PROFESSOR: Tre faktorer gör att risken för en ny pandemi ökat rejält

2022 01 30

Coronapandemin avtar förhoppningsvis snart men risken för en ny pandemi har ökat kraftigt.

Det framhåller nu överläkare och professor Magnus Gisslén till Sveriges Radio.

Har pågått i två år

Coronapandemin slog till med sitt första fall i staden Wuhan i Kina i december 2019 och den 31 januari 2020 bekräftades det första fallet i Sverige då en kvinna i Jönköping smittats efter en resa till Kina.

Långt över 10 miljoner

I dag har närmare 16 000 dödsfall med coronaviruset drabbat Sverige och världen över har 5,7 miljoner dödsfall registrerats med ett mörkertal som gör att det kan handla om långt över 10 miljoner enligt Institute for Health Metrics and Evaluation vid University of Washington School of Medicine.

Ökade förhoppningar

I och med att omikronvarianten nu sprids som en löpeld världen över har förhoppningarna ökat betydligt om att pandemin ska vara nära sin topp och därefter vara på väg att ebba ut till en mer säsongsbaserad farsot som man kan vaccinera sig mot regelbundet.

Ökad risk för ny pandemi

Men risken för att Sverige och världen återigen drabbas av en pandemin är betydande och har dessutom ökat konstaterar överläkare och professor Magnus Gisslén vid Sahlgrenska Sjukhuset i Göteborg.

Pandemiförutsättningarna mycket godare

– Väldigt troligt att det inte dröjer så jättelänge innan vi får en ny pandemi av något slag. Förutsättningarna för virus att sprida sig vid pandemier är ju mycket, mycket godare nu än vad det varit någon gång tidigare i historien, säger överläkare Gisslén till Sveriges Radio.

Tre olika faktorer

Han räknar upp tre olika faktorer som tyvärr talar för att en ny pandemi riskerar att inte vara så långt bort i framtiden.

Faktor 1 – Resor

– Vi har så mycket kontakter med i princip alla, säger Magnus Gisslén.

Förr i tiden gick man, därefter åkte med häst och vagn eller långsamma fartyg men i dag reser folk både privat och i jobbet med flygplan runt om i världen. Det tar bara någon dag att nå andra sidan jordklotet.

Faktor 2 – Befolkningsökning

– Vi blir bara fler människor på jorden, betonar Gisslén, för radion.

Jordens befolkning har ökat snabbt de senaste åren klargör Our World in Data baserat i England.

◾År 1800 totalt 1,0 miljarder

◾År 1850 totalt 1,3 miljarder

◾År 1900 totalt 1,7 miljarder

◾År 1950 totalt 2,5 miljarder

◾År 2000 totalt 6,1 miljarder

◾År 2021 totalt 7,9 miljarder

Faktor 3 – Djuren trängs undan

– Vi tränger ut djur och natur från deras naturliga habitat, förklarar Gisslén.

När människan pressar djuren och naturen så kan det gå snett.

– Vi exponeras på ett annat sätt från olika typer av virus och andra smittämnen som normalt cirkulerar i naturen men som människan inte kommit i kontakt med, säger professor Magnus Gisslén till SR.

Livsstilen ligger bakom

– Vårt sätt att leva nu har ökat risken påtagligt, förklarar han.

Foto: E. Hooper

Text: Redaktionen


JUST NU: Putin gör överraskande utspel om Rysslands militär

2025 06 27

Vladimir Putin ger ett överraskande ”besked” om Rysslands militär.

Rysslands krig mot Ukraina och aggressiva retorik mot västvärlden har fått Nato att komma överens om ökade försvarsutgifter.

Det ryska hotet anses vara större än på flera decennier.

Nu kommer dock Rysslands diktator Vladimir Putin med ett överraskande ”besked” – som dock lär mottas med mycket stor skepsis i västvärlden.

Hävdar neddragning

Putin reagerar hånfullt mot Natos beslut att höja målet för försvarsutgifter till 5 procent, rapporterar Reuters.

Det handlar om utgifter som enligt den ryske diktatorn kommer att gå till ”inköp från USA och till att stödja deras militärindustriella komplex”.

