NY MÄTNING: Moderaterna ökar och knappar in på Socialdemokraterna

2022 02 03

Högersidan ökar och knappar in på Socialdemokraternas regeringsunderlag och nu är det nästan dött lopp i mandatfördelningen.

Det visar SVT/Novus senaste opinionsundersökning som även understryker att Liberalerna och Miljöpartiet har det fortsatt tufft i opinionen.

Under spärren

Riksdagens minsta partier, Miljöpartiet och Liberalerna, får 3,5 respektive 2,7 procent av väljarnas stöd i den senaste opinionsundersökningen av SVT/Novus som avser februari. Det placerar partierna fortsatt under spärren.

Marginell uppgång

Både MP och L kan glädja sig åt en sak. De ökar i alla fall i opinionen, enligt de nya siffrorna. Liberalerna ökar med 0,5 procentenheter och Miljöpartiet med ynka 0,1 procentenheter.

Tredje månaden i följd

Siffrorna innebär att Liberalerna inte sedan i juni 2019 har fått över 4 procent i Novus väljarbarometer.

För Miljöpartiets del är det tredje månaden i följd som partiet hamnar under riksdagsspärren.

Moderaterna förbi SD

Ulf Kristerssons parti får ett uppsving. Moderaterna ökar med 1,8 procentenheter och passerar därmed Sverigedemokraterna och intar platsen som landets andra största parti, efter Socialdemokraterna.

Här är Novus mätning för februari jämfört med januari:

                                                        Feb         Jan

🔴Vänsterpartiet                     9,8        -0,7
🔴Socialdemokraterna      29,3        -2,0
🟢Miljöpartiet                           3,5        +0,1
🟢Centern                                   7,4        +0,7
🔵Liberalerna                            2,7        +0,5
🔵Moderaterna                     20,5        +1,8
🔵Kristdemokraterna           5,4         -0,2 
🔵SD                                            19,8         -0,3
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  50,0        -1,9
🔴🟢 S+V+MP                        42,6        -2,6
🟢      Centern                             7,4        +0,7
🔵🔵 M+KD+SD+L              48,4        +1,8
 
Mandatfördelning
 
🔴🟢 S+V+MP+C       111+ 37+ 0 + 28= 176
🔴🟢 S+V+MP             111+ 37+ 0 = 148
🟢      Centern                28 = 28
🔵🔵 M+KD+SD+L    77+ 21+ 75+ 0 = 173
 
Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det aningen oklart var partiet landar i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val.
 
Extra val möjligt
Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.
 
ANALYS PARTI FÖR PARTI

🔴 V är återigen under 10 procent, men ligger fortfarande en bra bit över valresultatet. Det finns en del orosmoln på himlen, då partiet återigen verkar tappa väljare, sedan Magdalena Andersson tog över Socialdemokraterna.

🔴 Magdalena Andersson-effekten tycks klinga av tydligt i Novus nya mätning. Socialdemokraternas opinionsökning har avstannat och enligt de nya siffrorna har partiet backat med 2 procentenheter. En slutsats av detta är att smekmånaden för Magdalena Andersson ser ut att vara över. Partier brukar att lyfta när en ny partiledare inträder. Nedgången i opinion kan därmed ses som naturlig, då denna effekt kan tolkas vara över. Partiet befäster, trots nedgången, sin plats som Sveriges största parti.

🟢 Krisen fortsätter för MP.  Partiet hade säkerligen hoppats på en uppgång efter att ha lämnat regeringssamarbetet och klargörandet om att partiet inte vill stå i skuggan av Socialdemokraterna. Noterbart är att Novus undersökning visar att allt färre väljare anser att MP har den bästa miljö- och klimatpolitiken.

🟢  C får nu en uppgång vilket kan indikera att partiets tapp efter regeringsturbulensen - där partiet sade ja till Magdalena Andersson (S) som ny statsminister men nej till hennes nya budget - kan ha avstannat.

Det blev svårt för väljarna att hänga med på och många inom S-V-MP-sidan upplevde sannolikt att Centern var opålitliga och otydliga. Samtidigt är Centern helt nödvändiga för Socialdemokraterna för att ha chans att styra landet.

Annie Lööfs parti har en nyckelposition avseende regeringsfrågan 2022 men partiet riskerar att framstå som ett osäkert kort för väljarna som sannolikt vill veta vilken statsministerkandidat man stödjer. Samtidigt är det en gyllene chans för Centern att befästa sin roll som vågmästarparti.

Det är en kritisk fas för partiet framöver.

🔵 L ökar och sannolikt har partiets framskjutna position i kärnkraftsfrågan bidragit till lyftet. Det krävs dock fler mätningar innan man kan tala om en tydlig trend.

🔵 M ökar mest av alla partier vilket är ett efterlängtat besked för Ulf Kristerssons parti som tappar sedan Magdalena Andersson tog över Socialdemokraterna.

🔵 KD backar marginellt men ligger kvar på säkrar mark efter fjolårets alla turer. Partiets fokus på sjukvården, landsbygden och tryggheten har skapar positiv stämning internt i partiet och Ebba Busch är en av de mest energiska partiledarkandidaterna i kampanjskeden vilket är en stor tillgång för KD under valåret.

