UPPGIFTER: Sverige har gått miste om 225 miljarder kronor
2025 05 15
Sverige hade kunnat förfoga över 225 miljarder kronor som istället gått i “förlorad nytta”.
Det framgår i en ny rapport om landets produktivitetsutveckling, framtagen av Innovationsföretagen.
Bransch- och arbetsgivarorganisationen pekar på att nedgången inom utvecklingen i bygg- och anläggningsbranschen, som pågått sedan 1990-talet, har fått stora ekonomiska konsekvenser.
– Om produktiviteten i bygg- och anläggningsbranschen hade hållit jämna steg med tidigare utveckling, hade 225 miljarder kronor kunnat frigöras till infrastruktursatsningar de kommande tolv åren, säger Fredrik Bergström, ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm tillika rapportens författare, i ett uttalande.
– Det innebär att samhället går miste om stora potentiella värden.
Måste investera 1 200 miljarder
Det som ligger bakom att den stora summan idag inte finns att disponera förklaras av “stora brister i hur resurser används både vad gäller investeringar och underhåll”, skriver Innovationsföretagen.
– En viktig förklaring ligger i att tekniska konsulters kompetens inte nyttjas strategiskt, att projekt saknar helhetsperspektiv och att upphandlingar fokuserar alltför ensidigt på lägsta pris istället för långsiktig samhällsnytta.
Enligt branschorganisationen står samtidigt Sveriges transportinfrastruktur inför “enorma investeringar” på 1 200 miljarder kronor under kommande tolv år.
Föreslår reformpaket
I samma rapport konstateras att produktiviteten inom byggsektorn minskat med fyra procent på 25 år. Motsvarande siffra inom teknikkonsultbranschen är istället en ökning på 40 procent. Det ligger i linje med övriga näringslivet.
Nu föreslår Innovationsföretagen ett reformpaket med tio förslag för öka nyttan av framtida investeringar, vilket bland annat inkluderar att utnyttja internationell kompetens.
– Infrastrukturprojekten blir bara dyrare och dyrare och tar längre tid att genomföra. Sverige behöver tänka nytt. Det handlar inte alltid om att mer resurser– utan om att få mer pang för pengarna. Till exempel genom att dra större nytta av teknikkonsulternas kompetens, säger Richard Österberg, teknologie doktor och analyschef på Innovationsföretagen.
Enligt organisationen visar dagens nationella infrastrukturplan en nettonuvärdeskvot på 0,3. Det innebär att samhället för varje investerad krona får tillbaka 70 öre. Innovationsföretagen menar att kvoten med effektiva åtgärder skulle kunna höja den till minst 0 och göra olönsamma projekt lönsamma för samhällsekonomin.
LÄS MER: Familjeföretag i konkurs – har sålt produkter online i 20 år
Historisk satsning från regeringen
I höstas presenterade regeringen en historisk satsning på infrastruktur. Det beskrevs då som den största satsningen på forskning någonsin.
– Vi gör nu en den största satsningen på infrastruktur i modern tid på drygt 200 miljarder till och med 2037. Sverige är vårt hem och det är hög tid att vi rustar Sverige starkt som både ger tillväxt och tryggar vår välfärd, sade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) i september.
– En god infrastruktur är avgörande för att livet ska gå ihop. Det gynnar familjer, företag och tillväxt, stärker Sveriges konkurrenskraft och robusthet, och bidrar till att lyckas med den gröna omställningen.
Foto Melker Dahlstrand, Sveriges Riksdag
Text: Redaktionen