Statsministerns kärnkrafts-sågning: Saknas pengar

2022 02 07

Magdalena Andersson (S) gör i kväll debut som debattör i tv-rutan.

 

På väg in i TV4-studion passade statsminister på att skicka en hård passning till oppositionen gällande deras förslag om utbyggnad av kärnkraft i Sverige, rapporterar SvD.

För dyrt

Andersson framhävde att en sådan utbyggnad är för dyr och för tidskrävande.

– De pratar mycket om kärnkraft, men det som fattas om det ska byggas kärnkraft, det är ju pengar, sade Andersson till TV4.

Vill satsa på vindkraft

Statsministern ser istället en utbyggnad av vindkraftverk i Sverige som ett bättre alternativ för att få tillgång till billig el till hushåll och industri. En lång rad av investerare är beredda att investera i en sådan utbyggnad,  framhävde Andersson till TV4.

Bland annat poängterade S-ledaren att vindkraft långt ute till havs är ett bra alternativ för att öka elproduktionen.

Ebba Busch svarar

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch besvarade Magdalena Anderssons utspel inför debatten. KD-ledaren framhävde att kärnkraft är fullkomligt avgörande för Sveriges chanser att klara klimatomställningen. Sedan skickade hon en pik till Miljöpartiet och statsministerns egna parti, Socialdemokraterna. Hon anklagade S och MP för de rekordhöga elpriserna.

– Vi är på väg att slå ut vår egen industri och vår egen befolkning, sade Busch till TV4.

Hett tonläge i debatten

När diskussionen om kärnkraft kom på tal hettade det till under kvällens tv-sända debatt i TV4.

– Jag vill höja ett varningens finger för de mest entusiastiska kärnkraftskramarna, sade Magdalena Andersson och påpekade att de högsta elpriserna i Europa finns i länder där en stor del av energimixen består av kärnkraft.

Kristersson slår tillbaka

Ulf Kristersson (M) höll inte med. Han framhävde att de dyra elpriserna i Sverige till största del beror på beslut som fattats av regeringen. Han poängterade att kärnkraften måste komma tillbaka starkare och beskylldes S-regeringen för att skapa lagar och regler som motverkar en sådan utveckling.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Branschen slår larm – “Behöver 150 000 nya medarbetare”

2025 06 26

En ny rapport pekar på ett stort behov av nya arbetare i en bransch.

Arbetslösheten i Sverige är alltjämt hög.

Den ekonomiska återhämtningen går trögt – och det är många som för närvarande står utanför arbetsmarknaden.

Samtidigt finns det vissa yrken som är i behov av ny personal – däribland transportbranschen.

Slår larm

En ny rapport från Transportföretagen visar att Sverige behöver 150 000 nya medarbetare i transportnäringen fram till 2040.

Av rapporten framgår även att bristen på utbildad personal riskerar att bli ett allvarligt hinder för Sveriges tillväxt, klimatomställning, samhällsservice och beredskapsförmåga.

Det framhåller Transportföretagen i ett pressmeddelande.

“En nutidsfråga”

Trycket kommer från att pensionsavgångarna väntas öka dramatiskt de kommande 15 åren och att teknikskiften skapar nya roller, kompetenskrav och utbildningsbehov.

– Det här är ingen framtidsfråga utan en nutidsfråga. Redan i dag vittnar våra medlemsföretag om att de tvingas tacka nej till uppdrag, på grund av personalbrist, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen.

– Om inte politikerna agerar och bättre anpassar utbildningssystemet, så riskerar Sverige att stå utan den kompetens som krävs för att hålla samhället i gång – både i vardag och i kris.

Läs mer: Oväntat besked från arbetsmarknaden – “Oroväckande”

Flera utmaningar

Transportföretagen pekar ut flera utmaningar framöver, däribland den åldrande arbetsstyrkan.

2040 väntas var tredje medarbetare inom transportnäringen vara över 55 år.

– Samtidigt minskar inflödet av unga i de mest kritiska åldersgrupperna.

Bara 18 procent

Endast 18 procent av landets unga ser transportsektorn som en framtidsbransch – trots att utbildningarna erbjuder snabb väg till arbete och trygg anställning.

– För att möta den växande kompetensbristen efterfrågar Transportföretagen ett reformpaket, menas det.

– Bland förslagen finns ett fullt finansierat CSN-lån för C- och D-körkort, fler utbildningsplatser inom gymnasiet och vuxenutbildningen riktade till transportsektorn, samt ökat inflytande från branschen över yrkesutbildningarnas innehåll.

Foto: M. Rad

Text: Redaktionen


Erdogans besked om Trump – “Han vill vara med”

2025 06 26

Trump är redo att delta vid ett toppmöte om Ukrainakriget.

Det säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på torsdagen.

Arbete pågår just nu för att arrangera ett toppmöte i Turkiet – där man hoppas att Vladimir Putin och Volodymy Zelenskyj ska vara på plats för att diskutera Ukrainakriget.

Då kan även USA:s president vara på plats, rapporterar Reuters.

Planerar möte

President Erdogan uppger att hans amerikanske kollega Donald Trump sagt till honom att han vill delta i potentiella fredssamtal mellan ledarna för Ukraina och Ryssland i Turkiet, om Vladimir Putin också går med på att delta. 

På sitt flyg tillbaka från Nato-toppmötet säger Erdogan att han berättade för den amerikanska presidenten att Ankara strävar efter att föra de ryska och ukrainska ledarna tillsammans i Turkiet för fredssamtal.

“Vill vara med”

Så här säger Erdogan om saken:

– Trump sade: ”Om Rysslands president Vladimir Putin kommer till Istanbul eller Ankara för en lösning, då kommer jag också att komma”, förklarar den turkiske presidenten.

– Vi kommer att hålla de nödvändiga kontakterna och om Gud vill genomföra detta möte så snart som möjligt.

Ser ut att bli Istanbul

Trump-administrationen har under en tid försökt få till stånd ett fredsavtal för att få slut på stridigheterna i Ukraina.

Nästa steg i den processen kan alltså vara ett toppmöte i Turkiet.

– Vi tror att Istanbul förblir platsen, säger ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova till den statliga ryska nyhetsbyrån TASS.

– När det gäller tidpunkten för nästa omgång av direkta rysk-ukrainska förhandlingar ska den bestämmas av delegationscheferna.

I maj

Putin har hävdat att han är villig att träffas, men deltog inte i tidigare samtal som föreslogs i Istanbul, utan valde istället att skicka delegater på lägre nivå till fredsdiskussionerna som hölls den 16 maj.

Det återstår att se om Zelenskyj, Putin och Trump alla kommer att delta vid nya samtal i Turkiet inom en nära framtid.

Läs mer: Chockbesked för Trump i viktiga frågan

Foto: Presidency of the Republic of Turkey

Text: Redaktionen