Oväntad orsak ökar risken för lungcancer – inte vad folk tror
2025 08 03
En ny studie kopplar ett överraskande ämne till lungcancer.
Konsumtion av ultraprocessad mat har upptäckts kunna öka risken för lungcancer, även hos personer som aldrig rökt. Detta slår hål på den gamla myten om att rökning är den enda ledande orsaken till sjukdomen.
Studien, som publicerats i The journal Thorax, analyserar kostvanor hos över 100 000 personer och visar att de som åt mest ultraprocessad mat hade 41 % högre risk att diagnostiseras med lungcancer jämfört med de som åt minst, även efter att forskarna tagit hänsyn till faktorer som rökning.
– Den här studien tyder starkt på att ultraprocessad mat kan bidra till risken för lungcancer, säger Dr. David Katz, expert på förebyggande medicin, till CNN.
Skadliga ämnen
Ultraprocessad mat består av livsmedel med ingredienser som sällan eller aldrig används i vanliga kök, ofta med tillsatser för att göra maten mer smakrik eller hållbar.
Exempel på dessa är läsk, chips, chicken nuggets och färdiglagade soppor.
– Industriell bearbetning förändrar matens näringsinnehåll och kan skapa skadliga ämnen, förklarar forskarna bakom studien.
Dessa ämnen kan komma från både tillsatser eller förpackningsmaterial.
Skadar immunförsvaret
Det är välkänt att rökning tros ha varit den ledande orsaken till lungcancer, men även icke-rökare kan drabbas, vilket pekar på andra riskfaktorer.
Forskarna menar att ultraprocessad mat kan driva inflammation och skada immunsystemet, vilket kan skapa en miljö där cancer lättare utvecklas.
– Ultraprocessad mat är ofta låg på nyttiga fetter som omega-3, som är viktiga för kroppens försvar, säger Tom Brenna professor i kostvetenskap och kemi vid Dell Medical School vid University of Texas i Austin, till CNN.
Minska risken
Forskarna och experterna uppmanar till att prioritera naturliga och minimalt processade livsmedel i den mån det går.
– Läs ingredienslistor och undvik produkter med långa och okända namn. Satsa istället på naturliga livsmedel när det är möjligt, säger Marica Zhang, expert inom nutritionsepidemiologi.
Foto: National Cancer Institute
Text: Redaktionen