BÄSTA KNEPET: Så får du de godaste jordgubbarna
2025 07 03
Under sommaren är jordgubbar ett givet inslag i många svenska hem.
De röda bären passar perfekt till både frukost, lunch och efterrätter.
Men hur får man den bästa smakupplevelsen?
Enligt proffskocken Markiz Taintons finns det ett enkelt knep som både förhöjer smaken på jordgubbarna och får dem att hålla sig fräscha längre.
– Lägg jordgubbarna på en bricka så de inte nuddar varandra, då kan du samtidigt ta bort de jordgubbar som inte är fina, säger hon till Aftonbladet.
– Ställ sedan in dem i kylen, fortsätter kocken.
Vid servering är det viktigt att ta ut bären från kylen minst en timme innan de ska ätas. Detta eftersom kalla jordgubbar inte smakar så mycket.
Delar bedömningen
Livsmedelsföretaget Mathem går ut med ett liknande tips.
– Jordgubbar är en färskvara och bör därför förvaras i kylen om de inte ska ätas direkt. Ta fram dem en stund innan det är dags för servering så att de hinner bli rumstempererade, framhåller företaget.
”Doppa i vinäger”
Mathem har också ett annat knep för att hålla jordgubbarna fräscha riktigt länge.
Enligt företaget ökar bärens hållbarheten avsevärt om de doppas i vinäger.
– Låt de ”hela och rena” osnoppade jordgubbarna få sig ett dopp i en lösning gjord på 1 del vitvinsvinäger och 10 delar vatten (exempelvis 2 msk vitvinsvinäger och 3 dl vatten). Låt bären försiktigt rinna av i ett durkslag (skölj inte av dem) och lägg dem sedan med lite mellanrum på en ren kökshandduk eller hushållspapper på en tallrik, skriver Mathem om metoden.
Efter vinägerkuren bör jordgubbarna placeras i kylen.
– Vinägerblandningen tar bort eventuella mögelsporer och gör att jordgubbarna kan hålla i upp till två veckor i kylen, framhåller livsmedelsföretaget.
LÄS MER: Skarp uppmaning till alla som köper jordgubbar – tänk på två saker
Foto: Lizziet5 resp Jhenning
Text: Redaktionen