Sedan kommer Putins ”besked”, som många lär tvivla starkt på: Ryssland tänker istället minska sina försvarsutgifter från och med nästa år.

– Men nu kommer det viktigaste. Vi planerar att minska försvarsutgifterna. För oss planerar vi för detta nästa år och året därpå, under den kommande treårsperioden, säger Putin, enligt nyhetsbyrån.

Anklagar Europa

Ryssland har stora ekonomiska problem och kan därför behöva minska sina utgifter.

Trots det lär Putins besked mottas med stor skepsis bland västerländska ledare.

Det finns i nuläget inte mycket som talar för att Ryssland vill ha fred i Ukraina, och i väst lär man fortsätta utgå ifrån att Putin vill stärka sitt krigsmaskineri mer och mer.

Men Putin hävdar alltså att Ryssland troligtvis kommer att minska sina försvarsutgifter de kommande tre åren. Det är ännu inte bestämt, men allt pekar i den riktningen, enligt diktatorn.

– Och Europa funderar på hur man kan öka sina utgifter, tvärtom. Så vem förbereder sig för någon form av aggressiva åtgärder? Vi eller de? frågar sig Putin, enligt nyhetsbyrån.

Uppskattar Trump

Trots den aggressiva retoriken mot västvärlden, passar Vladimir Putin på att uttrycka sin uppskattning för USA:s president Donald Trump.

Putin berömmer Trumps ansträngningar för att få slut på kriget, men fäller samtidigt en lite syrlig kommentar om Trumps förhoppningar om att kriget ska få ett snabbt slut.

– Han sade nyligen att det visade sig vara svårare [att få slut på kriget] än det verkade utifrån. Ja, det är sant, säger Vladimir Putin.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trump sätter hård press på allierad – ”Tiden är inne”

2025 06 27

Donald Trump vill att en allierad ska ingå ett avtal.

USA:s president Donald Trump har sagt att han vill vara en fredsmäklande president som ”stoppar alla krig”.

Nu sätter Trumpadministrationen press på en av USA:s allierade.

Trump menar att tiden är inne för att få ett slut på ett av de krig som just nu pågår.

”Tiden är inne”

Efter att Israel ingått vapenvila med Iran, vill nu Trumpadministrationen att landet ska nå en uppgörelse om vapenvila med Hamas, rapporterar Newsweek.

Donald Trump försöker sätta press på Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, och hoppas på att kunna tvinga fram både en vapenvila och så småningom en långvarig fredsuppgörelse avseende Gaza.

– En överenskommelse är mycket möjlig, säger en person med insyn i förhandlingarna till tidningen.

Donald Trump anser att det nu är rätt tidpunkt att få slut på kriget i Gaza.

– Presidenten arbetar mycket hårt med att övertyga israelerna om att tiden är inne, nu när de är klara med Iranfrågan, säger källan.

Vill nå permanent lösning

I USA:s senaste kända förslag till uppgörelse handlar det om en 60 dagar lång vapenvila.

Men Trump strävar också efter en mer permanent fredsuppgörelse.

– Han hoppas att de 60 dagarna ska leda till en lösning, frigivning av alla gisslan och ett permanent eldupphör som kan leda till förhandlingar om framtiden för ett fredsavtal mellan Israel och Palestina, säger källan till tidningen.

Donald Trump fattade nyligen beslutet att angripa Iran, och därefter har det kommit till en vapenvila mellan Israel och Iran. Nu hoppas presidenten, som har sagt sig vilja gå till historien som en fredsmäklare, att han ska kunna pressa Israel till att också avsluta kriget i Gaza.

Israel har sagt sig vara intresserade av att snart få till en vapenvila Gaza.

Representanter för Hamas har också sagt att det pågår intensiva kontakter med medlare för att eventuellt uppnå ett avtal om vapenvila.

Trump, som sägs drömma om Nobels fredspris, har i veckan uttryckt förhoppningar om att kriget i Gaza snart kan ta slut, och menar att det i så fall är mycket tack vare USA:s agerande.

– Jag tycker att stora framsteg görs i Gaza. Jag tror att på grund av den här attacken vi utförde kommer vi att få mycket goda nyheter, sade Donald Trump på onsdagen, enligt tidningen.

Foto: White House official photographer Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sina bilder

Text: Redaktionen