Allt mer

2022 02 06

Försvarsmakten vill stoppa en satsning på upp emot 50 vindkraftverk i Göteborgs skärgård.

Med anledning av lägre temperatur väntas marken i Ukrainas gränsområden frysa inom cirka en vecka vilket underlättar ryska truppförflyttningar.

Även norr och söder om Ukraina

Det uppger amerikanska myndighetskällor till Reuters och förutom den massiva militära upprustningen vid gränsen mellan Ryssland och Ukraina i väster, har Rysslands diktator även fört in stora mängder soldater både norr och söder om landet.

30 000 soldater i Belarus

I Belarus, norr om Ukraina, bedöms Putinregimen för närvarande ha 30 000 soldater i samövningar med Belarus uppger Reuters, i vad som istället misstänks vara en förberedelse till storskaligt krig mot Ukraina.

Och på Krim, söder om Ukraina, finns tiotusentals ryska soldater rapporterar New York Times.

Ryssland nekar

Det är oklart om Rysslands diktator redan har fattat beslut om att gå till attack mot Ukraina eller inte, enligt de amerikanska källorna som menar att det fortfarande finns möjlighet att få till stånd en diplomatisk lösning och undvika krig.

Ryssland har upprepade gånger nekat till att förbereda krig men USA och EU är skeptiska.

Vädret gynnar Ryssland

Temperatur och andra väderförhållanden bedöms ge ökade möjligheter för Ryssland att gå till anfall under perioden 15 februari till slutet av mars. Kallare vänder gör då att det blir lättare att förflytta tung militär utrustning och amerikanska bedömare fruktar att följderna blir katastrofala.

Fruktar att 50 000 dödas

Ett ryskt anfallskrig mot Ukraina kan leda till 50 000 civila dödsoffer i landet och stora mängder skadade människor enligt amerikanska rapporter. Sjukhusen skulle inte ha en chans att hantera situationen och landet skulle lamslås.

En stor flyktingvåg med upp till fem miljoner flyktingar från Ukraina in mot EU är att vänta enligt den rapport som ligger till grund för USA:s bedömningar.

Slutfasen av krigsförberedelse

USA genomför nu truppförstärkningar i Polen för att stärka Natos närvaro rapporterar BBC News. Omkring 3 000 amerikanska soldater väntas till Östeuropa för att förstärka redan befintliga Natostyrkor.

Enligt New York Times är Ryssland i slutfasen av att förbereda allt som krävs på marken vid Ukrainas gräns för att inleda krig och en fullskalig invasion av Ukraina.

Vill diktera Västeuropa

Bakgrunden är Rysslands krav om att bland annat få styra enskilda europeiska länders – inklusive Sveriges och Finlands – försvars- och säkerhetspolitik vilket Väst kraftigt avvisat.

Bedömare konstaterar att Putin vill återupprätta något av det gammelsovjetiska imperiet och Ryssland har nyligen även sänt trupper till Kazakstan.

Landets 27 regioner

Ukraina består av 27 regioner inklusive 24 så kallade oblaster, de 2 storstadsregionerna Kiev och Sevastopol och den självstyrande regionen Krim.

De två regionerna Luhansk, Donetsk anfölls 2014 av ryskstödda separatister som nu kontrollerar båda oblasterna. Krim angreps och invaderades av Ryssland.

Historisk bakgrund

De senaste årens tidslinje avseende oron längs Ukrainas gräns är bland annat följande:

◾2014 Rysslands diktator Putin invaderar Krim.

◾2014 Ukrainas ryssvänliga ledare Viktor Yanukovych störtas i den Europavänliga gaturevolutionen 2014 och EU-vänliga Petro Poroschenko vinner valet och tar över som president.

◾2014 Rysslandsstödda separatister attackerar de två regionerna Donetsk och Luhansk och ett så kallat lågintensivt krig utbryter mellan separatisterna och Ukraina.

◾2019 TV-stjärnan Volodymyr Zelensky från EU-vänliga mittenpartiet Folkets Tjänare vinner presidentvalet och tar över som president.

