Myndigheter varnar för farlig mjölk – marknadsförs på internet
2025 05 19
Opastöriserad mjölk är bra för hälsan.
Det är budskapet i flera filmklipp som har fått stor spridning på sociala medieplattformar, exempelvis den populära appen Tiktok.
I andra filmklipp påstås till och med att råmjölken kan bota och behandla kroniska sjukdomar.
– Obehandlad mjölk är bra för oss. Stora företag vill inte att vi ska vara så friska som möjligt, eftersom de tjänar på vår dåliga hälsa, säger en 21-årig kvinna till brittiska The Telegraph.
Hon är en av flera ungdomar i Storbritannien som har hoppat på trenden, uppger tidningen.
Nu slår brittiska myndigheter larm.
– Rå eller opastöriserad mjölk och grädde kan innehålla skadliga bakterier som kan orsaka matförgiftning. Personer med svagare immunförsvar är särskilt sårbara för matförgiftning och bör inte konsumera det, framhåller The Food Standards Agency, Storbritanniens motsvarighet till Livsmedelsverket, i ett uttalande.
Enligt myndigheten är opastöriserade mjölkprodukter 840 gånger mer benägna att orsaka sjukdom än pastöriserade mejeriprodukter. Dessutom ökar risken att hamna på sjukhus med 45 procent vid konsumtion av opastöriserade mjölkprodukter.
Livsmedelsverket i Sverige gör samma bedömning.
– Det finns en risk att opastöriserad mjölk sprider olika bakteriesjukdomar. De är särskilt allvarliga för barn upp till tio år, gravida, äldre och personer med nedsatt immunförsvar, framhåller myndigheten.
Pastörisering: ”Ett av världens största genombrott”
Pastörisering är en uppvärmningsprocess som dödar skadliga bakterier och virus i mejeriprodukter.
Den franske kemisten Louis Pasteur upptäckte metoden på 1800-talet. Hans upptäckt har beskrivits som ett av historiens viktigaste vetenskapliga genombrott.
Farligt att dricka
Opastöriserad mjölk kan innehålla flera olika typer av bakterier som kan orsaka sjukdom och ge allvarliga följder, enligt Livsmedelsverket.
– Det gäller särskilt för barn upp till fem år, men barn är mer mottagliga ända upp till tio års ålder. Det beror på att barns olika försvarssystem mot sjukdomsframkallande bakterier inte är fullt utvecklade, skriver myndigheten.
I Sverige får opastöriserad mjölk säljas på gårdar som har fått en särskild ansökan godkänd hos länsstyrelsen.
Foto: E. Akyurt
Text: Redaktionen