Hotkampanj mot svenska myndigheter
2022 02 07
Svenska myndigheter och kommuner kidnappar muslimska barn från deras föräldrar.
Det är budskapet i en omfattande desinformationskampanj som intensiveras på nätet senaste veckan.
Våldsbejakande organisationer
Enligt Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) kan desinformationskampanjen knytas till våldsbejakande islamistiska organisationer.
– Det rör sig om kanaler med upp till 17 miljoner följare, spridningen är potentiellt större än den svenska befolkningen, säger Mikael Tofvesson, operativchef på MPF, till SVT Nyheter.
Falska filmer
I materialet som sprids finns falska filmer där gråtande barn berättar att de har blivit kidnappade från sina föräldrar av svenska myndigheter, rapporterar Sveriges Radio. Dessa filmer fick snabbt en stor spridning i sociala medier och har figurerat i arabisktalande kanaler med miljontals följare.
– Man förminskar och förvägrar Sverige att ge en korrekt bild av händelsen med avsikten att uppnå en negativ effekt på Sverige, framhäver Mikael Tofvesson.
Viralt
Spridningen av desinformation bedöms vara mycket stor och riskerar att fortsätta att växa. I fredags twittrade bland annat det stora arabiska mediebolaget Al Jazera, med miljontals följare, om kampanjen, rapporterar SvD.
Hot om terrordåd
I flera av kommentarsfälten till filmerna finns kommentarer som uppmanar till våld och terrordåd. Hotbilden har fått Myndigheten för psykologiskt försvar att agera. Kommuner och myndigheter i Sverige har blivit informerade om den pågående kampanjen. Samtidigt har MFP, tillsammans med andra myndigheter, börjat arbeta med tillvägagångssätt för hur kampanjen ska bemötas, enligt SVT Nyheter.
Socialministern kommenterar
Informationen om påverkanskampanjen har fått socialminister Lena Hallengren (S) att reagera. Via sin Facebooksida kommenterade hon händelserna föregående vecka.
– Enskilda som läser dessa inlägg kan lätt få intrycket att socialtjänstens personal är illasinnad och vill framför allt nyanlända och muslimer illa. Det finns därmed risk att personer som verkligen skulle behöva söka kontakt med socialtjänsten avstår från att göra det och därmed inte får det stöd och hjälp som man behöver, skrev Hallengren.
Foto: Christian Wiediger
Text: Redaktionen