Oväntad upptäckt om kaffedrickare – det händer med hjärnan under natten
2025 07 18
Forskare har undersökt vad som händer med kaffedrickares hjärna under natten.
Kaffe är den dryck de flesta av oss väljer när vi vill stimulera hjärnan och bli piggare.
Men vad händer med hjärnan när vi sover efter att ha druckit kaffe, förutom att det blir svårare att sova?
Den frågan har forskare undersökt – och upptäckt något fascinerande.
Hjärnan påverkas under natten
I en ny studie som har publicerats i Communications Biology har forskare kunnat se hur koffein påverkar och förändrar hjärnans aktivitet under sömn, rapporterar Psypost.
I studien analyserade forskarna hjärnaktiviteten hos 40 friska vuxna mellan 20 och 58 år. Deltagarna tillbringade två olika nätter i ett sömnlaboratorium.
Den ena natten hade de intagit 200 mg koffein, vilket ungefär motsvarar två koppar kaffe. Den andra natten hade de intagit placebo. Deras sömn övervakades med hjälp av EEG, som registrerar elektriska signaler från hjärnan. Det man tittade på var non-REM sömn och REM-sömn.
Resultaten visade att koffein ökar hjärnans komplexitet under sömn och omformar dess elektriska aktivitet.
Som att vara vaken
Det intressanta var att dessa förändringar var betydligt mer uttalade under djupsömnen, alltså non-REM-sömnen. I REM-sömnen var effekterna av koffein mindre påtagliga.
Forskarna menar till och med att hjärnan påverkades så mycket att hjärnans aktivitet mer påminde om ett vaket tillstånd, trots att deltagarna sov.
– Tillsammans tyder dessa fynd på att koffein förskjuter den sovande hjärnan mot en mer upphetsad och dynamisk regim, en som liknar det kritiska tillstånd som är förknippat med vakenhet och kognitivt engagemang, rapporterar tidningen.
Skillnader mellan åldersgrupper
Koffeinet har alltså en stor påverkan på hjärnans aktivitet när vi sover, till den grad att det påminner om ett vaket tillstånd.
– Koffein fördröjer men förhindrar inte sömn, så även om vi kan sova under påverkan av koffein påverkas hjärnan och därmed även sömnen av drogen, säger Philipp Thölke vid University of Montreal till tidningen.
– Det leder till ytligare sömn med ökad informationsbearbetning under de sömnstadier där hjärnan normalt går in i djup återställande vila, tillägger han.
Hur koffeinet påverkar sömnen beror också delvis på ålder.
Under REM-sömn påverkas yngre vuxna (20-27 år) mer av koffeinet jämfört med de äldre (41-58 år).
Under non-REM-sömn var effekterna dock desamma hos båda åldersgrupperna.
LÄS OCKSÅ: Läkare varnar för populär sommardryck - "Kan svimma"
Foto: PublicDomainPictures
Text: Redaktionen