år sambandet för en “tickande hälsobomb” och en av vår tids största hälsoutmaningar.

– Resultaten i vår studie visar att fetma kan öka risken för upp till 40 procent av alla cancerfall av de som ingick i studien och som diagnostiserades mellan 1963–2019, sade Tanja Stocks, forskare och docent i epidemiologi vid Lunds universitet, i februari.

LÄS OCKSÅ: Ica-butik går i konkurs

"Dyster läsning"

I och med den nya Normorapporten får varningarna därmed vatten på sin kvarn.

Denna senaste utgåva av Normo är tyvärr dyster läsning. Men jag har valt att se den som en uppmaning till handling, för att ytterligare stärka våra ansträngningar att främja en mer hållbar livsmedels- och hälsosituation i Norden, uppger Karen Ellemman. 

Enligt rapporten är det dessutom individer med lägre utbildningsbakgrund som har sämre kostvanor. Övervikt och fetma, samt användning av niktoin alkohol, är högre i gruppen än den med högre utbildning.

– Detta är en utveckling som vi behöver ändra, understryker Karin Ellemann.

LÄS OCKSÅ: Populär julmat rusar i pris – 1 200 procent dyrare

Foto: S. Bughdaryan

Text: Redaktionen