UPPGIFTER: Sverige har gått miste om 225 miljarder kronor

2025 05 15

Sverige hade kunnat förfoga över 225 miljarder kronor som istället gått i “förlorad nytta”.

Det framgår i en ny rapport om landets produktivitetsutveckling, framtagen av Innovationsföretagen.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen pekar på att nedgången inom utvecklingen i bygg- och anläggningsbranschen, som pågått sedan 1990-talet, har fått stora ekonomiska konsekvenser.

– Om produktiviteten i bygg- och anläggningsbranschen hade hållit jämna steg med tidigare utveckling, hade 225 miljarder kronor kunnat frigöras till infrastruktursatsningar de kommande tolv åren, säger Fredrik Bergström, ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm tillika rapportens författare, i ett uttalande.

– Det innebär att samhället går miste om stora potentiella värden.

Måste investera 1 200 miljarder

Det som ligger bakom att den stora summan idag inte finns att disponera förklaras av “stora brister i hur resurser används både vad gäller investeringar och underhåll”, skriver Innovationsföretagen.

En viktig förklaring ligger i att tekniska konsulters kompetens inte nyttjas strategiskt, att projekt saknar helhetsperspektiv och att upphandlingar fokuserar alltför ensidigt på lägsta pris istället för långsiktig samhällsnytta.

Enligt branschorganisationen står samtidigt Sveriges transportinfrastruktur inför “enorma investeringar” på 1 200 miljarder kronor under kommande tolv år.

Föreslår reformpaket

I samma rapport konstateras att produktiviteten inom byggsektorn minskat med fyra procent på 25 år. Motsvarande siffra inom teknikkonsultbranschen är istället en ökning på 40 procent. Det ligger i linje med övriga näringslivet.

Nu föreslår Innovationsföretagen ett reformpaket med tio förslag för öka nyttan av framtida investeringar, vilket bland annat inkluderar att utnyttja internationell kompetens.

Infrastrukturprojekten blir bara dyrare och dyrare och tar längre tid att genomföra. Sverige behöver tänka nytt. Det handlar inte alltid om att mer resurser– utan om att få mer pang för pengarna. Till exempel genom att dra större nytta av teknikkonsulternas kompetens, säger Richard Österberg, teknologie doktor och analyschef på Innovationsföretagen.

Enligt organisationen visar dagens nationella infrastrukturplan en nettonuvärdeskvot på 0,3. Det innebär att samhället för varje investerad krona får tillbaka 70 öre. Innovationsföretagen menar att kvoten med effektiva åtgärder skulle kunna höja den till minst 0 och göra olönsamma projekt lönsamma för samhällsekonomin.

LÄS MER: Familjeföretag i konkurs – har sålt produkter online i 20 år

Historisk satsning från regeringen

I höstas presenterade regeringen en historisk satsning på infrastruktur. Det beskrevs då som den största satsningen på forskning någonsin.

– Vi gör nu en den största satsningen på infrastruktur i modern tid på drygt 200 miljarder till och med 2037. Sverige är vårt hem och det är hög tid att vi rustar Sverige starkt som både ger tillväxt och tryggar vår välfärd, sade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) i september.

– En god infrastruktur är avgörande för att livet ska gå ihop. Det gynnar familjer, företag och tillväxt, stärker Sveriges konkurrenskraft och robusthet, och bidrar till att lyckas med den gröna omställningen.

Foto Melker Dahlstrand, Sveriges Riksdag

Text: Redaktionen


JUST NU: Coop stoppar betalsätt för kunder

2025 07 01

Coop Nord har fått nog av stölderna.

Nu stoppas betalningsmetoden Scan & Pay i koncernens 85 butiker i Jämtland, Västernorrland och Västerbotten.

Beslutet har fattats eftersom flera stölder kopplas till betalsättet.

Det uppger Coop Nords medlems- och kommunikationschef Stefan Eriksson i en kommentar till P4 Jämtland.

– Personer har använt det för att ta sig ut från butiken med varor till ganska stora värden, säger han till radion.

