Forskare avlivar myt om D-vitamin

2025 05 14

Att låga nivåer av D-vitamin kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdom är en vedertagen uppfattning.

Men påståendet saknar vetenskapligt stöd.

Det finns inget stöd i forskningen för att brist på D-vitamin under mörka vintermånader leder till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom.

Det fastslår en ny stor studie från forskare vid Umeå universitet. 

Enligt forskarna kan den högre dödligheten i hjärt- och kärlsjukdom under vintermånaderna kopplas till andra orsaker än D-vitaminbrist.

– Att hjärt- och kärlsjukdom är vanligare på vintern beror snarare på faktorer som att vi då rör oss mindre och är mer utsatta för luftföroreningar och luftvägsinfektioner medan D-vitaminet däremot i stort sett tycks sakna betydelse i sammanhanget, säger studiens försteförfattare Viktor Oskarsson, specialistläkare i internmedicin vid Piteå sjukhus och anknuten till Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

Stor studie

Den svenska studien baseras på data från nästan 80 000 personer i sex europeiska länder. Deltagarna har fått lämna blodprov för bestämning av D-vitaminnivåer. Proverna har sedan följts upp för att studera risken för hjärt- och kärlsjukdom.

Under toppmånaderna augusti och september uppvisade deltagarna högst D-vitaminnivåer – 79 procent högre än mars och april som hade lägst.

De höga nivåerna av D-vitamin hade dock ingen effekt på förekomsten av hjärt- och kärlsjukdom.

– Dödligheten i hjärt- och kärlsjukdom var visserligen något högre i dalmånaderna jämfört med toppmånaderna, men inte jämfört med alla andra månader, trots att skillnaden i D-vitamin varierade kraftigt. Den högsta dödligheten inträffade dessutom några månader efter de lägsta D-vitaminnivåerna, samtidigt som dödligheten började minska redan i maj, kort efter de låga D-vitaminnivåerna, framhåller forskarna i studien.

Slår fast: Finns inget samband

Med anledning av det tydliga resultatet fastslår forskarna att det inte finns något orsakssamband mellan D-vitaminnivåer och dödlighet i hjärt- och kärlsjukdom.

– Detta är ytterligare en vanlig föreställning om D-vitamin som vi nu kan avliva. En annan sådan ’sanning’ är att vi nordbor skulle ha större brist än sydeuropéer. Det har vi tidigare kunnat visa inte stämmer. Därmed inte sagt att D-vitamintillskott är dåligt eller saknar betydelse för alla personer, men det är ingen universalkur, säger Viktor Oskarsson.

Bra för kroppen

- D-vitamin har många funktioner i kroppen och behövs bland annat för att bilda starka tänder och ett starkt skelett. Kroppens depåer av D-vitamin kommer dels från mat, dels bildas det i huden efter solexponering.

- D-vitamin är naturligt förkommande i bland annat fet fisk. I Sverige berikas de flesta mejeri- och margarinprodukter med D-vitamin.

Källa: Umeå universitet

Livsmedelsverkets rekommenderar

  • Under sommarhalvåret är solbestrålning på huden den viktigaste källan för D-vitamin. 
  • För att bilda D-vitamin motsvarande ett dagligt intag av 5-10 mikrogram från mat räcker det i juni och juli att vara ute barärmad upp till en kvart 2-3 gånger i veckan.
  •  Vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.
  • Det rekommenderade dagliga behovet varierar med ålder och hur mycket man vistas i solen. 

Grupp/ålder

Rekommenderat intag per dag

Spädbarn och barn under 2 år

10 mikrogram

Barn och vuxna under 75 år

10 mikrogram

Vuxna med lite eller ingen solexponering

20 mikrogram

Vuxna över 75 år

20 mikrogram

Källa: Livsmedelsverket

Foto: M. Blackwell

Text: Redaktionen


JUST NU: Polisen varnar alla med Bank-ID

2025 06 26

Allt fler användare av Bank-ID blir lurade.

I ett färskt uttalande uppger polisen att det inte bara är äldre som drabbas av bedragare som lurar till sig offrens mobila Bank-ID.

Även unga och vuxna drabbas i hög utsträckning, enligt polisen.

Unga svenskar är särskilt utsatta. 

– Unga personer är en utsatt grupp för bedrägerier eftersom de ofta är omedvetna om riskerna och inte alltid har tillräckliga kunskaper om hur man skyddar sig mot brott. Det kan räcka med att till exempel låna ut sin mobil, som är ett slags nyckel till ens liv, säger Adam Zolynski, förundersökningsledare vid bedrägerisektionen i region Väst.

Zolynski varnar för att låna ut telefonen till okända personer som exempelvis påstår att de bara ska ringa ett snabbt samtal.