🔵 SD ligger kvar nära 20 procentstrecket vilket är en mycket stark placering för partiet som som i går även fick grönt ljus av Liberalerna när det gäller att ingå i Sveriges styre efter valdagen.  

◾Mätningen är genomförd  3 januari till 30  januari.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.


Sverige först ut – nya regler för alla bilar

2024 05 03

Snart ska så kallad fordonsmärkning bli standard i Sverige.

Det uppger regeringen i dag, torsdag.

Regeringen har gett Energimyndigheten i uppdrag att analysera och föreslå en fordonsmärkning för lätta fordon – det vill säga personbil och lätt lastbil.

Fordonsmärkningen innebär att fordonets utsläpp ur avgasröret, energiprestanda och utsläpp under hela livscykeln måste redovisas vid försäljning och marknadsföring.

Ska underlätta

Den nya regeln kommer göra det enklare för konsumenter att välja klimatsmarta fordon.

Det framhåller miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L).

–  En tredjedel av Sveriges utsläpp kommer från inrikes transporter. Det handlar om miljontals ton koldioxidekvivalenter per år som nu snabbt ska ner hela vägen till noll. Och den resan behöver gå snabbt. För att skapa förutsättningar för det inför regeringen nu ytterligare en åtgärd från klimathandlingsplanen, säger hon och tillägger:

– Den nya fordonsmärkningen ska ge konsumenterna möjlighet att göra välinformerade och klimatsmarta val när de köper nya eller begagnade personbilar och lastbilar.

Går ut med datum

Energimyndigheten ska redovisa sitt uppdrag senast 30 oktober 2025.

Myndigheten ska framför allt titta på hur beräkningar av livscykelutsläpp för fordon kan förbättras liksom hur fordonsmärkningen kan utformas på ett lättbegripligt sätt.

Sverige väntas därmed bli först i EU  med fordonsmärkning.

”Glädjande”

Beskedet välkomnas av Gröna Mobilister, en ideell förening som eftersträvar en klimatsmart och miljövänligt transportpolitik.

– Glädjande att regeringen går vidare med miljödeklaration av bilar med livscykelperspektiv. Om Sverige går före är chansen stor att resten av Europa följer efter. I år ska EUs 25 år gamla bilmärkningsdirektiv utvärderas, framhåller Gröna Mobilister i ett inlägg på X.

Foto: Obi - @pixel8propix

Text: Redaktionen


SOMMAREN 2024: Värmebölja på ingång – “inte hänt på sju år”

2024 05 03

Många njuter av att vårvärmen äntligen har kommit till stora delar av Sverige igen.

Lagom till valborgsveckan slog vädret om. På flera håll i landet har temperaturen visat över 20 grader – till och med närmare 25.

I södra Sverige är det dessutom officiellt meteorologisk sommar då dygnstemperaturen varit över tio grader fem dagar i streck nu när vi går in i maj.

– Den meteorologiska sommaren har sedan den 28 april anlänt till en stor del av Götaland, bekräftar meteorologen Caroline Vahlberg på SMHI.

Varmaste prognosen sedan 2017

En vanlig myt är att det inte blir en varm sommar om även maj har varit varmt.

Men det stämmer inte, enligt SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt.

– Ett exempel är 2018. Då var det väldigt varmt i maj och sen fick vi den här rekordvarma sommaren. Man brukar säga att sommarvädret inte har något minne, säger han till tv-kanalen.

Och rekordvarmt kan det mycket väl bli även den här sommaren.

Det förutspår Europacentret för medellånga väderprognoser, ECMWF, vars senaste prognos för årets sommar är den varmaste på hela sju år.

– Prognosen för hela Europa visar en väldigt varm sommar. Det är den varmaste sommarprognosen som gjorts under april månad sedan 2017, säger meteorologen och forskaren Mika Rantanen från Meteorologiska institutet i Finland till Aftonbladet.

Juni och juli bedöms bli varmast

Sverige är enligt nuvarande kartor inget undantag. Det bedöms bli varmt – i snitt en grad mer än normalt, vilket är mer än vad det låter som.

– Med tanke på att vi pratar om hela sommaren är det en betydande avvikelse, säger Mika Rantanen.

Han får medhåll av Per Holmberg från väderinstitutet Storm Geo, som dock är något försiktigare i sina kommentarer.

– Prognosen visar att det kan komma att bli en något varmare juni och juli och en ganska normal augusti, säger han till Expressen.

Båda två påpekar dock att det är långt kvar till sommaren och mycket kan förändras. Per Holmberg uppmanar att inte ta ut något i förskott, bland annat eftersom det inte går att säga var det kommer att bli soligt eller om det blir jämnt utspritt eller koncentrerat till kortare perioder.

Vänder nästa vecka

Fram till sommaren kan åtminstone södra halvan av landet fortsatt ta del av höga temperaturer lite till. På fredagen kan det bli 25 grader i sydvästra Götaland.

Nästa vecka vänder det dock.

På måndag får Götaland tidvis regn eller skurar, lokalt med åska. I övriga landet molnigt. Temperaturen sjunker lite ytterligare, på dagen från omkring 10 grader i söder ned till omkring 5 grader i Norrland, framhåller Caroline Vahlberg från SMHI.

Foto: J. Ferlic resp T. Sergej 

Text: Redaktionen