Kopplas till mobilen

Scan & Pay låter kunderna scanna sina varor direkt med Coop-appen i mobilen. Betalningen görs sedan via Swish, kontokort, Matkonto eller Apple Pay.

– Med ett tryck får du full koll över din varukorg och kan enkelt lägga till eller ta bort varor. När du handlat klart betalar du enkelt, utan att behöva gå till kassan eller stå i kö, skriver Coop om betalsättet.

Men nu stoppas alltså Scan & Pay i över 80 butiker.

Coops kunder i norra Sverige kommer dock fortfarande kunna använda andra självscanningsmetoder.  

Kunder kan använda Coops egna scanners i butikerna och snabbkassan kommer också att finnas kvar.

– Där blir det ingen förändring alls, utan det kommer fungera precis som vanligt, säger Stefan Eriksson till radion.

LÄS MER: Fullständig mardröm för Coop – “En flopp” 

”Alarmerande utveckling”

Stölder är det vanligaste brottet inom handeln.

Enligt branschorganisationen Svensk Handels Trygghetsbarometer utsattes 39 procent av landets butiker för stöld eller ringa stöld under varje vecka 2024. En ökning med tre procentenheter jämfört med 2023, då 36 procent av butikerna svarade ja på samma fråga.

Undersökningen visar också att andelen butiker som utsatts för stöld, inbrott, hot eller våld, uppgick till hela 46 procent under 2024 – den högsta siffran på årsbasis sedan mätningarna inleddes 2018.

– Det är en alarmerande utveckling, men vi kan tyvärr inte säga att vi är förvånade. Vi tar dagligen emot vittnesmål från våra medlemmar som menar på att läget är akut. Nästan hälften av butikerna har under året drabbats av stöld eller hot. Konsekvenserna kan bli ödesdigra, och i slutändan är det samhället som står som förlorare, säger Nina Jelver, säkerhetschef Svensk Handel, i ett uttalande.

LÄS MER: TV4 säljs

Foto: Coop Sverige 

Text: Redaktionen


JUST NU: Fem län kan få 34 grader

2025 07 01

Värmen från södra Europa har dragit in över Sverige.

Under tisdagen letar sig temperaturerna upp mot 30-graderstrecket i delar av landet.

– I stora delar av Götaland, östra Svealand och en bit upp över Norrlands kustland väntas 25-30 grader, konstaterar SMHI:s meteorolog Viktor Bergman.

Uppemot 34 grader i fem län

Under onsdagen kulminerar värmen. Ännu varmare luft drar in över landet.

I inre och östra Götaland kan det bli uppemot 34 grader, enligt SMHI:s prognos.

Följande län kan således förvänta sig värmerekord i morgon, onsdag:

- Östergötlands län

- Jönköpings län

- Kalmar län

- Kronobergs län

- Hallands län

Värmen försvinner

Högsommarvärmen är inte här för att stanna.

Under torsdagen sjunker temperaturerna i hela landet.

– Natten till torsdag rör sig ett nytt lågtryck in över landet och det väntas regn i södra och mellersta delarna av landet, längre norrut mer skurbetonat. Natten blir mycket ljum i Götaland, men fram på dagen har svalare luft slutligen tagit sig in även här, förklarar SMHI:s Viktor Bergman.

Vidare berättar meteorologen att det svala vädret håller i sig under helgen.

– På lördag närmar sig ett nytt lågtryck från Norska havet. Stora delar av Götaland, Svealand och södra Norrland får omgångar med skurar. 

Extremvärme i södra Europa

Samtidigt fortsätter länder i södra och västra Europa att tampas med en extrem värmebölja.

I Spanien har flera värmerekord slagits. Den varmaste dagen hittills var i söndags. Då uppmättes 46 grader i El Granado i sydvästra Spanien.

I flera storstäder har sevärdheter stängts på grund av värmen. I Paris håller exempelvis Eiffeltornet stängt på grund av hettan. Sedan tidigare har en röd varning utfärdats i staden.

Över 4 500 personer riskerar att dö av hettan under de kommande tre dagarna, rapporterar Politico med hänvisning till beräkningar från London School of Hygiene & Tropical Medicine.

 

Foto: T. Sergej

Text: Redaktionen