Han uppmanar också allmänheten att vidta ökad vaksamhet vid användning av Bank-ID.

– Den som kommer åt ditt Bank-ID i mobilen kan ta lån i ditt namn, tömma dina konton eller köpa saker på kredit. Det kan förstöra din ekonomi i flera år framåt. Skriv aldrig in din Bank-ID-kod när någon annan ser på.

”Säg nej”

Adam Zolynski berättar att han sett konsekvenserna för unga brottsoffer som blivit utsatta av bedragare.

Många blir svårt skuldsatta. Lån tecknas i den unges namn hos banker och kreditgivare. 

Det leder i sin tur till svårigheter att teckna bostadskontrakt, få lån eller skaffa olika abonnemang.

I värsta kan den utsatte hamna hos Kronofogden.

– Blir du pressad att låna ut mobilen – säg nej. Det är inte oförskämt, det är smart, säger Adam Zolynski.

Flera uppmaningar

På sin hemsida går polisen ut med flera uppmaningar till den som blivit utsatt för bedrägeri.

Om brottet inte är pågående eller om polisen inte behöver komma till platsen, vidta följande åtgärder:

  1. Kontakta din bank så snart du kan för att spärra ditt bankkort, bank-id, stoppa överföringar och informera om vad som hänt. Banken har bäst förutsättningar att lyckas stoppa transaktionerna och hindra bedragarna från att ta dina pengar. 
  2. Kontakta polisen på telefon 114 14 och gör en polisanmälan om bedrägeri. Kortbedrägerier kan anmälas via polisens webbplats. Andra typer av bedrägerier måste anmälas via telefon. 
  3. Gör en reklamation till din bank på de genomförda bedrägliga transaktionerna.

Foto: Bank ID

Text: Redaktionen


Thailand tvärvänder – omtalat förbud införs i svenskparadiset

2025 06 26

Thailand, ett av de mest populära resmålen för svenskar, inför ett omdiskuterat förbud.

Turisterna flockas till paradislandet i Sydostasien.

Vita stränder, gästvänlig lokalbefolkning och det varma klimatet är bara några av faktorerna som lockar tiotals miljoner till landet varje år.

För tre år sedan valde Thailand som första land i Asien att avkriminalisera cannabis, vilket ledde till ytterligare en turistboom.

Nu tvärvänder svenskparadiset, rapporterar AP.

– Thailand skärper ytterligare kontrollen av cannabis genom att förbjuda försäljning till personer utan recept, framhåller nyhetsbyrån.

Förbjuder efter kritik

Efter att cannabis avkriminaliserats dök det upp mängder av cannabisbutiker i Thailand.

Vändningen sker efter att landet fått kraftig kritik och anklagats för att ha gjort drogen tillgänglig för barn.

Nu har Thailands hälsominister Somsak Thepsutin skrivit på en förordning som förbjuder butiker att sälja cannabis till kunder som saknar recept.

Många butiker öppnade för att sälja cannabis både för rekreationistiska och medicinska ändamål, vilket möjliggjorde enkel tillgång för barn och allmänheten, vilket strider mot regeringens syfte att slå ner på droger, säger Jirayu Houngsab, regeringens talesperson, i ett uttalande.

LÄS MER: Ny regel för alla som åker till Thailand – många har missat det

Svenskar bokar som aldrig förr

Thailand har generellt varit ett populärt resmål på vintern. Drygt 200 000 svenskar åker till Thailand på semester varje år, enligt UD.

Nu ökar dock bokningarna till destinationen även för sommaren, meddelade Apollo tidigare i våras.

Enligt researrangören har försäljningen ökat med 53 procent jämfört med förra året, vilket är ett nytt rekord.

– Även om de fortfarande toppar vinterlistan ser vi nu också en tydlig ökning av efterfrågan på mer exotiska reseupplevelser – och med de här försäljningssiffrorna är det ingen tvekan om att Thailand är tillbaka, säger Martina Krantz, pressansvarig på Apollo, i en kommentar till statistiken.

"Årets resmål"

Thailand har redan utsetts till “Årets resmål” 2025 av flera medier och organisationer.

Ett annat skäl till att bokningarna ökat så kraftigt bedöms bero på populärkulturens inslag.

Bland annat spelade den hyllade tv-serien The White Lotus in sin senaste säsong i just Thailand och flera av de kritvita stränderna och “glamorösa hotellupplevelserna" som syns i serien har sannolikt bidragit till suget.

– Thailand är en skattkammare av ett semestermål, så oavsett vad som är den främsta orsaken till den kraftiga försäljningsökningen just nu, är det inte svårt att förstå varför landet lockar, säger Martina Krantz.

Foto: D. Onederer

Text: Redaktionen