Många dödade

FN bedömde i början av 2020 att nära 13 200 personer har dödats och 31 000 skadats i konflikten mellan Ukraina och de rysktödda separatisterna under perioden 14 april, 2014 och 15 februari, 2020 med följande uppdelning:

◾3 400 döda och 8 000 skadade civila

◾4 100 döda och 10 000 skadade i Ukrainas armé

◾5 700 döda och 13 000 skadade separatister

I dag bedöms antalet dödade ha ökat till närmare 15 000 personer.

Foto: Y. Milohrodskyi

Text: Redaktionen


E4 avstängd

2024 05 04

En olycka har skett i trafiken och E4 har stängts av.

På lördagen kring lunchtid kommer uppgifter om att en trafikolycka har inträffat.

Det är på E4 mellan Ljungby och Värnamo som olyckan har skett.

Det ska röra sig om en lastbil som har vält, och vägen är just nu avstängd i båda riktningarna.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Polis på plats

Polisen är just nu på väg till platsen för att undersöka exakt vad som har hänt.

– En lastbil välter på E4 mellan Ljungby och Värnamo, meddelar polisen angående händelsen.

– Polis skickas till platsen för kontroll. Om någon person kommit till skada är i nuläget oklart. 

Öppnar till 16

Det är oklart hur många personer som är inblandade i olyckan men det finns inga uppgifter om att någon annan bil ska vara inblandad.

Trafiken leds för närvarande om.

Trafikverket har upprättat en prognos om att trafiken kan rulla som vanligt igen klockan 16.

Det rapporterar TV4.

Foto: Melvin

Text: Redaktionen


Experter varnar motionärer – populär motionsform inte tillräcklig

2024 05 05

En populär motionsform anses inte vara tillräcklig för våra behov.

På senare år har många forskare och experter lyft fram fördelarna med en väldigt enkel och basal motionsform: Att gå.

Regelbundna promenader gör väldigt stor nytta för människors hälsa, på den punkten är forskarna överens.

Ändå finns det experter som oroar sig över trenden att raska promenader allt mer lyfts fram som en tillräcklig och fullgod motionsform.

– Vissa experter inom hälso- och fitnessområdet hävdar att även om promenader verkligen är bra för din hälsa och kondition, är det inte riktigt högkvalitativ träning, rapporterar CNN.

Promenader nyttiga

Det råder förvisso inga tvivel om att raska promenader är bra för hälsan.

– Att ta minst 2 300 steg per dag minskar risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom, enligt en studie publicerad i 2023 års upplaga av European Journal of Preventive Cardiology, uppger kanalen.

Men om man verkligen vill hålla sig i god form och måna om sin hälsa, räcker det inte att gå promenader, enligt flera experter.

Hektiska liv

Anledningen är att kroppen behöver röra på sig och tränas på många olika sätt för att vi verkligen ska må bra och vara i god form.

– Att gå är bra, men det är bara en ”enkelriktad” rörelseform, och våra kroppar behöver mer för att vara funktionellt vältränade, säger Dr. Carl Cirino, en idrottsmedicinsk kirurg vid HSS Orthopaedics i Connecticut, enligt kanalen.

Andra experter menar att vi idag har blivit så stillasittande att en promenad framstår som ”träning”, när det i själva verket bara rör sig om en väldigt grundläggande och livsnödvändig rörelseform.

– Våra liv har blivit så hektiska – vi pendlar, sitter hela dagen och är sedan utmattade på nätterna – att en kort promenad får dig att känna att du har gjort en stor, exponentiell sak, säger Melissa Boyd, personlig tränare på Tempo, till kanalen.

Tre sorters rörelse

Många tror emellertid att promenader är tillräcklig träning, vilket bland annat beror på trender som lyfts fram i sociala medier, menar hon.

Enligt Melissa Boyd behöver kroppen tre typer av rörelse:

För det första vardaglig rörelse såsom promenader. För det andra atletisk rörelse som förbättrar din motion, exempelvis någon sport. För det tredje ”social rörelse”, någonting som man gör med andra, till exempel att dansa eller spela volleyboll.

– Det är viktigt att tänka på rörelse i dessa olika kategorier, eftersom det har blivit normaliserat att inte röra sig under dagen, säger Melissa Boyd.

Foto: A. Adeoye

Text: Redaktionen